traineeship
Carrière

Lanceer je carrière met een management traineeship

08.02.2021
door Hermien Vanoost

Dat veel bedrijven ondanks de crisis blijven aanwerven, is ondertussen geweten. Sommige werkgevers gaan nog een stap verder en bieden een groeitraject op maat van jonge talenten aan.

Tientallen sollicitatiebrieven sturen en elke keer weer het deksel op de neus krijgen ‘omdat je te weinig ervaring hebt’. Klinkt dat bekend in de oren? Dan is het misschien wel tijd om het over een andere boeg te gooien.

Op zoek naar een functie op maat

In plaats van je op één specifieke vacature te richten, kun je je ook kandidaat stellen voor een traineeship, een opleidingsprogramma binnen een bedrijf dat je in enkele maanden tijd met verschillende rollen laat kennismaken. Je volgt trainingen, loopt met ervaren collega’s mee en mag aan je eigen projecten werken. Na afloop evolueer je naar een functie die jou op het lijf geschreven is en draag je meteen veel verantwoordelijkheid.

Voor Billy Paelinck klonk vooral dat laatste als muziek in de oren. Toen hij drie jaar geleden, na zijn studies economie, zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt zette, verkende hij zijn mogelijkheden bij verschillende werkgevers.

Op bootcamp

Zo ook bij Lidl, waar je je via een management traineeship van 1,5 à 2 jaar tot district manager kunt ontwikkelen. Billy liep er eerder al stage, dus liet hij zijn cv achter in de hoop als Management Trainee Retail Operations te kunnen starten. “Na een succesvolle screening en een redeneertest nodigde Lidl me uit op een bootcamp in het klooster van Affligem, om er twee dagen het beste van mezelf te geven. Bij elke opdracht kreeg ik feedback van mensen die al in het werkveld stonden. Niet alleen kwam ik zo veel over de werking van de retail te weten, ik leerde ook mezelf goed kennen. Zo’n bootcamps organiseert Lidl meerdere keren per jaar, nu in een virtuele versie.”

Een traineeship is een springplank voor je carrière. Zowel je technische als je ‘menselijke’ vaardigheden ontwikkelen zich snel.

Na het bootcamp kreeg Billy te horen dat hij mocht beginnen. In zijn eerste jaar als management trainee doorliep hij alle functies in de winkel, van winkelbediende tot hoofdkassier, van assistent tot storemanager.  “Ik leerde de stock beheren, maar ook planningen maken en medewerkers aansturen. Aan het einde van de rit kwam alles samen tijdens een stage van 24 weken, waarin ik zelfstandig een winkel mocht runnen als storemanager.”

Boeiend en afwisselend

Toen hij ook dat traject met succes had afgerond, was hij bijna klaar om zijn definitieve rol als districtmanager op te nemen. “Maar eerst liep ik een tijdje met een ervaren collega mee, die me verder opleidde in de wereld van de KPI’s en het personeelsmanagement.”

Als districtmanager stuurt Billy Paelinck nu verschillende winkels in de regio Gent aan. “De uitdaging is om alle medewerkers op dezelfde lijn te krijgen,” zegt hij, “zodat we samen de doelstellingen van de winkel halen. Dat is boeiend en ook erg afwisselend. Er komt immers altijd wel iets onverwachts op het pad.” Dat een traineeship de ideale manier is om op korte tijd veel te leren, daar is hij intussen helemaal van overtuigd. “Zowel je technische als je ‘menselijke’ vaardigheden ontwikkelen zich snel. Zo’n traineeship is een springplank voor je carrière. Mocht ik opnieuw aan de start staan, ik zou niet twijfelen (lacht).”

Vorig artikel
Volgend artikel