zwangerschap
Gezin

Het wel en wee(ën) van de zwangerschap

12.10.2020
door Fokus-online.be

Sommige mama’s zitten op een roze wolk tijdens de zwangerschap, andere op een donderwolk. Moederkloek zijn of moeder worden, is voor iedereen anders, en het belangrijkste is dat erover gepraat wordt. Écht gepraat. Zes mama’s getuigen over hun ervaring met zwanger zijn.

zwangerschapKim Van Oncen
mama van Jack (5), Pippa (*) en Stella (1)
@kimvanoncen

“Mijn leven is drukker, maar zoveel rijker met de kinderen erbij. Het gaat nu niet meer over mij, maar over hen. Zij zijn het middelpunt en dat is bevrijdend. Als het goed gaat met Jack en Stella, dan gaat het ook goed met mij. Ik merk dat ik veel beter kan relativeren sinds zij in mijn leven zijn. Ik mag zeggen dat mama-zijn mij een gelukkiger mens heeft gemaakt. Tegelijk maak ik me nu wel meer zorgen. Tot er kinderen waren, was ik altijd een sterke vrouw die zich door niets of niemand liet tegenhouden en onbezorgd door het leven huppelde. Dat is nog steeds zo, maar niet als het over mijn kinderen gaat. Ze zijn echt mijn achillespees. Alle stappen die ze zetten, raken me enorm.”


Siem DevosSiem Devos
mama van Hazel (5) en Magnus (3), derde kindje is onderweg
@siem_devos

“De voorbije zes ‘coronamaanden’ waren voor ons gezin bijzonder pittig. Mijn man werkt in de zorg en was zo goed als zeven dagen op zeven in de weer, waardoor de opvang van de kinderen volledig op mijn schouders terechtkwam. Tussendoor probeerde ik ook nog mijn lingeriezaak ‘Bustique lingerie’ via onlineverkoop in leven te houden. En toen we na enkele maanden ontdekten dat ik alweer zwanger was, was het plaatje helemaal compleet (lacht). Al een geluk dat je bij een derde kindje al goed hebt kunnen leren relativeren. Ik weet exact wat me te wachten staat met deze zwangerschap, en vooral ook dat je in het begin helemaal niet veel nodig hebt. Laat maar komen dus, die baby.”


zwangerschapCaroline Vereenooghe
mama van Jack (1), plusmama van Jef (16) en Marte (15)
@caroline1oog

“Het is waar wat ze zeggen: je hebt geen flauw idee waar je aan begint bij een zwangerschap. Jack was wat te vroeg geboren en de eerste anderhalve maand heb ik hem elke twee uur borstvoeding gegeven. Het was een uitputtingsslag, temeer omdat ik mijn werk als dierenarts ben blijven verderzetten. Misschien was dat wel iets te ambitieus? Wat ik dankzij Jack wel heb geleerd, is plannen. Wijk ik te veel van zijn ritme af, dan krijg ik een kind met apenkuren terug (lacht). Met mijn pluskinderen zat de band snel goed, al vroeg ik Karl (Vannieuwkerke, nvdr) in het begin wel om de haverklap wat ik hen wel en niet mocht zeggen. Ik wilde niemand voor de voeten lopen.”


zwangerschapCamille Dubois
Recent bevallen van Oliver
@coucoucami

“Als er één ding is dat ik tijdens mijn zwangerschap heb geleerd, dan is het dat de dingen nooit gaan zoals gepland. Na twee droomtrimesters kreeg ik plots vroegtijdige weeën op 27 weken en moest ik verplicht rusten. Ook de geboorte liep niet helemaal zoals gepland. Ik koos voor een thuisbevalling in bad, maar moest na 17 uur toch naar het ziekenhuis omdat Oliver in kruinligging en achterste plaatsing lag. Na de geboorte volgden er veel tubes en draadjes, twee dagen in de couveuse en een lamp voor geelzucht. Zelf liep ik een ernstige infectie op, waardoor we uiteindelijk een volledige week in het ziekenhuis moesten verblijven. Nu genieten we ondertussen gelukkig thuis van ons kersvers gezinnetje.”


zwangerschapLieve Vandenweghe
mama van Finn en Sun
@lievevandenweghe

“Bij mij was de grootste zorg vooral of de zwangerschap wel vlot zou verlopen of niet. Miskramen waren in de familie namelijk al eerder voorgekomen, en zoiets maakt je natuurlijk extra waakzaam. Ik was dus enorm dankbaar voor elke dag die zonder problemen verliep. De dagelijkse misselijkheid nam ik er daardoor met veel plezier bij. De bevalling zelf vond ik dan weer enorm spannend, omdat je daar totaal geen controle over hebt. Toen mijn kindje was geboren, zat ik echt op een roze wolk. Al sloeg de baby blues onderweg naar huis toch wel even toe. Het besef dat het echt jouw kindje is dat mee in de auto zit, en dat jij daar voor de rest van je leven verantwoordelijk voor bent, dat vond ik intens.”


Laurence BemelmansLaurence Bemelmans
mama van Julien en zwanger van een dochtertje
@ascookedbyginger

“Mijn tweede zwangerschap vind ik op dit moment heel wat zwaarder dan mijn eerste. Met een peuter die rondloopt in huis is het ook moeilijker om even te gaan liggen wanneer je misselijk bent of rust nodig hebt. Zwanger zijn op zich vind ik niet altijd even leuk. Je lichaam verandert, je voelt je nooit 100 procent jezelf, er heerst een zekere ongerustheid of alles wel in orde komt. Ik heb nu nog twee weken te gaan (op het moment van dit gesprek, nvdr.) en ik ben aan het aftellen tot het zover is. Na de bevalling kan ik alleen maar als tip meegeven dat je bewust moet genieten van dat kleine wondertje. De rest kan gerust wachten tot later.”

Vorig artikel
Volgend artikel