financiële
Finance

Een Nieuwe Generatie in Financiën start vandaag

08.02.2021
door Fokus-online.be

Een toekomst in de financiële sector? Bij veel jongeren ligt het niet meteen on top of mind. Daar wil een gedurfde campagne als ‘The Next Generation of Finance’ verandering in brengen. “In onze sector liggen de innovaties en uitdagingen wel degelijk voor het grijpen.”

Spreekbuis en vertegenwoordiger van de financiële sector Febelfin windt er geen doekjes om: het imago van de financiële sector heeft de voorbije jaren een stevige knauw gekregen. Banken zijn als werkgever een flink stuk van hun aantrekkingskracht verloren bij jongeren.

Veel te vinden in de financiële sector

Nochtans oogt het financiële landschap frisser en ambitieuzer dan ooit, wijst secretaris-generaal van Febelfin Wien De Geyter enthousiast aan. Nooit lag er méér nadruk op de ontwikkeling van creativiteit, ondernemerschap en visie. “Financiële organisaties worden wendbaarder. Ze digitaliseren en vinden nieuwe manieren om te communiceren met de klant”, aldus De Geyter. “Dat opent ook de blik naar nieuwe vaardigheden en profielen. Voor jongeren die willen leren, probleemoplossend kunnen denken en verantwoordelijkheid willen opnemen, is er een bijzonder mooie rol weggelegd in de sector.”

Met de awarenesscampagne The Next Generation of Finance wil de sector de bestaande competentiekloof zoveel mogelijk dichten. Dat licht Business Project Manager van Febelfin Academy Bart Corthouts toe. “Onder de noemer Fin Talent hebben we vanuit Febelfin verschillende projecten lopen gericht op talentontwikkeling. Eén ervan is onze Fin Competition, een wedstrijd voor laatstejaarsstudenten uit de bachelor Bank- en Financiewezen. Studenten kwamen dit najaar tegen elkaar uit in een onlinesimulatie rond bankbeheer. Daarbij kregen ze ook de kans om in gesprek te gaan met jonge bankiers, businessanalisten en riskmanagers. Een aha-erlebnis voor veel jongeren, want ze zagen hoe veel van hun vooroordelen werden tegengesproken.”

Iedereen die een aantal financieel-technische competenties combineert met een gezonde dosis ondernemerschap, innovatief én initiatiefnemend vermogen, kan zijn ganse leven gelukkig zijn in de financiële sector.

“In 2019 organiseerden we zo ook de Fin Challenge”, vult De Geyter aan. “We lieten medewerkers brainstormen over nieuwe manieren om talent aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden. Daar is een tof project uit voortgekomen dat we binnenkort willen lanceren.” Het winnende idee kwam van medewerkers die als jongeren nog een studentenjob hadden gehad binnen de bank, legt Corthouts uit. “Ongelooflijk saai vonden ze het (lacht). Dus was de vraag: hoe kan het anders? Hoe maken we van nieuwe talenten échte ambassadeurs? Daar is de Work-Fun Experience uit ontstaan: een fris concept voor de vakantiejob van je leven.”

Zelf carrière vormgeven

Een ‘job voor het leven’ is een functie in de financiële sector hoe dan ook niet meer, stemmen De Geyter en Corthouts met elkaar in. “Dat betekent niet dat medewerkers niet hun hele leven lang in de financiële sector werkzaam kunnen blijven. Maar ze krijgen zélf de verantwoordelijkheid om hun carrière vorm te geven. Daarin ondersteunen wij hen met een ruim opleidingsaanbod, veel doorgroeimogelijkheden, mooie loons- en arbeidsvoorwaarden. En daarbovenop de kans om een waardevolle maatschappelijke rol op te nemen.”

De financiële sector is wel degelijk een sector waar innovatie voorop staat en heel veel uitdagingen voor het grijpen liggen, klinkt het besluit. “Iedereen die een aantal financieel technische competenties combineert met een gezonde dosis ondernemerschap, innovatief én initiatiefnemend vermogen, kan zijn ganse leven gelukkig zijn in de financiële sector. Waarschijnlijk niet binnen één en dezelfde functie, maar daar kun je zelf aan bouwen.”

Vorig artikel
Volgend artikel