Home Maatschappij Gezondheid Noviteiten stuwen de zorg

Marnix Denys

Noviteiten stuwen de zorg

Medische technologieën en innovaties bewijzen elke dag hun nut voor patiënten. Niet alleen in ziekenhuizen en dokterskabinetten, meer en meer ook thuis. In Vlaanderen wordt er duchtig geïnvesteerd in onze gezondheidszorg, en ook onderzoek gedaan naar nieuwe ontwikkelingen om die kwalitatief en duurzaam te houden.

De bedrijven die zich aan medische innovaties wagen, zijn bepaald geen homogene groep. Er zitten zowel kleine start-ups tussen als grote, gevestigde namen met stevige R&D-budgetten. Zo’n 200 van hen zijn verenigd in beMedTech, de federatie van de industrie van de medische technologieën. “Er zijn vijf categorieën waarin wij de bedrijven opdelen”, zegt directeur Marnix Denys. “De eerste groep zijn de implantaten, de tweede zijn medische investeringsgoederen. Dat is alles van beeldvorming over anesthesiemateriaal tot tandartsinstallaties. De derde groep wordt gevormd door de verbruiksgoederen (spuiten, naalden, hoorapparaten, rollators…). De vierde groep beslaat de in vitro-diagnostiek: de labo-apparatuur en de tests om met bloed, speeksel en weefsel diagnoses te doen.” Denys noemt de vijfde categorie tenslotte de ‘extra muros’: alles wat met zorg te maken heeft en zich buiten het ziekenhuis afspeelt: ouderenzorg buiten het ziekenhuis bijvoorbeeld, maar ook alles wat met digitale apps heeft te maken.

Optimale inzet

De ziekenhuizen, en bij uitbreiding ook de overheid, kunnen dit soort innovaties maar beter koesteren, vindt Denys. “We staan aan de ene kant voor een gigantische vergrijzingsgolf in België. Tegen 2030 zijn we met 2,9 miljoen 65-plussers. Nu zijn er dat 2,2 miljoen. Deze ouderen hebben meer behoefte aan zorg, wat extra druk geeft op het gezondheidszorgbudget.” Anderzijds zitten we volgens Denys met een enorm tekort aan werkkrachten in de sector. Nu al moeten buitenlandse verpleegsters worden ingezet, en het probleem wordt steeds nijpender. “De optimale inzet van medische technologieën kan soelaas bieden. Technologie zorgt ervoor dat we meer kunnen doen, tevens ook beter en efficiënter.”

Er is een enorme vergrijzingsgolf en een enorm tekort aan zorgpersoneel. Technologie is daarbij de oplossing— Marnix Denys

Een grote zorg bij zowel de politiek als de patiënten is de betaalbaarheid van nieuwe uitvindingen. Volgens Denys moet hier een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen medicijnen en medische technologieën. “In medische technologieën bestaan er geen monopolies. Een bedrijf kan na een nieuwe uitvinding misschien twee of drie jaar voorsprong hebben, maar daarna is er sowieso concurrentie. Dat is heel anders dan bij de klassieke geneesmiddelen. Neem bijvoorbeeld pacemakers of scans, hun prijs is door de jaren heen voortdurend gezakt, terwijl de kwaliteit steeg. De marktwerking is hier absoluut gegarandeerd.”

Op maat van de patiënt

Een bedrijf dat zich recent in de arena waagde, is de Brusselse start-up Spentys. Zij maken een vervanger voor de klassieke gipsverbanden door plasticverbanden met een 3D-printer te maken, volledig op maat van de patiënt. “De basistechniek voor klassieke gipsverbanden dateert al van de 19deeeuw”, zegt medeoprichter Louis-Philippe Broze. “Onze prints zijn veel lichter en comfortabeler en hebben verluchtingsgaten voor wonden, wat hygiënischer is. Je kunt er ook perfect mee douchen en zwemmen.”

In medische technologie zijn geen monopolies, de marktwerking is gegarandeerd— Marnix Denys

De 3D-verbanden zullen vooral in de ‘post-acute’ fase hun nut hebben, aldus Broze. “In de spoedgevallen kunnen we ze niet gebruiken, want het duurt nog zo’n vijf uur om bijvoorbeeld een verband voor een voorarm te printen. We denken vooral aan gevallen waarbij een patiënt een tweede gips nodig heeft of voor chronische ziekten, bijvoorbeeld scoliose of klompvoeten.”

Als startende ondernemers hadden Broze en zijn kompaan Florian De Boeck quasi geen enkele ervaring in de medische wereld. Dat was geen bezwaar om met Spentys te starten, zegt hij. “Wij zijn geen artsen, we zien onszelf als techneuten. We maken software voor dokters en zij bepalen hoe alles er uit moet zien. Wij reiken hen gewoon de tools aan.” De twee jonge entrepreneurs hebben ondertussen drie mensen in dienst en praten met investeerders uit België en Zwitserland. Ideeën voor nieuwe producten zijn er ook al. “Speciale maskers voor neusbreuken bijvoorbeeld”, zegt Broze. “En we denken ook aan de markt voor dierengeneeskunde. Ook daar zitten volgens ons nog heel wat opportuniteiten.”

MEER

Groene vrienden onder ons dak

Urban JungleHeb je absoluut een reusachtige buitentuin nodig om van groen te genieten? Nee hoor, ook binnen in huis of op een appartement kun je perfect planten houden. Met water en meststoffen, een streepje licht en veel liefde, kom je al een heel eind.

‘In Gent mis ik de connectie met de natuur’

Lokale producten, lokale leveranciers en koken met wat de seizoenen bieden. Het voelde voor topchef Kobe Desramaults tien jaar geleden al als de enige goede weg. En met succes, want zijn unieke keuken werd al tweemaal bekroond met een Michelinster.

Op zoek naar een lucratieve investering?

ExpertpanelEen spaarrekening verhoogt je kapitaal niet. Investeringen in bouw- en hotelprojecten? Aandelen op de beurs ? Een investering mag ook een beetje leuk zijn en aansluiten bij je interesse. We vroegen aan drie experts of investeren in oldtimers, kunst of design zinvol is.

Blockchain, geen blok aan ons been

blockchaintechnologie De hype rond blockchain is intussen zo groot dat je bijna gaat denken dat het de wereld zal redden. Zo’n vaart zal het niet lopen, wel zal de technologie ons helpen om fraude terug te dringen, efficiëntie te verhogen en kosten te verminderen. En niet alleen bij de banken.

Paul De Grande: Op zoek naar schoonheid, warmte en...

Paul De GrandeZijn naam alleen al straalt ‘grootsheid’ uit. De antiquair was altijd al bekend bij insiders. Al jaren zorgt het programma Stukken van Mensen op Vier ook voor uitstraling bij het brede publiek. Volgens De Grande primeert identiteit op rendement. Zo gaat hij steeds op zoek naar kunst met een ziel.  

Co-creatie voor een circulaire economie

Hans BruyninckxEen koolstofarme economie is onmogelijk zonder een circulaire economie. En een circulaire economie moet rekening houden met de draagkracht van ons natuurlijk kapitaal of is uiteindelijk niet duurzaam. Dat is de groeiende consensus tussen wetenschappers (IPCC, IPBES, IRP) en in toenemede mate ook beleidsmensen.