farmacie
Gezondheid

Nederland drukt stempel op de kaart van innovatieve farmacie

27.02.2021
door Fokus Online

Innovatie binnen de geneesmiddelensector. Dit onderwerp werd in 2020-2021 meer dan ooit besproken. Reikhalzend keek de wereld uit naar een firma die ons één of meerdere coronavaccins of –medicijnen kon schenken om de wereldbevolking opnieuw vrijheid en zuurstof te geven.

Het feit dat farmaceutische innovatie steeds meer vleugels krijgt, is te danken aan samenwerkingen in binnen- en buitenland en gedeelde expertise. Om dat te stimuleren is het handig dat bedrijven clusteren en in elkaars buurt gevestigd zijn. Hun behoeften zijn vaak dezelfde. Brigitte Drees is CEO van Pivot Park, een biofarmaceutische campus in Oss waar meer dan zestig farmaceutische bedrijven dag in, dag uit werken aan innovatieve medicijnontwikkeling: “Wij bieden kantoorruimte, laboratoria, infrastructuur en ruimte voor research & development aan. Het feit dat we een campus met verschillende bedrijven zijn, geeft de mogelijkheid om te versnellen, te groeien en te ontwikkelen.”

Medicijnontwikkeling

Het nut van medicijnontwikkeling is essentieel. Pivot Park profileert zich op de Nederlandse markt als toonaangevend sciencepark voor innovatieve geneesmiddelen. “Oss is een ecosysteem op het gebied van farmacie en specifieke medicijnontwikkeling”, vertelt Drees. “Wij willen onopgeloste ziektes de wereld uit helpen en de mensheid helpen in de bestrijding en behandeling van die ziektes.” De focus van Pivot Park ligt op ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. “Maar hier in Oss is ook het maken van geneesmiddelen prominent aanwezig. En ook daarin faciliteren we”, aldus Drees. 

Een van de paradepaardjes is de toonaangevende rol binnen kankerbehandelingen. Drees: “We hebben verschillende bedrijven die fors inzetten op immuunoncologie. We mogen best trots zijn dat die expertise hier bij ons in Nederland zo groot is. Voor innovatieve farmacie moeten we echt niet altijd naar Noord-Amerika kijken. Zo is het bestverkopende middel ter wereld,
Keytruda® van MSD, hier in Oss bedacht en is recent ook Calquence® van Acerta – voor een specifieke vorm van leukemie – toegelaten op de markt.”

Brigitte Drees CEO Pivot Park farmacie
Brigitte Drees, CEO Pivot Park
Ontwikkelingsduur

Met de komst van COVID-19 zijn we met zijn allen gaan beseffen hoe waardevol farmacie is, en dat die medicijnen liefst in Europa geproduceerd worden. Ook is duidelijk dat je een geneesmiddel niet van vandaag op morgen ontwikkelt. “Binnen een typische pijplijn kan het tot vijftien jaar duren”, zegt Drees. “Gelukkig ging het in dit geval sneller vanwege voorkennis van het MERS-virus. Daardoor werden enkele coronavaccins sneller ontwikkeld. Toch is het telkens een lang proces omdat ook de veiligheid moet worden aangetoond.  Ook voor dat onderdeel van het ontwikkeltraject hebben we hier bedrijven die daarvoor de strategie kunnen uitzetten. Elk medicijn vergt een andere aanpak. Gelukkig hebben we in Nederland ook nog eens goed opgeleide mensen beschikbaar.”

Vorig artikel
Volgend artikel