woonsituatie
Jongeren

Oost, west, welk studentenverblijf kies je best?

09.02.2020
door Jeroen Verbeeck

Als je verder gaat studeren, heb je veelal een dak boven je hoofd nodig en een ruimte om tussen de boeken te kruipen wanneer het weer die tijd van het jaar is. De voor- en nadelen van verscheidene woonsituaties op een rijtje. 

Matti Verbeeck

Influencer, OP KOT

Wat zijn de voordelen van jouw woonsituatie?

“Je kunt helemaal zelfstandig zijn en ik beschouw het als een opstapje naar later. De vrijheid die je krijgt op kot, helpt je bij het zoeken naar een balans tussen sociaal contact, studeren, het huishouden, werken en hobby’s. Daar krijg je later ook mee te maken en op kot leer je je alvast beter te organiseren. Naast mijn studies werk ik bijvoorbeeld op projectbasis voor een PR-bureau. Tijdens de examens heb ik dan wel de afspraak dat ik geen opdrachten doe. Bovendien kook ik erg graag. Op kot is dat vaak alleen voor mezelf en maak ik gauw te veel. Ik heb dan wel meteen een voorraad in mijn diepvriezer zitten voor als het even druk is. Of ik deel het uit aan vrienden, dat gebeurt ook (lacht).”

Zijn er ook nadelen?

“Tja, de huishoudelijke taken horen er natuurlijk ook bij. Ik kan op mezelf een redelijke puinhoop maken, maar op kot heb ik wel voor mezelf leren zorgen. De eerste jaren werd ik ook redelijk hard meegesleurd in het feestleven. Dat was een beetje de tol van FOMO (Fear Of Missing Out, nvdr.), maar ondertussen doe ik het op dat vlak een pak rustiger aan. Alles draait nu om het zetten van de juiste stappen voor later. Ik haal nu meer voldoening uit mijn werk, maar uiteraard ga ik nog geregeld iets drinken met vrienden of vriendinnen. Tijdens de examenperiode merk ik tot slot dat ik thuis meer gefocust ben dan op kot. Er is geen afleiding van vrienden en mijn ouders ontfermen zich dan over de huishoudelijke taken.”

Heb je nog tips voor studenten die eenzelfde woonsituatie opteren?

“Een goede kuistip is de aanschaf van een dweil waar ook schoonmaakproduct in zit. Samen met mijn steelstofzuiger, zijn dat de twee belangrijkste items waarmee ik mijn kot proper maak. Op vlak van eten raad ik aan om iedere dag naar de winkel te gaan. Dat lijkt veel, maar als je er een routine van maakt, voorkom je dat je te veel eten koopt. Ik zoek op Pinterest vaak naar makkelijke gerechtjes, hoewel ik zelf heel graag kook. Snelle gerechten? Spaghetti bolognaise, verschillende curry’s of gewoon groentjes in de oven. Dat zijn maaltijden die je eigenlijk vrij simpel klaarmaakt.”


Annelies Bal

Initiatiefnemer ‘2 generaties, 1 dak’, SAMENWONEN MET SENIOREN

Wat zijn de voordelen van jouw woonsituatie?

“Waar moet ik beginnen? Je brengt in de eerste plaats twee generaties samen, waardoor je de vooroordelen kunt wegwerken. Jong of oud zijn hoeft in geen van beide gevallen slecht te zijn. Verder heb je heel wat eenzame ouderen én jongeren. Dat wijzen verschillende onderzoeken uit. Als je in een onbekende stad gaat studeren, ken je niemand. Bij deze vorm van samenwonen kun je altijd op iemand terugvallen. We hanteren uiteraard een matching-techniek om de juiste student bij de juiste oudere te krijgen. Daar staat of valt uiteraard heel veel mee. Tot slot betaal je als student ook minder voor een kamer, omdat je in ruil tijd vrijmaakt voor de oudere. Dat is een win-winsituatie!”

Zijn er ook nadelen?

