Smart City
Maatschappij

‘De ‘smart city’ ten dienste van onze stedelingen’

23.08.2018
door Fokus-online.be
In samenwerking met

Jack Mikkers, Burgemeester van ‘s-Hertogenbosch

Het welbekende enthousiasme van premier Rutte kende geen weerga toen we in 2016 in het Torentje ons idee voor een nationale Smart City strategie bespraken. Volgens hem vergde dat een brede aanpak, die niet bij een van de ministeries moest liggen.

Obstakels overwinnen

De Smart City strategie moest bottom-up ontwikkeld worden. Gedragen door de Nederlandse steden, bedrijven en kennisinstellingen. Met die opdracht gingen we aan de slag. Als bestuurslid van Brainport was ik net terug van een Smart City conferentie in Austin, Texas. Daar had ik samen met onder andere NXP en Alliander gezien welke enorme kansen er voor onze bedrijven liggen in Amerikaanse steden. Om onze slimme technologieën daar te kunnen uitrollen, moesten we eerst in eigen land enkele obstakels overwinnen. 

Leren van elkaar

Smart City is een begrip dat je overal tegenkomt en iedereen geeft er weer net een eigen draai aan. Als we in de stad lantaarnpalen, prullenbakken, bruggen, voertuigen en bankjes gaan uitrusten met sensoren en internetverbinding, kunnen we onze stad veel effectiever, sneller, goedkoper en duurzamer gaan besturen. Afval juist daar ophalen waar de bakken vol zijn, politie juist daar inzetten waar het nú nodig is. Overal in het land zijn er leuke pilots en plannen. Maar om echte Smart Cities te worden, moeten we leren van elkaar en niet overal het wiel zelf opnieuw willen uitvinden.

Triple Helix

Als dichtbevolkt land is Nederland een netwerk van kleine en middelgrote steden. We hebben ruime ervaring in de nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Op sommige plekken werkt deze Triple Helix beter dan op andere. Maar nog steeds zijn we een schoolvoorbeeld van hoe we gezamenlijk ambities kunnen waarmaken. En belangrijker nog, de innovaties die ons kennisintensieve bedrijfsleven voortbrengt, zijn echt top of the bill. Maar dat is bijlange na niet genoeg om ons leefbaar en toekomstbestendig te houden in een tijdperk van digitale disruptieve technologie. Laat staan om nieuwe vindingen te testen, fijn te slijpen er vervolgens de wereld mee te bestormen. 

Ik streef ernaar dat we met de inzet van digitale technologie de leefkwaliteit voor onze inwoners vergroten Marc Peeters

Smart City strategie

Met 150 vertegenwoordigers van onze steden, kennisinstellingen en technologiebedrijven hebben we samen de NL Smart City Strategie ontwikkeld. Als voorzitter heb ik deze begin vorig jaar aangeboden aan de premier. Een traject waarin twee stappen vooruit er soms ook eentje achteruit betekende. Maar waar we echt hebben geredeneerd vanuit een gemeenschappelijk belang. Hoe gaan we om met sensordata en privacy? Welke digitale infrastructuur is er nodig? Hoe kan het Rijk nieuwe technologie laten opbloeien? En hoe zorgen we ervoor dat echt iedereen van de Smart City ontwikkelingen kan profiteren? Samen hebben we gezocht naar antwoorden, naar voorwaarden en gedeelde principes die helpen om onze steden te ontwikkelen tot Smart Cities. 

Leefkwaliteit vergroten

Als burgemeester van ‘s-Hertogenbosch streef ik ernaar dat we met de inzet van digitale technologie de leefkwaliteit voor onze inwoners vergroten. Als stad zetten we flink in op Data Science en ICT, en onze kennisinstellingen helpen de technologieën naar de markt te brengen. Bedrijven zien onze stad steeds meer als een nieuw ‘businessmodel’. Op zich is dat prima. Maar als de stad een experimenteeromgeving wordt en de overheid in de informatiesamenleving een participerende rol in gaat nemen, moeten we te allen tijde in ons achterhoofd houden dat de ontwikkelingen ten dienste moeten staan van onze stedelingen.

Vorig artikel
Volgend artikel