Home Maatschappij Jongeren Blokken of (ver)zuipen?

Blokken of (ver)zuipen?

Steeds meer studenten hebben faalangst en slechts één op drie behaalt een bachelor binnen de voorziene drie jaar. Wij vroegen aan twee experten hoe je de volgende examenperiode afzwaait als primus perpetuus, zonder jezelf in te bunkeren.

De studententijd zou de mooiste periode uit je leven moeten zijn, maar dat is lang niet altijd zo. Faalangst en uitstelgedrag vormen een toxische cocktail die de slaagkansen van zelfs de meest enthousiaste student doet kelderen.

Omslachtig studeren

Leren studeren is dan ook een belangrijke stap richting examenscores met twee cijfers. Dat lijkt een evidentie, maar is het niet. “Vooral eerstejaars houden vast aan studietechnieken die hen moeiteloos door het middelbaar loodsten, maar die ontoereikend zijn aan de hogeschool of unief. Denk aan: overijverig onderlijnen of alles tot de laatste letter vanbuiten blokken”, vertelt Annick Eelbode, studentenpsycholoog aan de UGent. “Vaak zijn ze te veel bezig met techniekjes om de cursus de baas te kunnen en niet met de pure inhoud.

Het geheel begrijpen

Ze stellen vage doelstellingen en besluiten per dag bijvoorbeeld drie hoofdstukken te blokken. Maar ze vergeten soms de concrete inhoud van die hoofdstukken te begrijpen: ‘Welke chemische principes worden in dit hoofdstuk beschreven en hoe werken ze?’ Om een cursus te doorgronden, heb je vooral nieuwsgierigheid en een goeie dosis gezond verstand nodig. Belangrijk is dus om het overkoepelend geheel te begrijpen en niet alleen de opeenvolgende stukjes informatie. Zet een vraagteken bij elke grote titel in je cursus en je hebt meteen je structuur mee.”

Switch generatie

Onderschat daarbij de kracht van moderne afleidingsmanoeuvres niet. Jouw gsm en sociale media lonken voortdurend en ontregelen je concentratieniveau. De ‘switch generatie’ is het dan wel gewoon om van de ene prikkel naar de andere te hoppen, maar als je uren op Instagram hangt of de ene serie na de andere bingewatcht, alleen maar om studeren te vermijden, heb je een probleem.

‘Om een cursus te doorgronden, heb je vooral nieuwsgierigheid en een goeie dosis gezond verstand nodig.’
Annick Eelbode, UGent

Flut- en andere uren

“Om dat uitstelgedrag in de kiem te smoren, moet je elke blokdag indelen in goeie en minder goeie denkuren en fluturen”, stelt Eelbode. “Tijdens je beste presteeruren zoek je de info die je nodig hebt en probeer je die vast te houden door het in een schema te gieten en al even te herhalen. Tijdens je minder goeie uren bepaal je welke info je te weten moet komen, en tijdens je fluturen doe je eender wat. Een productieve dag bestaat gemiddeld uit zes tot acht goeie denkuren.”

Fulltime job

Ook Bart Dejonghe, studieloopbaanbegeleider bij KU Leuven, ziet plannen als enige remedie tegen uitstelgedrag. “Beschouw studeren als een fulltime job. Tijdens het academiejaar zou je er gemiddeld 40 uren per week aan moeten spenderen. Panikeer niet: ook de lessen bijwonen zit in die 40 uren vervat”, lacht Dejonghe. “Zo bouw je een goed ritme op doorheen het jaar en kun je tijdens de blok doorduwen naar 50 uren per week. Soms zie ik studenten die tijdens de blok meer dan 60 uren per week draaien en overleven op korte nachten en pepdrankjes. Zij lopen veel kans op een black-out tijdens het examen en ondermijnen zichzelf.”

Haalbare planning

“Stel doorheen het jaar een haalbare weekplanning op en neem een moeilijk vak zeker één tot twee keer per week vast. Als je liefst elke avond tot de late uurtjes op café hangt, is het een goed idee om jezelf grenzen op te leggen. Goede gewoontes installeer je niet in één-twee-drie, dus begin er op tijd aan.” Maar een goede student hoeft geen kluizenaar te zijn, integendeel. “Als je je eenzaam voelt, studeer je ook minder goed”, vertelt Dejonghe. “Las daarom nu en dan korte onderonsjes in. Spreek een vast moment af om met anderen te gaan wandelen of wat te sporten.  Organiseer het zo dat je samen met je kotgenoten kunt pauzeren of samen iets gaat eten.”

Slimste versie van jezelf

Volg bovenstaande tips op en je zelfvertrouwen en slaagkansen zullen pieken. Wie toch blijft tobben, maakt best korte metten met de doemgedachten die je naar beneden halen. “Studeren is eigenlijk een voortdurend gevecht tegen jezelf”, weet Eelbode. “Het is belangrijk dat je je valkuilen kent en de slimste versie van jezelf wordt. Wentel je niet in emoties of onzekerheid, maar benoem die doemgedachten. Praat erover. Zo normaliseer je die overpeinzingen en neem je er afstand van.”

MEER

‘MVO is de juiste manier van ondernemen’

Stef HeylenLang voordat maatschappelijk verantwoord ondernemen actueel was, zaten de principes al ingebakken in de bedrijfscultuur van Janssen Pharmaceutica. Stef Heylen, CEO van de geneesmiddelenproducent, is honderd procent overtuigd van deze visie op ondernemen.

Je studentenleven: meer dan alleen pinten geven

Jochen MerlierStudenten en drinken, dat is de cliché. Ontspannen kan ook in een andere vorm, op een meer leerrijke en een gezonde manier. Enkele studenten leggen uit hoe zij hun vrije tijd nuttig besteden.

Scheiden, recycleren en hergebruiken

RecyclerenDe tijd dat ‘afval’ synoniem was voor ‘storten’ is voorbij. Afvalstromen scheiden en recycleren zijn de ordewoorden van de dag. En al die moeite is nog economisch zinvol ook.

Betrouwbare labels

verpakkingen De consument is best bereid om iets méér te betalen voor een product dat met zorg voor het milieu, het klimaat of de arbeidsomstandigheden is geproduceerd. Maar dan moeten de productlabels wel te vertrouwen zijn, natuurlijk. “Labels kunnen niet zonder een grondige, transparante en onafhankelijke validatie.”

Een huis? Dat is dan 1 euro, alstublieft!

Huis kopenEen huis kopen voor maar één euro in een charmant en zonovergoten Siciliaans dorpje? Het klinkt ongelooflijk, maar het is echt waar. En het is zelfs niet de eerste of enige manier om wel heel goedkoop aan een dak boven je hoofd te komen. Al zijn er natuurlijk ook wel wat voorwaarden aan verbonden.

Budgetvriendelijk renoveren in de zorg

SOBOVeel geld voor renovatiewerken hebben zorgorganisaties doorgaans niet. Op de kleintjes letten is dus de opdracht. Dat kan bijvoorbeeld door onderhoudsklussen aan een maatwerkbedrijf uit te besteden. Paintfactory en sociaal economie-bedrijf SOBO tonen hoe het werkt.