“Die zijn er eigenlijk niet. Als student ga je wel een engagement aan om een aantal taken te doen. Dat kunnen heel wat dingen zijn: eens gaan winkelen, samen koken, de vuilniszakken buiten zetten of gewoon een moment van samenzijn inplannen. Er zijn ook veel maatschappelijke voordelen. Door de vergrijzing moeten we meer inzetten op thuiszorg, omdat er nu eenmaal te weinig woonzorgcentra zijn. Deze vorm van samenwonen kan een stukje van de oplossing zijn. Je hoeft geen facturen te betalen en als familie ben je gerust dat er altijd iemand in huis is. Daarnaast is er in mijn buurt, Sint-Katelijne-Waver, een tekort aan huisvesting voor studenten. Dit idee kan mee een oplossing zijn.”

Heb je nog tips voor studenten die eenzelfde woonsituatie opteren?

“Ik kijk in dat geval niet zozeer naar de studenten, maar wel naar de Vlaamse wetgeving voor studentenhuisvesting. Die is erg streng, waardoor deze vorm van samenwonen moeilijker gerealiseerd kan worden. Om je een idee te geven… In Wallonië en Brussel wonen er al 400 studenten met ouderen samen. En ook in het buitenland is het al langer ingeburgerd. Het is wel bemoedigend dat de gemeente Sint-Katelijne- Waver en de Thomas More-hogeschool interesse tonen om dit initiatief mee te ondersteunen. In Leuven heb je met Casa Cura bovendien een gelijkaardig initiatief waar studenten in ruil voor thuiszorg aan een goedkopere prijs een kamer kunnen huren bij senioren.”


Ward Lemmelijn

Wereldkampioen indoorroeien (U23), HOTEL MAMA

Wat zijn de voordelen van jouw woonsituatie?

“Ik hoef niet zelf te koken, waardoor ik meer tijd heb voor mijn trainingen. Dat zijn er toch twee per dag en duren telkens anderhalf tot twee uur. Bovendien kan ik één training in mijn school, Hogeschool PXL, afwerken, maar voor de tweede training moet ik naar het Schulensmeer. Ondanks dat ik nog maar twee jaar aan het roeien ben, heb ik wel de ambitie om ook op het water aan wedstrijden deel te nemen. Het doel is in dat geval om de nationale selectie te halen, en in de verre toekomst droom ik uiteraard van de Olympische Spelen. Een ander voordeel van thuis wonen is uiteraard dat ik mijn dorpsvrienden vaker zie.”

Zijn er ook nadelen?

“Het pendeltraject kan best vermoeiend zijn. Ik ben langer dan een uur onderweg tussen Oplinter en Hasselt, waar ik lichamelijke opvoeding studeer. Ik heb zelf geen auto, dus vaak is er heel wat organisatie nodig omwille van mijn drukke schema. Op de trein kun je weliswaar je lessen nakijken, maar het wachten op de aansluitingen is best vervelend. Gelukkig rijden er vanaf het station in Hasselt veel bussen richting mijn school. Nu goed, als ik op kot zou zitten, bespaar ik me sowieso de tijd die naar transport gaat. Maar langs de andere kant zou ik dan weer eten moeten maken. De eindsom zou ongeveer dezelfde zijn.”

Heb je nog tips voor studenten die eenzelfde woonsituatie opteren?

“Tja, ik ben eigenlijk praktisch nooit thuis, dus mijn ouders kunnen niet erg veel van mij vragen in het huishouden (lacht). Ik ben mijn ouders wel héél erg dankbaar dat ze mij deze kans geven. Bovendien haal ik uit mijn huidige opleiding ook veel meer voldoening. Ik heb een jaar biomedische wetenschappen gestudeerd en daarna twee jaar biotechnologie. Op zich waren mijn cijfers niet slecht, maar met LO heb ik echt wel mijn ding gevonden. Ik heb ook al zomerkampen gegeven aan kinderen en dan merk ik wel dat de opleiding mij helemaal ligt.”

Vorig artikel
Volgend artikel