schoolcarrière
Jongeren

Herman Van Goethem: De toekomst lonkt

30.08.2020
door Fokus-online.be

De laatste maanden in het secundair onderwijs zijn altijd bijzonder, voor elke jongere. Je zet een feestelijk punt achter een lange schoolcarrière, viert de laatste honderd dagen, kijkt uit naar de eindejaarsreis.

Maar terwijl je uitkijkt naar het einde van je schoolcarrière ben je ook met de nabije toekomst bezig. Want wat in september? Kies je voor hogeschool of universiteit, ga je meteen de arbeidsmarkt op, of ga je een jaartje ertussenuit om vrijwilligerswerk te doen of misschien wel om een grote reis te maken?

Weg zekerheid?

In coronatijden vielen enkele zekerheden weg. Er was geen honderddagenfeest, geen eindejaarsreis, maar hopelijk wel een proclamatie. Al moet je tegen september wel nog altijd een keuze gemaakt hebben over je toekomst. Het maken van die keuze verloopt ook niet zoals andere jaren: infodagen van hogescholen en universiteiten werden online georganiseerd, reisbeperkingen maken het plannen van een grote reis moeilijk en zelfs onmogelijk, en de crisis heeft impact op de arbeidsmarkt en de jobmogelijkheden in de nabije toekomst.

Eén zekerheid blijft – gelukkig maar – overeind: maak als jongere de keuze waar je je goed bij voelt. Moet dat automatisch de keuze van je hart zijn? Allicht niet, ook rationele argumenten spelen best een rol bij je uiteindelijke beslissing.

“Veruit het belangrijkste tijdens je schoolcarrière is je motivatie.”

Informeren en kritische vragen stellen

Je goed informeren blijft cruciaal, en is ook in deze vreemde tijden perfect mogelijk. Praat met vrienden en familieleden, chat met huidige studenten van de opleidingen die je interesseren, zoek contact met iets oudere jongeren die pakweg een jaar naar Zuid-Amerika trokken vooraleer ze verder gingen studeren. Durf daarnaast ook kritische vragen te stellen: het kiezen van een studierichting is nu eenmaal helemaal anders dan het kiezen van een nieuwe auto. Een leuk verkooppraatje van de universiteit of hogeschool hoeft niet te volstaan om je te overtuigen.

Weet in ieder geval dat je eigenlijk geen foute keuze kunt maken. Oké, dat kan natuurlijk wel. Je competenties en je opleiding tot dusver spelen uiteraard een grote rol in het beslissingsproces. Waarbij je moet beseffen dat lacunes op vlak van bijvoorbeeld wiskunde of een vreemde taal vaak nog kunnen worden weggewerkt vooraleer je aan de opleiding start.

Leren doen we levenslang

Maar veruit het belangrijkste is je motivatie. En de wetenschap dat een keuze niet definitief moet zijn. Wie bijvoorbeeld vandaag voor een opleiding aan een hogeschool kiest, kan binnen enkele jaren via een schakeljaar overstappen naar de universiteit om daar een masterdiploma te behalen. Werken en studeren combineren? De hogescholen en universiteiten hebben een speciaal uitgewerkt aanbod voor jou. Eerst enkele jaren werken en nadien een hogere studie aanvatten? Het kan allemaal. Levenslang leren staat vandaag al hoog op de agenda, en het belang ervan zal alleen maar toenemen.

Vorig artikel
Volgend artikel