gezondheidszorg
Gezondheid

Van Gysel: “Technologie voor de gezondheidszorg van morgen”

12.10.2022
door Fokus Online

Vlaanderen is de thuisbasis van een sterk gezondheidszorgsysteem. De ontwikkeling van technologische innovaties is stevig verankerd in ons ecosysteem. Met innovatiecluster Medvia stimuleren we kruisbestuivingen en ondersteunen we unieke medische innovaties.  

De uitdagingen in ons gezondheidszorgsysteem zijn even uitdagend als verscheiden. Met Medvia stimuleren we het concurrentievermogen van Vlaamse bedrijven door unieke innovaties in de gezondheidszorg aan te moedigen en samenwerkingen tussen bedrijven, hospitalen, kenniscentra, universiteiten en zorginstellingen te faciliteren en financieel te steunen. Dat cluster is uniek en maakt het mogelijk om de verbinding te maken op het kruispunt van medische technologieën, biotech en de zorginstellingen. Als overkoepelende hub op het gebied van medische biotechnologie en digitale technologie breken we uit de bestaande silo’s en stimuleren we de nodige interacties om de blinde hoeken te counteren. Vooruitgang in de gezondheidszorg is essentieel en maken we mee mogelijk door innovatieve ideeën te voeden en samenwerkingen op te zetten zodat Vlaanderen competitief blijft op wereldschaal.

Medvia, voorheen flanders.healthTech, werd opgericht in september 2021, in samenwerking met het Netwerk Innoveren & Ondernemerschap (VLAIO). Als jongste speerpuntcluster van zeven in Vlaanderen tellen we momenteel meer dan 100 leden, die zich allemaal engageren om samen innovatie voor een betere gezondheid te ondersteunen. We verbinden innovators met zorgverleners en patiëntenorganisaties. Innovaties ontwikkelen is één ding, maar samenspraak met en medewerking van de zorgsector zijn essentieel. Via VLAIO stelt de Vlaamse overheid ons gedurende 10 jaar een jaarlijks budget beschikbaar om bedrijven en innovators te ondersteunen.

De noden zijn hoog, de ambitie is nog hoger.

- Ann Van Gysel, CEO Medvia

Dat leidt tot diverse unieke toekomstgerichte projecten, zoals Aiplant, dat gebruikmaakt van Artificiële Intelligentie (AI) om 3D-beelden van de kaak te analyseren en die de optimale kaakimplantaatbenadering en operatieplanning voorstelt. Het is een samenwerking van de start-up Relu, UZ Leuven en de privépraktijk Xentro Dental. Het bedrijf Feops, UZ Leuven en het Ziekenhuis Oost Limburg werken dan weer samen om chirurgen sneller toegang te geven tot preoperatieve simulaties van de interactie tussen het hart en een implantaat. 

Het zijn maar enkele voorbeelden die benadrukken dat het samenbrengen van noodzakelijke knowhow, talent en infrastructuur de verantwoordelijkheid is van de ganse sector. Een ander mooi voorbeeld van dergelijke samenwerking presenteren we op 21 november tijdens de derde editie van het congres ‘Science for Health’ in Brussel, met gentherapie als centraal thema. Niet alleen de ontwikkeling maar ook de productie en het naar de patiënt brengen van deze impactvolle therapieën staan op de agenda.

De gezondheidszorg heeft ook steeds meer nood aan technische profielen zoals dataspecialisten en computer- en productengineers. Technische profielen met een gezonde interesse in de maatschappelijke meerwaarde zullen in de gezondheidszorg zeker hun gading vinden.  

Vorig artikel
Volgend artikel