ondernemers
Jongeren

Ondernemers van onze toekomst

06.02.2021
door Fokus-online.be

We zijn jong, en we willen wat. Doorgaan. Groeien. Ja, ook in deze uitdagende tijden. Zéker in deze uitdagende tijden. De nood om vooruit te geraken is zelfs nog groter geworden, en die laten we niet los. Net omdat we de ondernemers van onze toekomst zijn, en dus per definitie het tegengestelde van opgevers. Samen gaan we door, en samen gaan we ervoor.

Hoe kijken jongeren naar de toekomst in deze uitdagende tijden? Met drive, véél drive. Nog meer zelfs dan voor deze crisis. Dat het momenteel niet evident is, dat kun je wel stellen. Maar de crisis brengt ook opportuniteiten met zich mee. Als je nu overeind blijft, als start-up bijvoorbeeld, dan weet je meer dan ooit dat je er zal staan. Als jongeren zijn wij de ondernemers van onze toekomst, en dat ondernemerschap is de motor waarmee we ook met zijn allen weer vooruit zullen gaan.

Creatieve speedbootjes

Ondanks hoopgevende berichten over vaccins zal 2021 helaas nog geen jaar als een ander worden. Het zal ons eerder op de proef stellen. En toch zullen we samen doorgaan. Creatief én wendbaar zijn, daar komt het nu vooral op aan. En dat is net wat jongeren en jonge ondernemers bij uitstek zijn. Als kleine creatieve speedbootjes bepalen wij mee de richting van het grote, logge schip die gevestigde bedrijven en onze maatschappij al eens durven te zijn.

De toekomst? Die hebben wij mee in handen. En die zal in elk geval digitaal, duurzaam en gezond moeten zijn. De digitalisering is niet meer weg te denken. Gezondheid en welzijn, daar zijn we allemaal meer dan ooit mee bezig. En tot slot: slimme duurzaamheid. Dan hebben we het natuurlijk eerst en vooral over het klimaat, maar over nog veel meer dan dat. Draag je bijvoorbeeld als bedrijf je steentje bij om van de wereld een betere plek te maken? Zorg je voor minder files, CO2- uitstoot, maar let je ook op het geluk van je medewerkers… ?

Positieve stappen vooruit

In het Plan Samen Groeien schuift Voka die drie domeinen – digitalisering, duurzaamheid en welzijn – naar voren om van Vlaanderen tegen 2030 een topregio te maken. Het is een ambitieus plan en stelt voorop wat er echt nodig is om vooruitgang te boeken tegenover andere landen. Maar het is vooral ook een positieve toekomstvisie én een uitnodiging aan iedereen, dus inclusief iedere jongere, om hier mee over na te denken.

We moeten positief blijven en ons hier doorslaan. Alleen zo kunnen we samen stappen vooruit zetten. Alleen zo blijven we de ondernemers van onze toekomst.

Vorig artikel
Volgend artikel