gezondheid
Gezondheid

Uitzoomen op je gezondheid

26.06.2021
door Fokus Online

Gezondheid is complex. Dat vergeten we wel eens. Rond de jaarwisseling worden volop voornemens gemaakt om gezonder te gaan eten en meer te sporten. Maar ‘ik ga dit jaar aan mijn slaaphygiëne werken’ of ‘voortaan wil ik elke dag 15 minuten in de natuur doorbrengen’ staan tot op vandaag nog niet in veel lijstjes. 

Puzzel van honderd stukken

Je gezondheid kun je bekijken als een puzzel van honderd stukken. Een gezond eetpatroon is er daar slechts één puzzelstukje van. Regelmatig bewegen vormt een tweede stuk. En tussen die achtennegentig andere elementen vind je onder meer een kwalitatieve nachtrust, effectief stressmanagement, fijne sociale contacten, een goede luchtkwaliteit, een bevredigend seksleven, een degelijke huisvesting, en ga zo maar verder. Allemaal zaken die, terecht, steeds meer aandacht krijgen in de media. Dat is een geweldige evolutie, want het brengt ons écht dichter bij ons meest kostbare bezit: een gezond lichaam.

Dat we steeds meer oog hebben voor die andere puzzelstukken komt volgens mij niet alleen onze gezondheid ten goede, maar ook ons eetpatroon. Een iets minder verkrampte microscopische blik op wat gezond eten precies inhoudt helpt ons namelijk om een stuk verder vooruit, wat we niet doen als we voortdurend inzoomen op die blauwe bessen ‘boordevol antioxidanten’ of dat bezoekje aan de frituur dat ‘heel onze week om zeep helpt’. De meesten denken nog steeds heel erg zwart-wit over voeding, in termen van ‘heel erg goed’ versus ‘slecht’. Dat is niet alleen onjuist, het is bovendien zeer verwarrend: net zoals een sporadische blauwe bes geen enkele ziekte zal helpen voorkomen, zullen die frietjes je ook niet plots ongezond maken. Onze focus op details doet ons het globale plaatje – onze levensstijl bekeken over weken, maanden en jaren – uit het oog verliezen.

Gewoon gezond, dat is al heel wat.

- Karolien Olaerts, voedingswetenschapper en healthy foodblogger @karolaskitchen

Gezonde en ongezonde gewoontes

Er bestaat niet zoiets als gezonde en ongezonde voedingsmiddelen. Er bestaan enkel gezonde en ongezonde gewoontes. Elke dag fruit eten is bijvoorbeeld een gezonde gewoonte. Elke dag frietjes eten vormt dan weer een ongezonde gewoonte. Het vraagt een beetje herprogrammering om op die manier naar voeding te kijken, maar het is vooral geweldig goed nieuws! Je hoeft het dus allemaal niet perfect te doen. Gewoon gezond, dat is al heel wat.

Zet daarom haalbare, zinvolle doelen voor jezelf, zoals bijvoorbeeld vaker groenten toevoegen aan je menu, minder vlees eten, volkoren producten gebruiken, je alcoholconsumptie wat terugschroeven… En zoom dan uit op je gezondheid. Bekijk het grotere plaatje. Als je op tijd en stond samen met familie of vrienden lekker alle stress van je kunt afschudden door het consumeren van een koffie en een stukje taart, dan ben je ‘supergezond’ bezig. 

Vorig artikel
Volgend artikel