fitness
Gezondheid

Van wellness tot fitness

26.06.2021
door Laura Herijgers

Zoals geweten, zorgden de coronamaatregelen ervoor dat wellness- en fitnesscentra de deuren moesten sluiten. Mensen gingen zichzelf dan maar scrubben en moddermaskers aanbrengen, en nog anderen gingen in de buitenlucht vol energie aan hun conditie werken. Nu is alles stilaan opnieuw in gang geschoten, en dat brengt natuurlijk sociale verplichtingen en drukke agenda’s met zich mee. Maar ook een drang om, wanneer we kunnen, terug naar onze habitat van ontspanning en inspanning te keren? 

Balans tussen lichaam en geest

Sauna’s, hottubs, massages, maar ook yoga, gewichten, cardiotoestellen, high intensity trainings! Het is een hele reeks manieren om lichaam en geest in balans te brengen en een zalig gevoel van ontspanning te beogen. Het afgelopen jaar was nochtans een gespannen jaar voor de wellness- en fitnessindustrie, maar ze zijn zeker en vast aan een comeback bezig. 

De laatste twee decennia is de populariteit van wellnesscentra enorm toegenomen. “Dat komt voornamelijk doordat mensen vrijer zijn”, vertelt Etienne Van Der Zypen, ondervoorzitter van Sauna Vereniging België. “Vooral de naaktheid hield ons vroeger tegen. Men dacht toen veel meer na over hoe de pastoor, de burgemeester of de buurman daarover zou denken.” Saunacomplexen zijn komen overwaaien uit Noordse landen. In België en Nederland bleken vooral de concepten aan te slaan waar natuur en horeca worden gecombineerd met wellnesscentra. Men voorziet in de natuur ligbanken, terwijl men binnen een drankje of diner aanbiedt. “In de Zuiderse landen slaan de saunacentra minder aan. Door het warme weer zijn mensen sneller geneigd naar het strand te trekken en wordt een sauna dus overbodig”, vertelt Van Der Zypen. 

Geschiedenis van de fitnessindustrie

De fitnessindustrie kent een heel andere geschiedenis. “In de beginperiode werd fitness vooral geassocieerd met krachtsport. Hieraan is in de loop van de jaren cardiotraining toegevoegd. Om een onderscheid te vormen met bodybuilding is de term wellness in het leven geroepen”, vertelt Eric Vandenabeele, algemeen directeur van Fitness.be. In onze maatschappij gaan mensen de laatste jaren steeds bewuster om met voeding en is er meer aandacht voor gezondheid. De nadruk is komen te liggen op een actieve en gezonde levensstijl en de fitnesscentra hebben hier alle baat bij, benadrukt Vandenabeele: “Fitness is binnen de sportwereld de grootste speler in de markt, naast voetbal.” 

Spelbreker

De coronamaatregelen waren voor veel ondernemingen en industrieën een spelbreker. Voor de wellnessindustrie zat er ook een verplichte sluiting in, doordat de overheid het risico van deze binnenactiviteit te groot achtte. Van Der Zypen heeft daarom zijn droom om een extra wellnessresort in Doornik te openen op de lange baan geschoven: ‘’Over de jaren heen had het bedrijf genoeg financiële middelen om uit te breiden. Door de aanhoudende sluiting is dit geld geïnvesteerd in het onderhouden van de hotelkamers en de sauna’s. Andere sauna-uitbaters sloten door de pandemie definitief de deuren. Voornamelijk mensen die eigenlijk van plan waren te stoppen zijn uit de industrie gestapt.”

De grootste fout is niet sporten, de tweede grootste is te intensief sporten.

- Eric Vandenabeele, algemeen directeur van Fitness.be

Positieve toekomst

Vandenabeele beaamt dat corona redelijk wat roet in het eten gooide, maar ziet de toekomst positief in: “Fitness zat precorona in de lift en ik ben ervan overtuigd dat het terugkomt. De gezondheidscrisis heeft nog maar eens het belang van een gezonde levensstijl benadrukt. Voornamelijk omdat er werd gezegd dat vooral zwaarlijvige mensen ernstig getroffen werden door het virus.” En voor het creëren van een gezonde levensstijl bieden fitnesscentra natuurlijk een juiste begeleiding. Zij zorgen er volgens Vandenabeele voor dat sporten een aangename activiteit wordt en blijft: “Iemand die naar een fitnesscentra gaat mag nooit afslanking als hoofddoel hebben. Merken die uitpakken met slogans die te mooi klinken om waar te zijn, zullen ook meestal niet de waarheid vertellen. Fitness kan je wel helpen om de meest sportieve persoon te worden.” 

