productiviteit
Gezondheid

Waarom meer werken je niet productiever maakt

01.03.2022
door Ciara Reid

We leven in een maatschappij waarin drukte een statussymbool geworden is. Maar bezigheid is geen synoniem voor productiviteit, integendeel. Balanscoach Stephanie Wauters en ondernemersstrateeg Mien Gheysens lichten het geheim van productiviteit toe.

‘Toxic productivity’

“Het is alsof we altijd druk bezig moeten zijn. Hoe meer we doen, hoe succesvoller we lijken”, zegt Stephanie Wauters. “Als mens houden we van die positieve bekrachtiging, waardoor we geneigd zijn nog meer te doen.” Maar zowel Mien Gheysens als Stephanie Wauters waarschuwt voor de keerzijde van die ‘toxic productivity’: burn-out, een probleem dat bij velen om de hoek loert.

“Productiviteit betekent voor mij op een gezonde manier doelen behalen”, zegt Wauters. “Die doelen kunnen verder reiken dan je professioneel leven”, vult Gheysens aan. “Ze zijn krachtiger wanneer ze voor jou waardevol en zinvol zijn. Ik ijver voor de kentering van productief werken naar productief leven. Waarbij je inzet op dingen die je leven op alle vlakken invulling geven, waar je van geniet en die je op langere termijn verder brengen.”

Zoektocht naar goede ‘life-workbalance’

Stephanie Wauters helpt mensen bij de zoektocht naar een goede ‘life-workbalance’. Ze gebruikt bewust die term omgekeerd, omdat ze gelooft dat je werk je leven dient te ondersteunen en niet andersom. “Die balans bepaalt in grote mate je productiviteit. Productiviteit gaat immers hand in hand met zelfzorg en planning.” Beide experten geloven dat je net productiever wordt door af en toe los te laten. Hoe contradictorisch dat ook klinkt. “Productiviteit is ook stilstaan, en werken aan je visie, concrete doelen stellen en reflecteren”, zegt Wauters. “Productiviteit gaat dus niet om méér doen, maar om het juiste doen. En dat is voor iedereen anders. Een pasklare oplossing bestaat niet.” 

Ook gezondheid heeft een significante invloed op productiviteit. Gebrek aan slaap, stress en een ongezonde levensstijl eisen vroeg of laat hun tol. “Wanneer je productiviteit lijdt onder je levensstijl ben je misschien geneigd om nog meer te werken, naar koffie te grijpen, in te boeten op slaap en ontspanning over te slaan. Zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht”, zegt Wauters. “Bovendien kun je alle tips en ‘productivity hacks’ in de vuilbak kieperen wanneer je niet de energie hebt om ze uit te voeren”, vult Gheysens aan. “Het is ironisch dat productief bezig zijn, door te werken aan dingen die voldoening geven, je net energie geeft. Het komt er dus vaak op neer om te ontdekken welke eerste stap jou motiveert, zodat je tractie genereert en de rest kunt afwerken. Daarnaast verhogen ook sociale interactie en purpose je energiepeil.”

Ik ijver voor de kentering van productief werken naar productief leven.

– Mien Gheysens

Innerlijke batterijen opgeladen houden

“Die basisvoorwaarden zijn cruciaal om je innerlijke batterijen opgeladen te houden”, zegt Wauters. En dat heb je nodig om na te denken over zaken op een hoger niveau zoals zelfontwikkeling en productiviteit. Ook mildheid naar jezelf toe is cruciaal, benadrukken beide experten. Perfectionisme is immers nefast voor productiviteit.

Hoe je productiviteit kunt verhogen en welke tools je daar best voor gebruikt, is heel persoonlijk. “Werkgevers gaan best met hun werknemers in gesprek, want een 9-to-5-job met standaardverwachtingen is niet realistisch. Hou rekening met elkaars energieniveau, maak eenvoudige afspraken, test dingen uit en evalueer regelmatig. Dit geldt ook voor thuiswerk. Door persoonlijkheidstesten en workshops kun je elkaar beter leren kennen en een persoonlijke aanpak ontwikkelen”, zegt Wauters.

Belang van prioriteiten

Beide experten benadrukken het belang van prioriteiten en raden af om constant bereikbaar te willen zijn. Meteen op alle mails of meldingen reageren, staat deep work in de weg. “Nochtans is dit een logische reactie”, zegt Gheysens. “We streven van nature naar de weg van de minste weerstand. Dit komt doordat ons brein gericht is op overleving, in plaats van succes. We sparen dus liefst zo veel mogelijk energie op, omdat we niet kunnen inschatten wanneer we die zullen moeten aanwenden. Helaas geeft deze gemakkelijkheidsoplossing niet de meeste voldoening. Wil je toch voldoening ervaren, push jezelf dan om lastige taken af te werken. Zo boek je vooruitgang in projecten die belangrijk voor jou zijn.”

Vorig artikel
Volgend artikel