Home Maatschappij Gezondheid 'Gezond koken in no time'

Sandra Bekkari

‘Gezond koken in no time’

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze ‘het karakter niet hebben’ om gezonder te koken en te leven. Wat ze ervaren, is echter helemaal geen zwakte of gebrek aan doorzettingsvermogen. Het is simpelweg een trucje van hun brein. 

Mens als gewoontedier

Mensen zijn gewoontedieren. Het liefst van al doen we lekker verder waarmee we bezig waren, en volgen we het ‘veilige’ pad dat we kennen. Een nieuwe gewoonte aanleren, zoals een gezondere manier van eten en leven, is dan ook iets waar we diep vanbinnen liever niet aan beginnen. Want wie eerlijk is, wéét hoe het moet. Meer groenten en fruit, meer water en minder wijntjes, af en toe een rondje fietsen of joggen. Maar waarom eten we dan niet allemaal gezond? En waarom trekken we die sportschoenen niet vaker aan? Omdat ons ‘gewoontedierbrein’ op slinkse wijze uitvluchten bedenkt die ons op het oude pad moeten houden. En omdat wij die vervolgens geloven.

Excuses te over

Neem nu: ‘Ik heb geen tijd om gezond te koken’. Natuurlijk heb je het druk. Maar een moot verse vis met groenten en verse kruiden in de oven stoppen, duurt welgeteld vijf minuten. Heel wat van mijn gezonde gerechten staan sneller op tafel dan dat je ‘quattro stagioni’ kunt zeggen. Als je tenminste de juiste recepten én al je ingrediënten in huis hebt. 

Gezond koken

Of deze: ‘Ik heb geen tijd om naar de winkel te gaan’. Akkoord, verse ingrediënten in huis halen kan uitdagend zijn, zeker na een lange werkdag. Maar waarom geef je de job niet uit handen? Abonneer je bijvoorbeeld op een maaltijdbox, zodat gezonde ingrediënten (mét receptinspiratie) aan huis worden geleverd. Of neem er een keer per week een stapel kookboeken bij en stel een gezonde weekmenu samen. Keuzestress? Als het écht snel moet gaan, speel je ‘kookboekenroulette’: gewoon het boek op een willekeurige pagina openslaan en bam, beslist! 

Heel wat van mijn gezonde gerechten staan sneller op tafel dan dat je ‘quattro stagioni’ kunt zeggen

Op grote supermarkttocht

Doe één grote supermarkttocht in plaats van zes kleine. Of vertrouw op de pick-updiensten die heel wat winkels aanbieden: snel digitaal je boodschappenlijstje ingeven en vervolgens je ingepakte boodschappen inladen. Geloof me: met een goedgevulde voorraadkast, diepvries en koelkast kom je al een heel eind. 

Verleidingen weerstaan?

Excuus nummer drie: ‘Ik heb de wilskracht niet om aan verleidingen te weerstaan.’ Wel, ook nu heb ik goed nieuws voor je. Want: dat hoeft helemaal niet. Wie voor 80 procent gezond eet, mag immers voor de overige 20 gerust eens zondigen met een stuk taart of een pak frieten. Dat is zelfs goed voor de moraal! En daarmee is ook meteen de uitvlucht ‘Ik ben een Bourgondiër’ van de baan. Want gezond eten staat heus niet gelijk aan overleven op wortels en sla. Het is genieten van geïnspireerde, pure en lichte gerechten. Van de smaakbommen van de natuur. Mijn devies? Gegeten heb je niet enkel als je maag voldoende gevuld is, maar vooral als je voldoende hebt genoten.

MEER

Grenzen verleggen of verdwijnen?

ondernemen Ondernemen in een open economie als de Belgische is per definitie internationaal. Ons land is een deur op de wereld. Met heel wat kansen, maar ook uitdagingen. Onze ondernemers zijn plantrekkers. Maar ook de overheid moet haar rol spelen.

Weekend? En … actie!

Studentenleven Studenten zijn doorgaans de hele week actief bezig, waardoor ze in het weekend ofwel bekaf zijn, ofwel zo berooid dat ze niets meer kunnen doen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je budgetvrij te amuseren.

Een jong duifke als kerstgerecht

Geert Van Hecke Tijd om plannen te maken voor het kerstmenu. Chef Geert Van Hecke van het driesterrenrestaurant De Karmeliet geeft enkele tips voor een origineel, maar simpel menu.

De human touch zal het verschil maken

Ingrid GonnissenVandaag bekleedt Ingrid Gonnissen een topfunctie bij Orange Belgium. Bovendien werd ze onlangs verkozen tot ‘ICT Woman of the Year’. En zeggen dat het voor haar allemaal begon als kunstleerkracht voor 12- tot 16-jarigen. Met de beroemde woorden van Bredero: ’t kan verkeren…

Hoe ondernemen met oog voor de maatschappij in opmars...

MVOOndernemers hebben meer dan ooit oog voor de maatschappelijke, ecologische en economische impact van wat ze doen. Een paar maatschappelijke evoluties dwingt hen er ook lichtjes toe om waarde in te bakken in hun dna.

Verweven van leren, werken en leven

Te weinig Vlamingen volgen een opleiding en er is dringend nood aan een alomvattende en concrete visie rond levenslang leren.