Home Maatschappij Gezondheid 'Sociaal contact is even belangrijk als eten en drinken'

‘Sociaal contact is even belangrijk als eten en drinken’

Eens je de 50 nadert, denk je meer na over ‘later’. Hoe zal het je verder vergaan? Is je pensioensparen van nut geweest? Hoe bereid je je voor op de ‘oude dag’, en kun je de dingen blijven doen die je graag doet?

Ouder worden brengt vragen met zich mee, maar gelukkig zijn er ook veel antwoorden. De kaap van 50 is verre van ‘oud’, maar die middelbare leeftijd doet ons wel nadenken over bepaalde beslissingen, zoals bijvoorbeeld over het huis en de omgeving. Van deze vaste waarden kan vaak maar moeilijk afscheid worden genomen. Eens boven de 50 willen mensen hun woning upgraden qua comfort zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. De helft van de 50-plussers denkt aan verbouwen. Zo blijkt uit een studie van SeniorenNet en Senior Agency. “We hadden niet verwacht dat dit zoveel zou zijn”, vertelt Jean-Pierre Vyncke, woordvoerder van SeniorenNet. “Het ging hier vooral om verbouwingswerken die bedoeld zijn om het alledaagse leven te vergemakkelijken waardoor senioren langer zelfstandig kunnen leven. Comfort en gemak staan centraal bij de verbouwingswerken.”

Het onderzoek leerde ook dat mensen tussen 50 en 60 jaar vooral de living en de keuken aanpakken. Eens boven de 60 wordt vooral het comfort in de badkamer vergroot. “Ouderen die minder goed te been zijn, investeren vooral in de veiligheid in de badkamer”, bevestigt Vyncke. “Wie wat ouder wordt, wil zich niet langer aanpassen aan de badkamer, dus wordt de badkamer aangepast aan de mens zelf. Dat kan gaan van het plaatsen van een ondersteuningsbeugel, die helpt om in en uit het bad te stappen, tot het vervangen van het bad door een inloopdouche met douchestoel.”

Het financiële aspect is ook niet onbelangrijk. De 50-plussers hebben meestal een fraai budget. Flink gespaard en nog wat centen van het pensioensparen als back-up. Uit die studie bleek ook dat het budget van de 50- tot 60-jarigen relatief hoog is. “Logisch, want deze leeftijdsgroep is nog actief en dynamisch en staat ook nog open om een lening aan te gaan.” Eens de 60 voorbij, daalt het budget fors. “Eens met pensioen, zijn we minder snel geneigd om nog te gaan lenen. Als er dan nog verbouwd of geïnvesteerd wordt, is het meestal met spaarcenten, want deze groep heeft meestal een flink appeltje voor de dorst.”

Het financiële plaatje en de woonst bepalen vaak ook de aard van de omgeving. En de omgeving bepaalt vervolgens het sociale contact. Dat vertelt Jurgen Vansteenkiste, zaakvoerder van de Vlaamse Seniorensite: “Sociaal contact is voor 50-plussers even belangrijk als eten en drinken. Zeker voor alleenstaanden.” Om aan die nood te voldoen, wordt momenteel in samenwerking met de Universiteit Gent een platform ontwikkeld om 50-plussers met elkaar in verbinding te brengen. “Momenteel staat er een enquête op onze website”, vertelt Vansteenkiste. “Daarmee willen we de behoeften van die doelgroep in kaart brengen. Het is niet de bedoeling om een datingsite te creëren, maar wel een platform waarop mensen verenigd worden op basis van interesses.” Op die manier kunnen mensen dus connecties vinden met anderen die graag een museum, een bioscoop of een concert bezoeken. “Het internet is ook voor ouderen een zegen. Het bindt en verbindt mensen en je kunt met weinig moeite contacten leggen.”

Ook steden en gemeenten spelen momenteel gretig in op de vraag van die doelgroep om samen activiteiten uit te oefenen. “Kijk maar eens naar het aanbod van aquayoga of groepsfitness. Ook de overheid wil die 50-plussers achter de televisie vandaan halen en naar buiten lokken, en dat werkt. Die mensen komen graag buiten. Zodra de zon schijnt, wordt er gefietst en gewandeld.”

En als het regent, wordt de reisbestemming geboekt? “Klopt”, lacht Vansteenkiste. “Korte reisbestemmingen zijn echt populair. Lang op voorhand boeken, hoort er echt niet meer bij. Er wordt gekeken wanneer het weer goed zit, last minute aanbiedingen zijn erg populair. Net als dichtbijvakanties met vrienden. De 50-plussers leven echt in een mindset waar ze optimaal profiteren en genieten. Carpe Diem dus.”

MEER

Energietransitie in handen van steden en gemeenten

Energie In de huidige nationale en regionale politieke impasses op vlak van klimaat en energiebeleid zullen de steden en gemeenten een cruciale rol spelen om op een gedecentraliseerde, maar geconnecteerde manier een antwoord te geven aan klimaat, energie en mobiliteitsuitdagingen.

Effectief vlootbeheer loont effectief de moeite

expertpanelVlot transport is meer dan ooit cruciaal voor organisaties. Wie erin slaagt zijn vloot efficiënt te laten opereren, heeft sowieso een streepje voor op de concurrentie. Maar hoe realiseer je dat concreet?

Draag circulair, consumeer fair

Altijd jezelf al meer vragen gesteld over je kledij, behalve ‘lijkt mijn gat niet te dik in deze rok?’ of ‘past dat zwart op dit zwart?’. Dan kun je dit weekend afzakken naar De Studio in Antwerpen, waar het MOOI Festival plaatsvindt. Twee dagen lang wordt er dieper ingegaan op de samenwerking tussen mode en technologie, innovatie of duurzaamheid. Een must voor iedereen die zich wil inzetten om meer circulariteit in de mode-industrie te brengen.

‘Het is goed ondernemen in België, maar we mogen...

Bart VersluysOp zijn zevenenveertigste heeft Bart Versluys met zijn eigen projectontwikkelings- en bouwbedrijf al meer dan honderd appartementsblokken opgetrokken. Niet slecht voor iemand die zijn carrière begon met het slijten van zelfgemaakte meubels aan winkels en vrije beroepers. Het verhaal van een self made man van de kust.

De landbouw: extreem belangrijk voor onze toekomst

Al is de landbouw een economische sector van enorm historisch belang, toch zijn wereldwijd steeds minder jongeren actief in deze sector.

België zet de toon voor R&D, de chemie voorop

Yves VerschuerenInnovatie, innovatie, innovatie. Dat is simpelweg het enige mogelijke antwoord op de vraag hoe we wereldwijde uitdagingen zoals de klimaatverandering succesvol kunnen aanpakken. Meer nog dan vroeger zullen de oplossingen in de 21ste eeuw vooral uit de chemie en farma moeten komen.