ziekenfonds
Gezondheid

“Preventie steeds belangrijker voor ziekenfonds”

18.12.2021
door Fokus Online

Meer dan terugbetalingen en uitkeringen

Onze briefjes van de huisarts, specialist of tandarts indienen bij ons ziekenfonds. We kennen het allemaal. Wat we echter niet, of onvoldoende kennen, zijn de andere zaken waarvoor we terechtkunnen bij ons ziekenfonds. “Een ziekenfonds is veel meer dan enkel een orgaan voor terugbetalingen of uitkeringen”, vertelt Veerle Boeckxstaens, diensthoofd marketing Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. “Een ziekenfonds zet ook in op preventie. Beter voorkomen dan genezen is hier zeker aan de orde.” 

Als voorbeeld geeft Boeckxstaens dat klanten ook geld kunnen recupereren als ze een diëtist raadplegen. “Dat geldt niet alleen voor zwaarlijvige mensen, maar voor iedereen die voedingsadvies nodig heeft. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen met voedselallergieën, patiënten met diabetes of personen die gewoon gepersonaliseerd voedingsadvies willen inwinnen.” 

Een ander facet kan de aanmaak van oordoppen op maat zijn. “Ook daar komt het ziekenfonds in tussen”, weet Boeckxstaens. “Die oordoppen kunnen overal een toepassing vinden. Bij zwemmers of topsporters, bij mensen die graag hun gehoor beschermen omdat ze vaak in een luidruchtige omgeving zijn of ook voor mensen die gewoon een goede nachtrust willen. Niets is meer vervelend dan een partner die de hele nacht ligt te snurken. Met gespecialiseerde oordoppen op maat kan je dat euvel verhelpen en het wordt nog voor een stuk terugbetaald.” 

Ook programma’s om te stoppen met roken of (reis)vaccinaties worden ondersteund.

Sport of fitness

Maar er is meer waarvoor je als klant terecht kan bij je ziekenfonds. “Sport of fitness bijvoorbeeld”, besluit Boeckxstaens. “Ook daar komen we tot 30 euro per persoon in tussen. Het verhaal van een gezonde geest in een gezond lichaam blijft actueel. Bewegen geeft ook mentale rust. Je goed voelen in je vel komt voort uit een gezonde levensstijl. Ook daarin komen we financieel tussen. Net als in psychologische begeleiding van personen die het mentaal wat lastiger hebben. Zeker na de coronaperiode merken we dat er heel wat oplapwerk is wat betreft het mentale welzijn van vele mensen. Professionele hulp is aangewezen om erger te voorkomen.

Wie op tijd geholpen wordt, kan een depressie of burn-out misschien vermijden. Iedereen kent wel iemand in zijn familie of vriendenkring die het wat moeilijk heeft. Het kan dan ook een steun zijn als je weet dat er een deel wordt terugbetaald door je ziekenfonds. Het maakt de stap meer laagdrempelig. Ook kampvergoedingen, tegemoetkomingen tot 100 euro bij brillen of lenzen en programma’s om te stoppen met roken worden ondersteund net als bepaalde medische apps die je gezondheid monitoren of je coachen om gezond te leven. Dit kan makkelijk op voorschrift van de huisarts. Je ziet, een ziekenfonds is veel meer dan alleen die instantie die je terugbetalingen regelt van medische raadplegingen.” 

Vorig artikel
Volgend artikel