gezond
Gezondheid

‘Gezond koken in no time’

02.10.2018
door Fokus-online.be

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze ‘het karakter niet hebben’ om gezonder te koken en te leven. Wat ze ervaren, is echter helemaal geen zwakte of gebrek aan doorzettingsvermogen. Het is simpelweg een trucje van hun brein. 

Mens als gewoontedier

Mensen zijn gewoontedieren. Het liefst van al doen we lekker verder waarmee we bezig waren, en volgen we het ‘veilige’ pad dat we kennen. Een nieuwe gewoonte aanleren, zoals een gezondere manier van eten en leven, is dan ook iets waar we diep vanbinnen liever niet aan beginnen. Want wie eerlijk is, wéét hoe het moet. Meer groenten en fruit, meer water en minder wijntjes, af en toe een rondje fietsen of joggen. Maar waarom eten we dan niet allemaal gezond? En waarom trekken we die sportschoenen niet vaker aan? Omdat ons ‘gewoontedierbrein’ op slinkse wijze uitvluchten bedenkt die ons op het oude pad moeten houden. En omdat wij die vervolgens geloven.

Excuses te over

Neem nu: ‘Ik heb geen tijd om gezond te koken’. Natuurlijk heb je het druk. Maar een moot verse vis met groenten en verse kruiden in de oven stoppen, duurt welgeteld vijf minuten. Heel wat van mijn gezonde gerechten staan sneller op tafel dan dat je ‘quattro stagioni’ kunt zeggen. Als je tenminste de juiste recepten én al je ingrediënten in huis hebt. 

Gezond koken

Of deze: ‘Ik heb geen tijd om naar de winkel te gaan’. Akkoord, verse ingrediënten in huis halen kan uitdagend zijn, zeker na een lange werkdag. Maar waarom geef je de job niet uit handen? Abonneer je bijvoorbeeld op een maaltijdbox, zodat gezonde ingrediënten (mét receptinspiratie) aan huis worden geleverd. Of neem er een keer per week een stapel kookboeken bij en stel een gezonde weekmenu samen. Keuzestress? Als het écht snel moet gaan, speel je ‘kookboekenroulette’: gewoon het boek op een willekeurige pagina openslaan en bam, beslist! 

Heel wat van mijn gezonde gerechten staan sneller op tafel dan dat je ‘quattro stagioni’ kunt zeggen

Op grote supermarkttocht

Doe één grote supermarkttocht in plaats van zes kleine. Of vertrouw op de pick-updiensten die heel wat winkels aanbieden: snel digitaal je boodschappenlijstje ingeven en vervolgens je ingepakte boodschappen inladen. Geloof me: met een goedgevulde voorraadkast, diepvries en koelkast kom je al een heel eind. 

Verleidingen weerstaan?

Excuus nummer drie: ‘Ik heb de wilskracht niet om aan verleidingen te weerstaan.’ Wel, ook nu heb ik goed nieuws voor je. Want: dat hoeft helemaal niet. Wie voor 80 procent gezond eet, mag immers voor de overige 20 gerust eens zondigen met een stuk taart of een pak frieten. Dat is zelfs goed voor de moraal! En daarmee is ook meteen de uitvlucht ‘Ik ben een Bourgondiër’ van de baan. Want gezond eten staat heus niet gelijk aan overleven op wortels en sla. Het is genieten van geïnspireerde, pure en lichte gerechten. Van de smaakbommen van de natuur. Mijn devies? Gegeten heb je niet enkel als je maag voldoende gevuld is, maar vooral als je voldoende hebt genoten.

Vorig artikel
Volgend artikel