smart home
Maatschappij

Goed wonen is slim wonen

15.05.2019
door Fokus-online.be

Tegenwoordig is zowat iedereen trotse bezitter van een smartphone. Maar wist je dat er behalve ‘slimme telefoons’ ook ‘slimme huizen’ bestaan? Ze worden ook wel eens – heel origineel – smart homes genoemd. Volgens product marketeer van energiebedrijf essent.be Nico Schelfhout hebben zulke huizen heel wat voordelen. 

Zo’n smart home? Die vind je onder andere terug in de Noord-Antwerpse gemeente Kalmthout, bij de familie Himschoot. Hun huis en de tuin zijn volledig uitgerust met bewegingssensoren. Die sensoren geven een signaal als iemand zich in of rond het huis begeeft.

Voor de vrouw des huizes Chantalle is dat zowat de belangrijkste reden dat ze voor een smart home gekozen heeft. “Het geeft me een veilig gevoel”, vertelt ze. En volgens Nico Schelfhout is ze lang niet de enige. “Veel mensen kiezen voor zo’n systeem gewoon omdat het hen geruststelt. Ze zijn er immers altijd van op de hoogte als iemand zich in de buurt van hun huis begeeft.”

Smart home devices kunnen dus de veiligheid van de bewoners garanderen. Maar daarnaast zijn er ook toestellen die in staat zijn om schade aan het huis zelf te beperken. Zo bestaan er onder meer watersensoren die je in de buurt van je wasmachine of vaatwasser kunt installeren. Als je die ’s nachts laat draaien, kunnen ze je de volgende ochtend heel wat onheil besparen. Een ander voorbeeld zijn elektrische sloten met intelligentie. Als je je deur op slot vergeet te doen, vergrendelt die zichzelf, of stuurt die je een sms.

In vergelijking met gewone huizen zijn smart homes veel energie-efficiënter. Niet onbelangrijk in deze tijden.

Groen dus doen

En veiligheid is niet het enige voordeel van een smart home. “In vergelijking met gewone huizen zijn smart homes namelijk veel energie-efficiënter”, aldus Schelfhout. “Iets wat in tijden als deze niet onbelangrijk is.” Er bestaan bijvoorbeeld thermostaten die zo intelligent zijn dat ze zich aan de hand van de locatievoorziening op de smartphone aanpassen aan het leefpatroon en de voorkeuren van de bewoners. Daardoor kun je tot wel 30 procent op je verwarmingskosten besparen.

Ook voor familie Himschoot was de rekening snel gemaakt. In hun woning hoef je niet op pantoffeltjes te lopen om warme voeten te hebben. Dat komt omdat de grond met een slimme vloerverwarming is uitgerust. “En dat is niet alleen groener, het is ook beter voor de portemonnee”, zegt Chantalle. Als het gezin niet thuis is, verlaagt de vloerverwarming de temperatuur. Zijn ze op weg naar huis, dan kunnen ze die vanop afstand weer aanzetten.

De toekomst is die van slimme huizen.

Lekker lui

“Handig is het zeker”, zegt Chantalle terwijl ze de knop van het ingebouwd koffie-apparaat aantikt om een latte te bereiden. Vervolgens neemt ze haar gsm en zet ze een muziekje op. Dat doet ze met een eenvoudige app waarmee ze het hele huis kan besturen: zo kan ze er onder andere op kiezen in welke kamer de radio mag spelen, welke programma’s de televisie moet opnemen en om hoe laat de gordijnen dicht moeten.

Smart homes maken je leven dus een stuk gemakkelijker. En dat is volgens Schelfhout vaak de hoofdreden dat mensen voor zo’n huis opteren. “Met een smart home kiezen de meesten in eerste instantie voor comfort. De toepassingen zorgen ervoor dat je alledaagse dingen simpeler, sneller en dus slimmer kunt doen. Niet iedereen is onmiddellijk mee, maar eens mensen het nut ervan inzien, zijn ze al gauw verkocht.”

Slimme toekomst

Familie Himschoot woont nu bijna tien jaar in een smart home en is tevreden. “We kunnen ons niet meer voorstellen hoe het anders is”, aldus Chantalle. Ze is er dan ook van overtuigd dat het aantal slimme huizen zal toenemen. “Ik merk dat er een groeiende interesse is. Als er mensen op bezoek komen, zijn ze altijd heel geïnteresseerd in ons huis.”

Schelfhout staat haar daarin bij. “Momenteel is bijna een vijfde van de Belgische woningen uitgerust met slimme toestellen. Daarbij blijkt uit onderzoek dat 71 procent van de consumenten in België het idee van een smart home interessant tot zeer interessant vindt. Het groeipotentieel is dus enorm.” Ook hij is er zeker van: “De toekomst is die van slimme huizen.”

Vorig artikel
Volgend artikel