huis
Gezin

Het opvoeden van je huis doe je zo

13.02.2019
door Daan Vanslembroeck

Dat je kinderen naar analogie met het cliché ‘zo snel groot worden’, lijkt de plek waar je met hen samenhokt vaak even snel te klein te worden. Bij iedere centimeter dat je uk in de hoogte groeit, lijkt je woonst wel een paar vierkante meter te krimpen. Gelukkig zijn er manieren om, naast je kroost, ook je huis de nodige ‘opvoeding’ te geven. 

De eeuwige afweging: is het huis te klein of worden de kinderen te groot? De leeftijd van onze kinderen noopt ons ertoe om alert te zijn wat betreft onze woning. Een peuter van drie vraagt namelijk een ander soort lebensraum dan een studerende tiener. In dat opzicht pimpen heel wat ouders steeds vaker hun huis in functie van hun opgroeiende kinderen.

Mee met de evolutie 

Natuurlijk, verhuizen is dan een gangbare optie. Maar als het even kan, blijf je toch liever hangen in je vertrouwde omgeving. Dan kun je aan de ‘opvoeding van je huis’ beginnen: alle ruimtes laten meegroeien met de evoluties die je gezin ondergaan. Die starten al bij de geboorte van je kind, zegt opruimcoach Nele Colle. “En het duurt tot ze het huis uit zijn”, lacht ze daarbij. Colle adviseert in eerste instantie om steeds multifunctioneel te denken als je in de kamers van de kinderen aan de slag gaat. “Een kinderkamer met een bed in de vorm van een raceauto of in een prinsessenkoets is cool voor even, maar kinderen groeien er snel uit. Multifunctionele meubelskunnen definitief gebruikt worden en groeien mee met de fase van je kind, puber of student.”

Van eigentijds naar blijvend 

Toppers blijven een babybedje dat omgebouwd kan worden naar een volwaardig bed en een verzorgingstafel die snel een handige opbergkast vormt. “Zo bespaar je toch aardig wat centen”, zegt Colle, die de kinderkamer overigens als een soort mini-huis ziet dat steeds mee evolueert. “Maak je geen illusies. Kinderen spelen graag in bijzijn van de ouders. Ze trekken pas naar hun kamer als ze wat ouder zijn. Zorg daarom voor kleuren die blijvend zijn en verfraai de kamer met eigentijdse prulletjes.” Geen knalrode -of eender welke primaire kleur -muur dus, maar eerder een mooie aardetint.

Wat kan ik er nu, morgen én overmorgen mee: dát is het vraagstuk. Kim Claeys, interieurarchitecte DOT Interior

Kamer doen meegroeien 

Oude materialen of kastjes kunnen bovendien gerust een tweede leven krijgen in een kinderkamer. Die vind je vaak online of in de kringloopwinkel. “De kamer doen meegroeien hoeft niet per se veel geld te kosten om iets leuk te creëren. Met een dosis creativiteit kom je heel ver.” Kim Claeys, interieurarchitecte bij DOT Interior, beaamt dat je beter bezint voor je begint. “Voor je het weet, past er geen dubbel bed meer in de kamer en moet je andere oplossingen bedenken. Wat wij ook vaak zien, is dat ouders al meedenken in de ontwikkeling van bepaalde meubels. Een televisiekast moet eerst veel speelgoed kunnen herbergen, maar vindt later ook zijn toepassing als opberg- of barkast.”

Uitbreiding 

Maar meegroeien gaat uiteraard verder dan een kamer alleen. Ouders pakken geregeld fundamentele aspecten aan om het huis een upgrade te geven. Zeker wanneer kleuters lagereschoolkinderen worden,  die op hun beurt transformeren in de typische tiener. Dan groeit het huis ontegensprekelijk mee, en kunnen (middel)grote plannen in je huis die transformatie ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld extra ruimte creëren door een volledige verdieping te laten bezetten door je kinderen. Eventueel met eigen badkamer. Mama en papa breiden bijgevolg zelf een andere verdieping uit met extra privéruimte of zetten pakweg de zolder helemaal naar hun hand. Op die manier vermijd je dat je tijdens de drukke ochtendspits met ongeduldige huisgenoten staat te drummen om de badkamer in te kunnen.

Investering 

Maar het huis kan nog verder meegroeien met de kinderen. Als ze op kot gaan bijvoorbeeld. Claeys: “Wij werkten recent aan een project waarbij de twee dochters van een Brugs gezin niet op kot wilden gaan. De ouders namen even de rekenmachine ter hand en berekenden de prijs van een kot voor ongeveer zes jaar. Met dat bedrag verbouwden ze hun zolder tot een eigentijdse loft met kitchenette, badkamer, woonkamertje en slaapgelegenheid. Zo kunnen de dochters elk drie jaar ‘op kot’ gaan in de eigen woning. Een tussenstap naar zelfstandigheid.” Dergelijke investering is niet alleen een investering in je huis of je kinderen, maar het gaat zelfs verder. De dochters kunnen later altijd even thuis verblijven als het nodig is. “En de ouders spelen zelfs met de mogelijkheid om er later een Airbnb-accommodatie van te maken.”

“De mogelijkheden met je huis zijn legio, maar vooraleer je start, denk je best in de ruime context van je woning. Wat kan ik er nu, morgen én overmorgen mee: dát is het vraagstuk.” En als het plaatje overal klopt, denk dan niet te veel na en ga ervoor.

Vorig artikel
Volgend artikel