ziektes
Gezondheid

Trek tijdig aan de alarmbel

22.12.2020
door Ciara Reid

Veel ziektes zijn makkelijk en snel te genezen, indien je er op tijd bij bent. Je kunt je dus best niet laten verlammen door de schrik voor het coronavirus. Luisteren naar je eigen lichaam en vertrouwen op de expertise en professionaliteit van de zorgverleners blijft van uiterst belang.

Misschien wel erger dan het coronavirus zelf, is de angst die erdoor verspreid wordt. “We leven momenteel in een onzeker klimaat en die angst sijpelt door naar mensen”, zegt apotheker Kristof Van Tricht. “Maar we mogen ons er niet door laten verlammen, want corona of niet, het leven gaat gewoon door.” Dat geldt ook voor medische hulp. “Naast het coronavirus, zijn er nog andere ziektes en medische problemen die een behandeling vereisen, en timing is daarbij vaak essentieel.”

Op tijd behandelen

Een tendens binnen de zorgverlening deze afgelopen coronaperiode is dat veel mensen de behandeling van chronische klachten uitstellen of pas laat signaleren. Van Tricht: “Veel ziektes zijn nochtans vaak makkelijk te behandelen, indien je er op tijd bij bent. Onderbehandeling of een te late behandeling kan nefaste langetermijngevolgen hebben. Bij een laattijdige diagnose kan het zijn dat het eerste arsenaal aan behandelingen niet meer mogelijk is. In dat geval moeten artsen overschakelen op andere methoden. Die procedures zijn vaak niet alleen duurder, maar ook invasiever dan het initiële behandelplan.” Sommige ziektes zijn met kleine interventies redelijk makkelijk te genezen, en een laattijdige diagnose kan met andere woorden een gemiste kans zijn voor een goed herstel.

Van Tricht schrijft twee oorzaken toe aan het feit dat mensen een doktersbezoek nu vaak uitstellen. Enerzijds willen mensen de reeds overbelaste zorgsector niet nog meer onder druk zetten, anderzijds hebben ze schrik het coronavirus op te lopen wanneer ze naar de dokter of het ziekenhuis gaan. Deze denkbeelden vragen nuancering: “Ik kan niet ontkennen dat de werkomstandigheden voor het zorgpersoneel zwaar zijn. Door onderbestaffing is de werkdruk hoog en de hygiënemaatregelen intens. Maar het medisch personeel is hiervoor opgeleid en de regels worden heel streng opgevolgd om de verspreiding van het virus in te dijken.”

Veel ziektes zijn makkelijk te behandelen, indien je er op tijd bij bent. Onderbehandeling of een te late behandeling kan nefaste langetermijngevolgen hebben.

Vertrouw op specialisten en intuïtie

Het zorgpersoneel werkt zich uit de naad om patiënten op een zo vlot mogelijke manier te kunnen helpen. “Apothekers en huisartsen kunnen eerstelijnsadvies geven en een eerste triage doorvoeren. Apothekers zijn heel toegankelijk, je kunt er gewoon zonder afspraak binnenstappen en je klachten bespreken”, zegt Van Tricht. “Ze zijn opgeleid om ernstige signalen te herkennen en kunnen mensen aansporen om naar de dokter te gaan. De huisarts kan de patiënt dan eventueel doorverwijzen naar een specialist.” Het is eveneens belangrijk dat je niet zelf voor dokter speelt en oordeelt dat je klachten niet ernstig genoeg zijn om naar de dokter te gaan, voegt Van Tricht daar nog aan toe.

Het komt er dus op neer dat mensen zelf tijdig hulp moeten durven inschakelen. “Vaak voel je zelf intuïtief aan dat er iets mis is”, aldus Van Tricht. “Wees vooral waakzaam voor grote veranderingen. Indien je gezond leeft en normaal gezien geen klachten hebt, dan zijn plotse veranderingen of hevige pijnen duidelijke alarmsignalen. Blijf er dan niet mee zitten, maar trek aan de alarmbel.”

ziektes

Verderkijken dan het virus

Een goede vuistregel bij milde symptomen is dat, als ze langer dan een week aanhouden, je ook een dokter moet consulteren. “Voor kinderen is die marge natuurlijk kleiner, dan moet je sneller schakelen. Maar zoals altijd blijft de gouden raad: luister naar je lichaam en denk logisch na.” Zolang je je aan de maatregelen houdt, is het volgens Van Tricht zeker veilig om naar de dokter of het ziekenhuis te gaan. “Respecteer de hygiënevoorschriften: draag een masker, was je handen regelmatig en houd afstand van andere patiënten. Zolang je die regels respecteert, moet je geen schrik hebben om het coronavirus op te lopen.”

De angst voor het virus mag dus geen barrière vormen om medische hulp te zoeken. Want daarnaast zullen er altijd nog ernstige ziektes blijven bestaan. “Ik wil mensen niet bang maken, maar ze juist aanzetten om realistisch te blijven en verder te kijken dan hun vrees voor het coronavirus.”

Vorig artikel
Volgend artikel