Home Maatschappij Jongeren Herman Van Goethem: De toekomst lonkt

Herman Van Goethem: De toekomst lonkt

De laatste maanden in het secundair onderwijs zijn altijd bijzonder, voor elke jongere. Je zet een feestelijk punt achter een lange schoolcarrière, viert de laatste honderd dagen, kijkt uit naar de eindejaarsreis.

Maar terwijl je uitkijkt naar het einde van je schoolcarrière ben je ook met de nabije toekomst bezig. Want wat in september? Kies je voor hogeschool of universiteit, ga je meteen de arbeidsmarkt op, of ga je een jaartje ertussenuit om vrijwilligerswerk te doen of misschien wel om een grote reis te maken?

Weg zekerheid?

In coronatijden vielen enkele zekerheden weg. Er was geen honderddagenfeest, geen eindejaarsreis, maar hopelijk wel een proclamatie. Al moet je tegen september wel nog altijd een keuze gemaakt hebben over je toekomst. Het maken van die keuze verloopt ook niet zoals andere jaren: infodagen van hogescholen en universiteiten werden online georganiseerd, reisbeperkingen maken het plannen van een grote reis moeilijk en zelfs onmogelijk, en de crisis heeft impact op de arbeidsmarkt en de jobmogelijkheden in de nabije toekomst.

Eén zekerheid blijft – gelukkig maar – overeind: maak als jongere de keuze waar je je goed bij voelt. Moet dat automatisch de keuze van je hart zijn? Allicht niet, ook rationele argumenten spelen best een rol bij je uiteindelijke beslissing.

“Veruit het belangrijkste tijdens je schoolcarrière is je motivatie.”

Informeren en kritische vragen stellen

Je goed informeren blijft cruciaal, en is ook in deze vreemde tijden perfect mogelijk. Praat met vrienden en familieleden, chat met huidige studenten van de opleidingen die je interesseren, zoek contact met iets oudere jongeren die pakweg een jaar naar Zuid-Amerika trokken vooraleer ze verder gingen studeren. Durf daarnaast ook kritische vragen te stellen: het kiezen van een studierichting is nu eenmaal helemaal anders dan het kiezen van een nieuwe auto. Een leuk verkooppraatje van de universiteit of hogeschool hoeft niet te volstaan om je te overtuigen.

Weet in ieder geval dat je eigenlijk geen foute keuze kunt maken. Oké, dat kan natuurlijk wel. Je competenties en je opleiding tot dusver spelen uiteraard een grote rol in het beslissingsproces. Waarbij je moet beseffen dat lacunes op vlak van bijvoorbeeld wiskunde of een vreemde taal vaak nog kunnen worden weggewerkt vooraleer je aan de opleiding start.

Leren doen we levenslang

Maar veruit het belangrijkste is je motivatie. En de wetenschap dat een keuze niet definitief moet zijn. Wie bijvoorbeeld vandaag voor een opleiding aan een hogeschool kiest, kan binnen enkele jaren via een schakeljaar overstappen naar de universiteit om daar een masterdiploma te behalen. Werken en studeren combineren? De hogescholen en universiteiten hebben een speciaal uitgewerkt aanbod voor jou. Eerst enkele jaren werken en nadien een hogere studie aanvatten? Het kan allemaal. Levenslang leren staat vandaag al hoog op de agenda, en het belang ervan zal alleen maar toenemen.

MEER

Databeheer: Zo krijg je data onder controle

Databeheer Bedrijven vergaren steeds meer data. En beter databeheer blijkt hier van cruciaal belang. Niet enkel op korte termijn voor onze bedrijven, maar ook op lange termijn om onze privacy veilig te stellen.

Spullen-hulp:
 kiezen voor duurzame materialen

Duurzame materialen Vaarwel wegwerpmaatschappij? Daarvoor hoef je niet te ontspullen, maar kun je ook herspullen. Duurzame materialen kunnen diepgang aan je interieur geven.

Service is people

De nood aan authentiek menselijk contact almaar belangrijker worden: laat de mens ook gewoon mens zijn. Ook beleving wordt steeds belangrijker.

Driemaal klassieke kwaal

OuderdomskwaaltjesVanaf een bepaalde leeftijd steken kwaaltjes de kop op die de levenskwaliteit verminderen. Hoewel we de oorzaken hiervan niet steeds zelf onder controle hebben, loont het toch de moeite om te zien met welke stappen of hulpmiddelen we de negatieve impact hiervan kunnen tegengaan.

‘Ik verlangde soms echt naar een 9-to-5-job’

Bart Hollanders, bekend als de knullige Randy Paret uit ‘Callboys’, de populaire tv-serie op VIER, studeerde in 2009 af aan Studio Herman Teirlinck. Als jonge acteur is zijn parcours soms rechtlijnig, dan weer hobbelig. Maar altijd maakt hij keuzes vanuit het hart.

Reizen: Blijf waar het leuk is, vertrek als het...

ReizenSommigen boeken vandaag een enkele vliegreis richting Zuid-Amerika. Haastig de trekzak vullen en ‘we zien wel waar we uitkomen’. Anderen checken koortsachtig tot driemaal toe of de identiteitskaart nog op de juiste plek in de portefeuille zit en of er voldoende onderbroeken in de koffer zitten.