G-Sport
Gezondheid

Inclusief sporten: Drie vragen aan… G-Sport Vlaanderen vzw

18.11.2020
door Fokus-online.be

Fokus stelde Nele Slabbinck, manager bij G-Sport Vlaanderen, drie belangrijke vragen over het belang en uitdagingen van G-sport. Maar eerst… 

Wat is ‘G­-sport’ precies?

“G-sport is een term die gebruikt wordt voor mensen met een beperking die sporten en bewegen. De ‘G’ is afkomstig van het woord ‘gehandicapt’, maar we vullen het vandaag in met woorden die meer zeggen waar we voor staan: geïntegreerd, genieten, gewonnen, gescoord… Gewoon plezant voor iedereen!”

Wat zijn de grootste uitdagin­gen voor G-­sporters?

“Met G-sport Vlaanderen willen we drempelverlaging realiseren voor personen met een beperking door hen te inspireren om te sporten en bewegen én het brede publiek sensibiliseren rond inclusief sporten. Want sporten is voor veel mensen met een beperking niet vanzelfsprekend. De winter is sowieso al een donkere en minder toegankelijke periode, en sommige mensen zitten door hun beperking al in een soort lockdown.”

Welke oplossingen bestaan er om die uitdagingen weg te werken?

“G-sporters hebben vaak nood aan aangepast sportmateriaal. We zijn daarom steeds op zoek naar G-evers. Kleine en grote sponsors die ‘financieel geven’ maar ook ‘geven om’ G-sport. Als kenniscentrum doen we ook onderzoek naar wat een G-sporter nodig heeft, met oog op innovatieve en creatieve oplossingen. Daarnaast willen we een sterke community creëren, om iedereen de kans te geven om te kunnen sporten en te bewegen. Sport is goed voor lichaam en geest, het is fun. Zeker als je het samen doet. #samensterk”

Vorig artikel
Volgend artikel