thuiswerken
Gezondheid

Elke Geraerts: “Tijd voor een mentale reset”

28.05.2022
door Fokus Online

De voorbije coronapandemie was ongetwijfeld een van de grootste mentale veerkrachtexperimenten die de mensheid ooit heeft gekend bij het thuiswerken. Met z’n allen moesten we een nieuwe werkelijkheid onder ogen zien.

We werkten niet meer op kantoor, we hadden geen fysiek contact meer met onze collega’s, maar we kropen achter onze computerschermen en begonnen te Teamsen en te Zoomen. We zijn nu in de naweeën van de pandemie en die situatie is het ‘nieuwe normaal’ geworden. Terwijl we hier eigenlijk nog niet klaar voor zijn. Het aantal burn-outs rijst de pan uit en de stresscijfers zijn torenhoog. Dat is volgens mij voor een groot deel te wijten aan de manier waarop wij thuiswerken.

Hoe ziet het gemiddelde thuiswerken eruit? Terwijl er constant e-mails binnenlopen, rinkelt de telefoon, piept de smartphone als een gek, lopen er meeting-invites binnen en krijgen we het ene WhatsApp-bericht na het andere. Echt werken als je thuiswerkt, is bijna onmogelijk. In mijn boek De Mentale Reset pleit ik ervoor om dringend ‘breinbewuster’ te worden. Dat betekent dat je zorgvuldig kiest wanneer je je brein maximaal inzet. Je doet dat op de juiste momenten, in plaats van quasi non-stop, zoals dat vandaag gebeurt.

Hybride werken is een blijver, we zullen dus heel bewust met dat brein van ons moeten omgaan.

Eén voorbeeld: veel bedrijven organiseren vergaderingen om 9 uur ’s ochtends, want dan is iedereen ‘fris en uitgeslapen’. Terwijl we voor zo’n activiteit eigenlijk maar 40 procent van onze aandacht nodig hebben. Die andere 60 procent wordt verspild. Bovendien word je dan ook nog eens afgeleid door alle mogelijke elektronische communicatie. Geen wonder dus dat veel deelnemers er na tien minuten al apathisch bij zitten en liefst ergens anders zouden zijn. Dat hoeft ook niet te verbazen: eigenlijk zou je ’s ochtends, wanneer je goed uitgerust bent en je brein op volle kracht kan draaien, een taak moeten doen die dat brein ook 100 procent benut.

Let wel, dit heeft niet een op een te maken met het feit of je een ochtend- of avondmens bent. Een ideale, breinbewuste dag is voor iedere mens anders. Toch zijn de grote principes om onze hersenen beter te laten werken universeel, van Oslo tot Kaapstad en van Los Angeles tot Tokio. Iedereen, waar hij ook werkt of welke job hij ook doet, heeft te maken met dezelfde uitdagingen om zijn grijze massa fit te houden.

En uiteindelijk zullen we die uitdagingen wel moeten aanpakken. Thuiswerken is een blijver, we zullen dus heel bewust met dat brein van ons moeten omgaan. Dat betekent ook keuzes maken, af en toe de riem afleggen en de computer uitzetten. Alleen zo gaan we deze nieuwe realiteit volhouden en alleen zo komt ons brein hier ongeschonden uit. We hebben er maar één, laten we er dus vooral goed zorg voor dragen.

Vorig artikel
Volgend artikel