Internet of Things
Maatschappij

Hoe Internet of Things onze wereld transformeert

31.10.2018
door Fokus Online

Met het tempo waarin technologie evolueert, beeld je eens in waar we over pakweg 20 jaar staan. Steeds meer toestellen en bijbehorende applicaties volgen elkaar razendsnel op. We komen steeds dichter bij een ideale wereld, eentje waar bijna geen tekorten meer zullen gelden.

Artificiële intelligentie

Men voorspelt dat we over 20 jaar dagelijks omgeven zullen worden door 3.000 à 5.000 toestellen. Het wordt wel een uitdaging om  tegen dan over de kunde te beschikken om dagelijks duizenden toestellen te beheren. Uiteraard is dat niet zomaar even haalbaar, dat hoef je jezelf niet wijs te maken. Maar gelukkig is er artificiële intelligentie om bij te springen, zegt Sam Schellekens, business development manager bij Telenet. “Dankzij artificiële intelligentie geef je misschien een deel van de controle uit handen, maar je krijgt er veel voor in de plaats. We kunnen onze grondstoffen en middelen beter delen. Misschien is dit wel het begin van een Utopia. Met een leven ingebed in een zogenaamde technocratie, vol voordelen.”

Dat geldt zeker voor zij die de grote stad verkiezen. Tegen 2050 zou meer dan 60 procent van de bevolking in steden wonen, wat veel aspecten uiteraard niet zal vergemakkelijken. Zoals verkeer, bijvoorbeeld. “Internet of Things-toepassingen helpen vervoer vlotter te regelen, wat leidt tot minder files en dodelijke ongevallen,” geeft Schellekens aan. “Gevaarlijke situaties met ambulances of politiewagens vermijdt men dankzij slimme verkeerslichten. Ook parkings kunnen slim worden, waardoor een plekje zoeken niet langer een probleem is.”

Met IoT is een continue meting mogelijk, hetgeen andere inzichten met zich mee kan brengen.

Bijdragen tot veiligheid

Een goed geregeld verkeer draagt al bij tot meer veiligheid, net zoals slimme toepassingen op het vlak van verlichting en aspecten inzake luchtvervuiling en geluidsoverlast. Zo kan men lichtpalen, ophaaldiensten of camera’s efficiënter inzetten… en ook jijzelf. Schellekens: “Als iedere burger over de nodige app beschikt, kan men ongewenst afval aanduiden en opruimen als een soort van ‘Afvalverwerking as a Service’.” Ook sterk luchtvervuilde buurten kunnen door mensen met medische condities zoals astma dan ontweken worden. Het zijn maar enkele voorbeelden waarbij fysieke veiligheid en een bewust gezondheidsbeleid een technologische injectie krijgen.

Ook buiten de stad gelden problemen die een dringende IoT-oplossing vereisen. “IoT kan een aanzienlijke meerwaarde betekenen voor de agricultuur,” vervolgt Schellekens. “Ieder jaar verspilt men zo’n 1,4 miljard ton voedsel op weg naar de consumentenketen.” Slimme applicaties, in de vorm van onder andere temperatuursensoren, vocht- of bladmetingen, verzamelen data waardoor landbouwers sneller kunnen inspelen op een mogelijk probleem, waardoor men verspilling en vervuiling terugdringt.

Ziekenzorg

Voor de ziekenzorg is het niet veel anders. “Momenteel is de klassieke vorm van geneeskunde hoofdzakelijk gebaseerd op een momentopname. Met IoT is een continue meting mogelijk, hetgeen andere inzichten met zich mee kan brengen,” zegt Schellekens. In bredere zin kan het zelfs een kwalitatiever leven schenken aan onze ouder wordende bevolking. Denk maar aan ouderen die langer thuis kunnen wonen dankzij het voortdurende monitoren van de gezondheidstoestand.

Leefbaarder leven: daar zorgt Internet of Things uiteindelijk voor. Niet enkel zijn de dingen geconnecteerd met elkaar, ook connecties onder elkaar worden sterker, sneller, socialer.

Meer over…

Telenet Tinx voor kmo’s en grote bedrijven: Om efficiëntie te verhogen, kijken bedrijven steeds vaker naar het Internet of Things. Telenet biedt kant-en-klare bouwstenen op het IoT-platform wat maakt dat bedrijven in een mum van tijd aan de slag kunnen. Indien er specifieke noden zijn, dan ontwikkelen wij samen met de klant en onze partners een IoT-oplossing op maat.

Vorig artikel
Volgend artikel