Home Maatschappij Jongeren En nu voor echt (?)

En nu voor echt (?)

Pas afgestudeerd, dan ben je helemaal klaar om het echte werkleven in te duiken. Toch? Niet bepaald, zo blijkt, want liefst meer dan de helft van jonge starters zit met jobtwijfels. Gelukkig bestaan er enkele hulpmiddelen zoals loopbaanbegeleiding en traineeships die mee de weg banen naar een glansrijke toekomst… mét werk.

Daar sta je dan, met een diploma en heel wat theoretische kennis op zak. De wereld ligt aan je voeten, alle opties zijn nog mogelijk en je beschikt over alle nodige capaciteiten om carrière te maken. Althans, dat zijn de woorden waarmee pas afgestudeerden het ‘echte’ leven in worden gestuurd. Alleen bestaat er jammer genoeg geen handleiding voor hoe je juist aan dat echte leven en die carrière zou moeten beginnen. Wat nu gedaan?   

De noodzaak van het groeiproces

“We merken dat millennials een enorm geïdealiseerd beeld hebben van een eerste job en dat het allemaal meteen in orde moet zijn”, steekt Karen Dejongh, Managing Partner van The Job Coach, van wal. “Veel jongeren willen het groeiproces, dat zo belangrijk is om de juiste job te vinden, vaak overslaan. Ze zien falen en fouten maken als zwaktes, terwijl je daaruit net het meeste leert. Via loopbaanbegeleiding leren ze inzien dat ze door die fouten net ontdekken waar ze goed in zijn.”

In een veilige context

Ook Karen Van der Aa, oprichter en Managing Partner van First Floor, ondervindt dat er bij veel jongeren faalangst, perfectionisme en onzekerheid heerst. “Daarom is het zo belangrijk dat jonge starters de kans krijgen om op werkgebied te experimenteren binnen een veilige omgeving. Dat kan in de vorm van betaalde traineeships. In die context zitten ze minstens een keer per week samen met begeleiders en evalueren ze wat er goed ging en wat niet. Zo staan ze stil bij hun sterke en zwakke punten. Vanuit die feedback leren ze onder andere welke richting ze uit willen.”

‘Jonge starters zien falen en fouten maken als zwaktes, terwijl je daaruit net het meeste leert.’

Stages en sollicitaties

Naast voldoende feedback zijn ook stages en sollicitaties een aanrader voor starters om extra ervaring op te doen en meer inzichten te verwerven over wat ze willen. “Stages schetsen een beter beeld van de eigen capaciteiten en van wat je zelf oprecht leuk vindt. Dat neemt al een stukje onzekerheid weg. Ga je solliciteren, doe dat dan zonder verwachtingen. Uiteindelijk valt er niets te verliezen. Bekijk het als een kennismakingsgesprek, waarbij zowel jij als de werkgever iets te bieden heeft. Je komt er snel achter of het een match is of niet. Als dat niet het geval is, leer je weer meer bij over wat je wel zoekt”, geeft Van der Aa als advies.

De schaduwkant

Al lijkt het eerder vermelde faalangstmonster veel jongeren te verhinderen de stap naar stages en sollicitaties te zetten. Dat inherente schrikbewind lijkt deels opgekomen te zijn door sociale media en de succesverhalen die daarop verschijnen. “De afgelopen jaren zijn we vergeten dat het leven ook een schaduwkant heeft”, aldus Van der Aa. Iets wat Dejongh beaamt. “Voornamelijk de goede kanten van het werkleven worden gedeeld. De jongeren zien niet alle onzekerheden, twijfels en fouten passeren. Daardoor denken ze dat groeipijnen abnormaal zijn, terwijl iedereen worstelt om ergens te geraken. Ze krijgen enkel het eindresultaat, in de vorm van een succesvolle carrière, te zien.”

De waarden van jonge starters

Dat eindresultaat waar jongeren vandaag voornamelijk naar op zoek zijn wat waarden betreft, is een job waarin voldoening, diepgang, plezier op het werk en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Verder willen ze minder hiërarchie en meer flexibiliteit, in tegenstelling tot de oudere generaties die rangorde en vaste werkritmes verkiezen. Eens de ballon van faalangst doorprikt wordt, zijn jonge starters bereid om hard te werken voor een job die daarbij aansluit. “Ze willen op hun talenten inzetten en daar volledig voor gaan, en hebben veel dromen en ambities”, klinkt het bij Dejongh.”Om hier een succes van te maken, hebben ze nood aan een professioneel klankbord om te achterhalen wat ze kunnen, wat ze willen en wat ze daarvoor moeten doen”, vult Van der Aa aan.

Experimenteren met hulplijnen

Het is dus perfect normaal als je na het afstuderen niet meteen je droomjob in de wacht sleept of niet onmiddellijk weet wat te doen. Gun jezelf de tijd om te experimenteren en meer te leren over jezelf en over de job die je graag wil doen. Er zijn bovendien hulplijnen in de vorm van loopbaanbegeleiding of traineeships die je een extra hand toereiken om erachter te komen wat en hoe. En dan? Nu kun je gerust die ‘wat dan gedaan?’ eindelijk beantwoorden.

MEER

The circle… of life

circulair ondernemenTegen 2050 leven we met 9,7 miljard mensen op deze planeet. Die zullen allemaal consumeren en daar zijn kostbare grondstoffen voor nodig. We kunnen ze niet langer ongestraft uit de natuur halen. Bedrijven zullen moeten leren om circulair te ondernemen.

Een toppositie in de zoekresultaten

Gregory LiénardEen goede SEO-aanpak verloopt in twee stappen. Allereerst zorg je voor relevante content, om vervolgens deze content via externe steun een hogere waardering te geven. Dat zegt Gregory Liénard van @iPower. Hij geeft tips over hoe je met jouw webshop voor een bepaald keyword of een bepaalde zoekopdracht een toppositie in de zoekresultaten kunt bereiken, helemaal bovenaan in Google.

‘Gisteren was mooi, maar ons moment is vandaag’

KOEN CRUCKE & Jan GHEYSENSEen halve eeuw zijn Koen Crucke en zijn levensgezel Jan Gheysens dit jaar bij elkaar. Wij vinden dat misschien bijzonder, zijzelf zeker niet. Verjaardagen zijn vakjes in de kalender. Die kruist het tweetal nog even terloops af als toen ze elkaar leerden kennen.

‘De Belg, een slimme spaarder?’

SparenDe Belg spaart meer dan ooit. Er staat maar liefst 266 miljard euro op onze spaarboekjes. Nochtans is de opbrengst op het eerste zicht historisch laag. Is de Belg tegen beter weten in historisch verknocht aan zijn spaarboekje? De realiteit is genuanceerder. De Belg blijft een slimme spaarder maar er is een aandachtspunt.

Industriële revolutie IV: de groeipijnen voorbij

AI, machine learning, edge computing en IoT delen tegenwoordig hetzelfde bed. Volgens sommigen zijn ze er zelfs samen in ziek, want na de hype kwam de ontnuchtering.

3 vragen aan… BabyBoom Beurs

Babyboom Beurs De Babyboombeurs richt zich tot alle jonge en aanstaande ouders die zich op het nieuwe leven in hun huis willen voorbereiden.