Meer waardering voor ontspanning

Nu mensen het opnieuw steeds drukker krijgen in het dagelijkse leven, zijn ze ontspanning meer gaan waarderen. Door de sluiting van de saunacomplexen heeft deze zoektocht naar ontspanning geleid tot een stijgende verkoop van thuissauna’s, vertelt Van Der Zypen: “Kleine sauna’s zijn een gewild product op dit moment. Voor mensen die twee of drie keer per week op bezoek kwamen in een wellnesscentra was het gemis te groot.” In Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden is het heel gebruikelijk om thuis over een sauna te beschikken.

Alleen valt het sociale aspect van een saunabezoek thuis helemaal weg en dit maakt dat veel Belgen snel terugkeren, merkt Van Der Zypen: ‘’Mensen met een thuissauna missen snel de gezelligheid van saunacomplexen. Door alleen in een sauna te zitten, raak je snel in gedachten verzonken. Ze ontspannen moeilijk en dan valt het doel ervan weg. Velen verruilen de sauna thuis dan ook weer snel voor het wellnesscentra.”

Mond-tot-mondreclame

Hoewel voor sommigen de saunawereld geen geheimen meer kent, zijn anderen er nog helemaal niet mee vertrouwd. Er zijn heel wat wellnesscentra binnen België en Nederland te vinden. Mensen die een eerste bezoek op de planning hebben, vragen dan ook meestal tips aan vrienden of familie. Het is dan ook vooral dankzij mond-tot-mondreclame dat de wellnessindustrie nieuwe aanhangers krijgt. “Momenteel is het voor veel mensen lastig om een goede masseur te vinden. Ook hiervoor komen meer en meer Belgen naar wellnesscentra, want zij werken steeds met opgeleid personeel.”

Momenteel is het voor veel mensen lastig een goede masseur te vinden. Ook hiervoor komen meer en meer Belgen naar wellnesscentra, want zij werken steeds met opgeleid personeel.

- Etienne Van Der Zypen, ondervoorzitter saunavereniging België

Dure en lowbudget fitnessabonnementen

De laatste jaren is ook de fitnessindustrie gegroeid, waardoor internationale fitnessmerken een intrede maakten op de Belgische markt. Hoewel soms wordt gedacht dat goedkopere formules de markt verwoesten, was het volgens Vandenabeele een goede zaak voor de fitnessindustrie: “Zowel duurdere fitnessabonnementen als personal trainers zijn razend populair geworden door het lowbudgetverhaal. Bij de goedkope formules zit geen begeleiding inbegrepen, waardoor fitnessdoelen niet altijd worden behaald. Mensen zijn zo de waarde van een iets duurder abonnement en personal trainers gaan inzien.” 

Vandenabeele legt uit dat de titel personal trainer nog niet beschermd is. Daarom geeft hij enkele punten mee waarop je kunt letten: “De meeste trainers met een groot klantenbestand zijn gekwalificeerd. Maar het is nooit verkeerd om naar een diploma of opleiding te vragen. Ook is het belangrijk dat de nadruk op de website of tijdens het kennismakingsgesprek ligt op fitheid. Iemand die vooral voedingssupplementen verkoopt, heeft doorgaans andere doelen.” 

Totale ontspanning

In wellnesscentra kun je zeker terecht voor een moment van totale ontspanning. Volgens Van Der Zypen worden in een sauna de slechte stoffen uit het lichaam gedreven, wat de weerstand versterkt. Verwacht niet dat een saunabezoek wonderen verricht, want een gezonde levensstijl blijft het belangrijkste. Vandenabeele benadrukt dat het in een fitnesscentra draait om fit te worden. Op de lange termijn zal je hier fysieke en mentale voordelen uithalen, maar de kilo’s zullen er zeker niet op enkele weken tijd afvliegen. “De grootste fout is niet sporten, de tweede grootste is te intensief sporten”, besluit Vandenabeele. 

Vorig artikel
Volgend artikel