huid
Gezondheid

Zelfzeker in je huid

24.03.2023
door Heleen Driesen

Huidaandoeningen en esthetische problemen bij langdurige ziekte kunnen een grote mentale impact hebben op het leven van patiënten. Cosmetica en aangepaste verzorgingsproducten voor de huid zijn een dankbaar hulpmiddel om zelfvertrouwen te herwinnen.

Chronische huidaandoeningen en uiterlijke veranderingen als gevolg van therapie kunnen het welbevinden van patiënten sterk negatief beïnvloeden. Niet alleen door wat ze zelf als storend ervaren in de spiegel, maar ook door de onvolkomenheden waar hun omgeving hen op wijst. Dermatoloog aan het UZ Gent prof. dr. Barbara Boone ziet dagelijks in haar praktijk hoe zelfs ‘banale’ aandoeningen mensen zwaar treffen. “Acné bij pubers kan bijvoorbeeld stevig inwerken op het zelfbeeld. Patiënten met couperose, waarbij de bloedvaatjes uitzetten in het gezicht, worden soms als dronkaards aangesproken. Mensen met diepe fronsrimpels tussen de wenkbrauwen krijgen dan weer te horen dat ze altijd zo nors kijken.”  

Er bestaan vandaag heel wat medische oplossingen om esthetische problemen te verhelpen of te verlichten. “Daarnaast staat in ons ziekenhuis een team van schoonheidsspecialisten ter beschikking. Mensen met vitiligo leren we bijvoorbeeld hoe ze de witte vlekken op handen en gelaat kunnen wegwerken. Patiënten met alopecia of plotse haaruitval krijgen advies hoe ze de kale plekken in hun haarlijn camoufleren. Binnen het oncologisch team wordt ook gespecialiseerde cosmetische huidzorg geboden aan mensen met kanker.”

Vaak zie je dat patiënten uit onwetendheid de verkeerde producten gebruiken.

- Prof. dr. Barbara Boone UZ Gent

Het ogenschijnlijk gebrek aan aangepaste beauty- en verzorgingsproducten voor patiënten in een zware kankerbehandeling – zoals haar moeder destijds – inspireerde Judith Levy in 2017 tot de oprichting van het Franse cosmeticamerk Même. “Een kankerbehandeling heeft grote gevolgen voor de levenskwaliteit en het gevoel van vrouwelijkheid van patiënten. Onze cosmeticalijn is specifiek geformuleerd om de bijwerkingen van kankertherapieën te verzachten. In het assortiment zitten rustgevende verzorgingsproducten om de jeuk en irritatie van haaruitval en het dragen van een pruik te verzachten, maar ook moisturizers en serums om ‘kartonnen’ handen te verhelpen of huidverzorgende voetslippers.” 

Vooraleer mensen zelf aan de slag gaan met producten voor de huid, is het niet onverstandig om eerst informatie in te winnen bij een specialist, geeft dr. Barbara Boone nog mee. “Vaak zie je dat patiënten uit onwetendheid de verkeerde producten gebruiken. Ze gaan eczeem ter hoogte van de T-zone in het gelaat hydrateren of acné wegwerken onder een dikke laag schmink. Vaak verergert dat alleen de klachten. Heb je echt een huidprobleem, dan ga je beter even langs bij een dermatoloog.”

Vorig artikel
Volgend artikel