student
Gezondheid

Een gezonde geest in een gezonde student

22.08.2018
door Fokus-online.be

Het studentenleven lijkt wel een vrijgeleide voor een ongezond bestaan: vaak stilzitten, weinig slapen, ongezond eten en (te) veel pintjes drinken. Maar is dat eigenlijk wel zo? En wat kun je als student doen om je lichaam en geest – toch enigszins – fit te houden? 

Meer vetpercentage

De cijfers zijn niet bepaald opbeurend: VUB-studente Tine Torbeyns mat twee jaar geleden voor haar scriptie het gewicht, BMI en vetpercentage van 54 studenten. De eerste keer aan het begin van hun hogere studies en vervolgens anderhalf jaar later. Gemiddeld bleken de studenten in die tijd 1,5 kilo en 0,8 procent vetpercentage meer te tellen. Een enquête van de CM onder 1.650 studenten wees dan weer uit dat zes op de tien Vlaamse studenten meer dan één keer per week fastfood eet en dat amper 19 procent voldoende fruit naar binnen speelt. Bovendien komt 49 procent niet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten per dag. 

Energieloos

Kortom, het studentenleven lijkt de gezondheid niet bijster goed gezind. Daarom is voldoende beweging cruciaal. Maar evident is het niet echt. Bijvoorbeeld omdat studenten hoger onderwijs uit een middelbareschoolstructuur komen waarin sport deel uitmaakte van het vaste curriculum. Studenten aan de hogeschool en unief moeten zélf het initiatief nemen, terwijl ze evenveel uren kloppen als in het middelbaar en nog eens tijd nodig hebben voor taken en eindwerken. Met als gevolg dat ze tegen 18 uur vaak te pompaf zijn om nog iets sportiefs te doen. “En dat is niet normaal”, aldus Griet Vandenhouweele van corporate wellness-specialist Moov-IT. “Als je op jonge leeftijd al energieloos in je zetel ligt, klopt er iets niet.”

Studeren = luier?

Toch hoeft studeren niet gelijk te staan aan dikker en luier worden. Zo is het sportaanbod aan de meeste hogescholen en universiteiten weelderig en spotgoedkoop. Groepstrainingen, sportinitiaties en toffe activiteiten als de Viking Run, Glow Run of een collectieve schaatstrip worden bovendien ruim op voorhand aangekondigd en gepromoot via sociale media. Dus iemand die wilt sporten, vindt ongetwijfeld iets naar zijn of haar goesting. “Het is ook gemakkelijk om zelf iets te regelen”, aldus Jeroen Missinne, medewerker studentenvoorzieningen van VIVES Hogeschool. “Waarom geen badmintonterreintje afhuren wanneer je een springuur hebt, of na de lesuren deelnemen aan een initiatie zumba of fitness? Je koppelt het aangename aan het nuttige én het sportieve aan het sociale.”

Iemand die wil sporten, vindt zeker iets naar zijn of haar goesting
Jeroen Missinne

Yoga

Nog een sportieve tip: yoga, wat al enige tijd niet meer in het geitenwollensokken verdomhoekje zit. Logisch ook: het is gezond voor lijf en leden, én je kunt het bijna letterlijk overal doen. “Zelfs in de les”, aldus Griet Vandenhouweele. “Als je het een paar keer gedaan hebt, begint je lichaam het te herkennen en ervaar je de effecten. Het is de ideale, laagdrempelige manier om met je lichaam en geest in contact te komen.”

Fit zijn en blijven

Genoeg sportkeuze dus om een fitte student te worden dan wel te blijven. Maar een goede gezondheid begint dus met genoeg beweging. Een klein beetje dagelijkse beweging is al van goudwaarde. Even weg van je bureau en een kwartier wandelen in het groen neemt veel stress weg. Het zal weinig vetverbranding of spieropbouw opleveren, maar wel de nodige mentale rust geven om er terug in te vliegen. Jeroen Missinne: “Maar op het einde van de rit blijft sport wel de beste medicatie: je bent op dat moment bezig met je ademhaling en beweging, niet met je stress en kopzorgen. Bovendien houdt het je lichaam fit en dus
ook je geest.”

Inspiratie

Voor studenten die de neus ophalen voor een ‘ordinaire’ wandeling zijn er alternatieven. Het volstaat om even terug te gaan naar je kindertijd en na te denken over wat je toen graag deed. Griet Vandenhouweele: “Als kind deed je niets anders dan bewegen: skateboarden, in bomen klimmen, met maten naar een basketbalpleintje gaan om wat te shotten… Waarom haal je daar geen inspiratie uit?”

En avant!

Verder is het gewoon een kwestie van in alles een bewegingskans te zien: rechtstaand studeren, al wandelend telefoneren, een andere en langere route naar de les nemen, de trap in plaats van de lift nemen… Mogelijkheden zat, zolang je ze maar wilt zien. En avant, studenten! 

Vorig artikel
Volgend artikel