doneren
Gezondheid

Zomerhelden gezocht

14.06.2019
door Maxene Willems

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag en start Rode Kruis Vlaanderen eveneens haar zomercampagne. De bloedvoorraad op peil houden is van levensbelang. Deze campagne is zo belangrijk omdat de zomerperiode net de moeilijkste periode is om te overbruggen. We spraken met Marjolein Van daele van Rode Kruis-Vlaanderen.

“Bloed is altijd hoognodig,” begint Van daele. “Elke dag opnieuw hebben honderden patiënten bloedplasma of -plaatjes nodig. Bijvoorbeeld gedurende een operatie, ongeval of bevalling. De spoedafdeling heeft natuurlijk ook constant bloed nodig.” Genoeg bloed verzamelen blijkt echter een ware uitdaging. 70 procent van de bevolking heeft namelijk ooit in zijn leven bloed nodig, terwijl maar 3 procent bloed geeft. Dat is een groot contrast, en net daarom voert het Rode Kruis regelmatig campagne.

Bloedbouwstenen

Je mag elke 3 á 4 maanden bloed doneren. In de huidige geneeskunde krijgt een patiënt alleen het bloedbestanddeel toegediend dat hij nodig heeft”, legt Van daele uit. “Daarom splitsen wij het afgenomen bloed in drie belangrijke delen: rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes.”

Het is daarnaast ook mogelijk om enkel bloedplasma of bloedplaatjes te geven. Het voordeel is dat het minder invasief is voor je lichaam. “We nemen af wat we nodig hebben en de rest geven we terug”, gaat Van daele verder. “Zo is de impact minder groot en kunnen we ook een groter volume afnemen. Een afname van gewoon bloed is gemiddeld 470 ml, plaatjes 500ml en plasma 650 ml.”

De impact is dan wel kleiner, maar het doneren van aparte bloedbestanddelen duurt wel langer. Bloedplaatjes geven duurt het langste. Hierbij zit je 90 minuten op de stoel: een voetbalwedstrijd lang. Een gewone bloeddonatie neemt ongeveer 9 minuten in beslag. Plasma doneren duurt dan weer drie kwartier.

“Het geven van plasma en bloedplaatjes apart is minder invasief voor je lichaam.”

“Met bloed doneren maak je een verschil en het doet normaal gezien helemaal geen pijn. Je hebt mensen die er beter tegen kunnen dan anderen. De schrik voor de prik noemen we dat”, vertelt Van daele. “Het is en blijft bloed, voor sommige mensen is het eng. In een heel klein deel van de gevallen kunnen mensen achteraf even last hebben. Ons afnamepersoneel staat natuurlijk klaar om ervoor te zorgen dat het niet gebeurt. Donors worden aangespoord om heel rustig recht te komen na het geven van bloed. Bovendien staat er ook een koekje en drankje klaar”, verzekert Van daele.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

De veiligheid van de donor gaat dus altijd voorop. Daarom moeten mensen van tevoren een medische vragenlijst invullen bij de donorarts. Bij een risico mogen mensen geen bloed geven voor een tijdje. Bijvoorbeeld mensen met een ijzertekort, wat bij vrouwen vaker voorkomt, kunnen best geen bloed geven. “Je kunt erg makkelijk de donorzelftest doen, om te zien of je mag doneren. Op die manier hoef je geen onnodige verplaatsing te maken als je op dit moment beter niet doneert”, aldus Van daele. Het is een handige tool, zodat je niet teleurgesteld hoeft te zijn als je niet bent toegestaan.

Voordat je komt doneren, drink je best voldoende. Daarnaast is op lege maag komen geen goed idee. Als je je ziekjes of niet helemaal top voelt, blijf je beter thuis.

De helden van de zomer

Regelmatig campagne voeren is nodig omdat het cruciaal is de bloedvoorraad op peil te houden. Het Rode Kruis is verantwoordelijk voor de bloedvoorraad en ze nemen die taak heel serieus. Vandaag start de nieuwe zomercampagne, omdat de zomer net een moeilijke donorperiode is. “De bloedvoorraad komt dan wel eens onder druk te staan. Mensen hebben leuke zomerplannen. Doneren staat begrijpelijk niet bovenaan de lijst van prioriteiten. Door vakantieplannen komen veel donoren geen bloed geven”, stelt Van daele vast. “We roepen toch op bloed te geven voordat ze vertrekken.”

“Onze campagne maakt van mensen die deze zomer komen doneren echte zomerhelden.”

De vakantiebestemming zelf heeft ook invloed op donatie. Bijvoorbeeld als je naar exotische bestemmingen trekt. Daarnaast zijn er ook plekken in Europa waar de tijgermug actief is. Bij terugkomst mag je dan een tijdje niet doneren. Het is immers van belang dat er geen risico is op besmetting van ziektes, die je eventueel daar kunt oplopen. “Onze zomercampagne houdt in dat we van de mensen die deze zomer komen doneren zomerhelden van maken. Zij zorgen ervoor dat iedereen een zorgeloze zomer kan hebben. Het zijn echte helden, daarom dat we hen in de kijker willen zetten”, zegt Van daele.

“De donoren verdienen dank en erkenning voor hun inzet. Bloed geven is volledig vrijwillig. Mensen doen het vanuit de goedheid van hun hart”, vertelt Van daele. “Kom zeker nog doneren. Jij hebt misschien een zorgeloze vakantie, maar er zijn heel veel mensen die bloed nodig hebben. Zo kunnen ook zij een zorgeloze zomer hebben.”

Dit jaar kun je weer bloed geven op Rock Werchter en morgen zetten donorcentra speciaal op zaterdag hun deuren open. Rode Kruis Vlaanderen doet dus een warme oproep om te komen doneren!

Vorig artikel
Volgend artikel