tuinieren
Gezondheid

Tuinieren is besmettelijk 
(en er is geen vaccin voor nodig)

26.06.2021
door Fokus Online

‘Blijf in uw kot’, niet-essentiële verplaatsingen zijn uit den boze, afstand houden, mondmaskerplicht, handen wassen en ontsmetten… Voor de 18.000 leden van Tuinhier, verspreid over 200 afdelingen in Vlaanderen, en alle andere fervente tuinders waren deze maatregelen geen adembenemende beperking op hun vrijetijdsbesteding.  

Ondanks de enkele lockdowns en telewerk konden tuinders zich buiten bezig houden, en hielden ze zo het broodnodige contact met hun vrienden. Elk op hun eigen perceeltje in onze volkstuinparken of veilig vanachter de haag een babbeltje doen met de vele wandelaars. Sociale cohesie is van immens belang. 

Tuinieren is daarom wellicht de beste vrijetijdsbesteding in moeilijke omstandigheden. Bezig zijn in de tuin, of dit nu in een volkstuinpark, in eigen tuin of in de plantenbak op het balkon is, het maakt de geest even leeg. Je bent bezig met dat groene accent dat enkel jouw aandacht vraagt. Even een stressvrij moment, helemaal loskomen van de dagelijkse sleur. Bezig zijn in de natuur is onthaasten, relaxen, chillen, even genieten op een bank, een gratis vitamine D-kuur… ja, vakantie in eigen tuin.

Studies bewijzen dat tuinieren gezond is. Het zet al je spieren en pezen in beweging, het is een all-roundsport. Je kunt het zien als een cardio- en krachttraining, maar ook als een vorm van mindfulness. Met de handen en voeten terug een worden met de aarde. Aangezien er altijd wel iets te doen is, worden er ook volop calorieën verbrand en dat het ganse jaar door. Wie ’s winters een dag buiten bezig is geweest, weet wel dat de man met de hamer ’s avonds vroeg komt aankloppen. Het zorgt voor een zalige vermoeidheid!

Tuinieren is de beste vrijetijdsbesteding in moeilijke omstandigheden.

Het is als het ware een work-out die kan beoefend worden door jong en oud, elk op eigen tempo, complexloos, bijna kosteloos. Als trofee verdien je een vers biologisch geteeld stuk fruit of groente. Het zaaien, planten en oogsten van zelfgekweekte groenten en fruit geven een boost aan onze feelgoodhormonen, het serotinegehalte scheert dan hoge toppen. Geen voorschriften of pilletjes die dat gevoel kunnen evenaren.

Dan is er ook nog het korte ketenverhaal. De ecologische voetafdruk is bij tuinders heel klein aangezien je ’s morgens in de tuin kunt kiezen wat je ’s middags op je bord zal serveren, welke bloem je kunt plukken om je partner te verrassen en welk gezond tussendoortje je kunt voorschotelen aan de jeugd. Zorg dragen voor dat beetje groen rondom ons, ook dat is quality time. Goesting om te Tuin(h)ieren, ik kan het iedereen aanbevelen. 

Vorig artikel
Volgend artikel