huid
Gezondheid

Zorg dragen voor je huid, zo kan het ook!

30.06.2023
door Bastien Craninx

Als grootste lichaamsorgaan krijgt onze huid heel wat aanvallen van buitenaf te verduren. Je huid optimaal verzorgen is dan ook niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er inmiddels heel wat nieuwe snufjes op de markt die je huid weer doen stralen als nooit tevoren.

huidHet nefaste effect van blauw licht

Het blauwe licht van beeldschermen, ook bekend als HEV-licht (high energy visible), dringt soms diep in de huid door en kan schade veroorzaken zoals oxidatieve stress, ontstekingen en vroegtijdige huidveroudering. Gelukkig kunnen we onze huid beschermen met de juiste verzorgingsproducten. Antioxidanten, zoals vitamine C en E, neutraliseren de vrije radicalen die ontstaan onder invloed van het blauwe licht. Een breedspectrum zonnebrandcrème creëert dan weer een fysieke barrière. Voldoende pauzes bij beeldschermgebruik en een beperkte schermtijd voor het slapengaan doen de rest van het werk. Zo draag je in ook dit digitale tijdperk optimaal zorg voor je huid.

verzorgingDe voordelen van AI

Artificiële intelligentie is niet meer weg te denken uit onze leefwereld en speelt ook een grote rol in gezichtsverzorging. Er bestaan tegenwoordig beautymerken die verzorgingsformules op maat creëren op basis van een massa gegevens en gespecialiseerde algoritmes. Aan de hand van online vragenlijsten, smartphone-apps en speciale meetinstrumenten voor de huid verzamelen ze gegevens over de behoeften van elk individu. Die gegevens worden vervolgens geanalyseerd door geavanceerde algoritmes, om unieke formules samen te stellen. De voordelen zijn talrijk: van doelgerichte producten voor de probleemhuid tot meer gebruiksgemak en een unieke ervaring. Niettemin doe je er goed aan een huidspecialist te raadplegen voor je aan de slag gaat. Die kan je namelijk precies vertellen hoe je deze producten optimaal gebruikt.

huidZeg ja tegen probiotica

Huidverzorgingsproducten met probiotica scheren hoge toppen in de beauty- en welzijnsindustrie. Ze gebruiken de weldaden van goede bacteriën om het microbioom van de huid (het ecosysteem van micro-organismen op het huidoppervlak) te versterken en weer in balans te brengen. Het microbioom bepaalt mee de hydratatie, de elasticiteit en de weerbaarheid en is dan ook essentieel voor een gezonde huid. Probiotica verzachten huidirritaties, verminderen roodheid, kalmeren de gevoelige huid en houden haar over het algemeen gezonder. Soms bevatten ze ook prebiotica, een belangrijke voedingsbron voor goede bacteriën. 

huidverzorgingLedtherapie: een (golf)lengte voorsprong

Therapie op basis van ledlicht is een opkomende trend op het gebied van huidverzorging. Ledtherapie gebruikt verschillende golflengten om acne, pigmentvlekken, rimpels en ontstekingen te behandelen. Het blauwe licht neutraliseert de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne, terwijl het rode licht de productie van collageen stimuleert en zo rimpels vermindert. Ledtherapie is niet invasief, geurloos en geschikt voor alle huidtypes. Het is dan ook een mooie aanvulling om het resultaat van andere behandelingen te optimaliseren. Een huidspecialist kan een gepersonaliseerd behandelplan uitwerken op basis van je specifieke behoeften.

Vorig artikel
Volgend artikel