motivatie
Jongeren

Zo vind je je (studie)motivatie terug

06.02.2021
door Hermien Vanoost

Van het doorgaans bruisende studentenleven blijft op dit moment maar weinig over. Sommige jongeren vragen zich zelfs luidop af of het allemaal wel zin heeft en is de motivatie ver te zoeken. Waarom nog studeren als je toch al als ‘de verloren generatie’ aanzien wordt en zeer moeilijk aan een job zult geraken? “Zoveel pessimisme is nergens voor nodig”, reageren deze studentenbegeleiders en werkgever.

Dat de coronamaatregelen op onze geestelijke gezondheid wegen, blijkt elke twee weken uit de coronastudie van Universiteit Antwerpen. Hoe harder de teugels worden aangespannen, hoe lager de scores die we onszelf geven. Die vaststelling geldt bij uitstek voor de jongeren, die vaker dan andere bevolkingsgroepen zeggen zich slecht te voelen. VUB-studiebegeleiders Kaat Terryn en Bieke Spruyt, die dagelijks met studenten werken, begrijpen goed waarom: “Studenten brengen nu veel tijd alleen en voor hun computerscherm door, waardoor ze weinig sociale verbinding ervaren. Omdat er niet veel vaste lesmomenten zijn, valt ook de structuur in hun leven weg.”

Zet je buddy’s in en plan

Om eenzaamheid onder studenten tegen te gaan, voerde de VUB dit academiejaar een buddysysteem in. Ervaren studenten nemen tien à twintig eerstejaarsstudenten en zij-instromers onder de vleugels en maken hen wegwijs in het hoger onderwijs, het leven in de stad en op de campus. Dergelijke contacten, ook al moeten ze nu digitaal verlopen, zijn volgens de twee studiebegeleiders erg waardevol. Ze raden studenten aan om daar zelf in verder te gaan en bijvoorbeeld met medestudenten af te spreken om samen digitaal een les voor te bereiden. “Waarom niet eens een Teams- meeting opzetten om samen te studeren?”, suggereert Kaat Terryn. “Als je ziet dat anderen aan het werk zijn, kan dat voor motivatie zorgen om ook een tandje bij te steken.”

“Zorg voor een goede planning”, is een andere tip die de twee aan studenten geven. “Plan naast je vaste lesmomenten je video-opnames in op de momenten waarop je concentratie het hoogst is,” zegt Bieke Spruyt, “en wissel die af met leuke activiteiten. Trek er bijvoorbeeld op uit met je huisgenoten of spreek met je ouders of vrienden af om online een gezelschapspelletje te spelen. Zeker tijdens de examenperiode is het interessant om je planning met anderen te delen. Ze weten dan waarmee je bezig bent en kunnen zorgen voor motivatie.”

Deel tijdens je examen je planning met anderen. Ze weten dan waarmee je bezig bent en kunnen je aanmoedigen.

Kansen grijpen op de arbeidsmarkt

Bij de laatstejaarsstudenten spookt mogelijk nog een andere vraag door het hoofd: Zullen ze in deze gekke periode wel een eerste job vinden? Nu er minder vacatures en meer werkzoekenden zijn, vrezen ze minder kansen te krijgen op de arbeidsmarkt. Kristel Seymus van Planet Talent stuurt die perceptie graag bij: “Het klopt dat bepaalde sectoren hard onder de crisis lijden, maar andere doen het nu net heel goed. De IT-wereld bijvoorbeeld, waarin wij actief zijn, kan de vraag naar jong talent met moeite bijhouden. Qua digitalisering kiezen zowat alle bedrijven momenteel voor de vlucht vooruit. Als je je als starter op die sectoren richt, liggen de kansen voor het grijpen. Dat zorgt voor extra motivatie.”

Ook Berdien Vrijders van het VUB Career Center moedigt de jongeren aan om hun scope breed te houden. “Het is niet omdat je een diploma handelsingenieur hebt dat je uitsluitend naar financiële jobs moet kijken. Focus op de vaardigheden die je hebt en onderzoek in welke jobs die terugkeren. Je zal versteld staan hoeveel mogelijkheden je hebt.” Spontaan solliciteren vindt ze eveneens een goed idee. “Voor de coronacrisis zou ik daar minder over gesproken hebben, omdat er toen veel vacatures waren. Nu is het een piste die ik zeker zou bewandelen. Vind je een bedrijf écht interessant, overweeg dan om jezelf als stagiair aan te bieden. Zo kun je toch al ervaring opdoen. Gaat het bedrijf niet op je vraag in, dan heb je je tenminste al eens kunnen voorstellen. Houd dan bijvoorbeeld contact via LinkedIn.”

Die netwerksite biedt volgens Vrijders wel meer interessante mogelijkheden. “Je kunt bedrijven en personen volgen, maar ook lid worden van groepen die met bepaalde thema’s bezig zijn. Zo blijf je op de hoogte van nieuwigheden uit de sector waarin je graag wilt werken en leer je ook de mensen kennen die in het wereldje actief zijn. Ook via die weg kun je mogelijk aan een job geraken.”

Tot slot benadrukt Berdien Vrijders dat jongeren mild moeten zijn voor zichzelf. “Ja, het zal wellicht langer duren voor je een eerste job beet hebt, maar dat heeft niks met jouw kunnen, maar alles met de crisis te maken. Ga dus niet aan jezelf twijfelen als het solliciteren je niet meteen iets oplevert, maar blijf vooral proberen.”

Vorig artikel
Volgend artikel