Home Maatschappij Jongeren Drie tips voor wie co-corona de arbeidsmarkt betreedt

Drie tips voor wie co-corona de arbeidsmarkt betreedt

Heeft al dat blokken wel zin? Je kunt het jongeren moeilijk kwalijk nemen dat ze zich die vraag luidop stelden in mei en juni. Ze werden immers om de oren geslagen met doembeelden omtrent hun carrière en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 

En effectief, wie de afgelopen jaren afstudeerde, stond er beter voor. Valt de economie stil, dan komen er minder nieuwe vacatures bij. Bovendien is er een gevaar op “littekeneffecten”: wie lang moet zoeken naar een baan bij het schoolverlaten, heeft later ook een hogere kans om werkzoekend te zijn. Je dan maar neerleggen bij het vooruitzicht op langdurig werkloos zijn? Zeker niet.

Ook in deze moeilijke tijden, heeft wie solliciteert haar/zijn succes grotendeels zelf in handen. Ik geef hen drie tips om succesvol te zijn.

1. Onderscheid je van je concurrenten op de arbeidsmarkt. Letterlijk. Wie de afgelopen maanden voor een laatste keer boven de studieboeken hing, had er belang bij om hoge punten te halen. Het helpt om een jobgesprek vast te krijgen. Verder gaat een cv niet enkel om de harde inhoud. Ben je studentenleider of vrijwilliger geweest, vergeet het dan zeker niet te vermelden. En zie je er zo goed uit als Leandro Trossard en zo betrouwbaar – een persoonlijkheidskenmerk dat werkgevers graag zien – als Martine Tanghe, voeg dan zeker een foto toe. 

2. Kijk verder dan je neus lang is. Momenteel zijn er 120.000 jobs beschikbaar op vdab.be. Daar zit natuurlijk niet voor iedereen een baan tussen in het verlengde van de studies, maar sowieso wel uitdagingen die aansluiten bij hun talenten en competenties. Als menswetenschapper je brede vorming inzetten om via artificiële intelligentie de reclame van de toekomst te ontwikkelen, waarom niet? Wat ik evenwel niet aanraad, is meteen een baan onder je opleidingsniveau te aanvaarden. Het is zelden een springplank richting een droomjob.

3. Overweeg om een extra opleiding te volgen. Misschien biedt je onderwijsinstelling of provincie wel een renteloze lening aan om dat ook financieel haalbaar te maken? Op die manier hoef je niet te solliciteren in de moeilijke zomer van 2020. En veel belangrijker: mits een goede studiekeuze, die je toegang geeft tot toekomstgerichte sectoren, kun je later met meer kans op succes gaan solliciteren. Want laat er geen twijfel over bestaan: door de digitale revolutie wordt mooie diploma’s kunnen voorleggen de komende jaren alleen maar belangrijker. Studenten die blokken leggen daarmee ook vandaag het fundament van een mooie toekomst.

“Leg je niet neer bij het vooruitzicht op langdurig werkloos zijn.”

MEER

Gezocht: vrouwen in de wetenschap

DiversiteitDe helft van de doctoraatsstudenten aan Vlaamse universiteiten zijn vrouwen, maar slechts 25 procent wordt professor. Daar heb je de belangrijkste drijfveer voor de campagne ‘Wetenschap = M+V+X’, een initiatief van een groep jonge wetenschappers en kunstenaars. Zij trekken ten strijde tegen de onbewuste vooroordelen die mee aan de oorzaak liggen van de vrouwelijke ondervertegenwoordiging.

Digitaliseer je onderneming op alle vlakken

Je bedrijfsvoering omvat heel wat aspecten die je kunt digitaliseren. Maar waar start je mee? Drie experts van de grootste zakelijke dienstverleners vertellen hoe je een digitale administratie, cybersecurity en artificiële intelligentie kunt implementeren.

‘Elke jongere moet EHBO krijgen op school’

Hilde CrevitsAls Vlaams minister van Onderwijs draagt Hilde Crevits (CD&V) een goede algemene zorg hoog in het vaandel, zeker sinds ze van dichtbij kennismaakte met het zorgsysteem. Niet enkel door de ziekte van haar zoon, maar ook als mantelzorger van haar ouders en schoonouders, met wie ze samenleeft in een kangoeroewoning.

De tijden van de grote villa’s zijn voorbij

Wonen in de stad De stad leeft en biedt praktisch heel wat voordelen. Alleen is ruimte er wel schaars. Kleiner wonen hoeft echter geen nadeel te zijn als je het slim aanpakt en elke plek in je woonruimte efficiënt en optimaal benut.

Waarom ondernemers zot zijn van Antwerpen

ondernemenElk jaar stampen zo’n 10.000 Antwerpenaren een eigen zaak uit de grond. Daarmee is de provincie koploper van Vlaanderen. Maar waarom is Antwerpen zo’n uitstekende plek om te ondernemen?

Blockchain, geen blok aan ons been

blockchaintechnologie De hype rond blockchain is intussen zo groot dat je bijna gaat denken dat het de wereld zal redden. Zo’n vaart zal het niet lopen, wel zal de technologie ons helpen om fraude terug te dringen, efficiëntie te verhogen en kosten te verminderen. En niet alleen bij de banken.