diabetes
Gezondheid

Meer zij en minder wij

30.08.2019
door Fokus Online

Als ik denk aan de zorg van morgen, denk ik aan Amaya. Zij is 9 jaar en kreeg de diagnose van diabetes type 1. Haar doel, en dat van haar ouders, is dat zij samen met haar leeftijdsgenootjes naar school kan gaan. Waar ze kan opgroeien en bouwen aan een toekomst zonder het stigma van een patiënt te zijn, en zonder door haar chronische aandoening te veel tijd door te brengen bij artsen of in het ziekenhuis. 

Zo’n doelgerichte zorg in diabetes moet ook het uitgangspunt zijn van zorgverleners en beleidsmakers. Om dat te realiseren, moeten we de grenzen van onze eigen zorgorganisaties durven overstijgen. En politici hun regeringstermijn, met ook beslissingen en investeringen die op middellange en lange termijn renderen. 

Leren omgaan met de ziekte

Amaya krijgt naast de zorg van het kinderdiabetesteam ook ondersteuning van James, een sociale robot, die haar helpt om haar ziekte zo goed mogelijk te leren kennen, zodat ze zelf goed weet waar ze allemaal rekening moet mee houden. Ook wanneer de diabeteseducator of James niet in de buurt is. De diagnose van een chronische ziekte krijgen, kan overdonderend zijn. En naast het omgaan met diabetes, moet er ook heel wat informatie worden verwerkt om de aandoening zo goed mogelijk onder controle te houden, wanneer ze (nog) niet genezen kan worden. 

Belang van participatie

Maar genezing van diabetes is vandaag nog niet voor iedereen mogelijk. Daarom is ook in de zorg participatie van belang, inclusief het responsabiliseren van de patiënt voor zijn zorg, met extra aandacht en ondersteuning voor wie daar niet zelf toe in staat is. 

“Een doorgedreven gepersonaliseerde aanpak is noodzakelijk.”

Gepersonaliseerde aanpak

Amaya kan ook op James rekenen om te leren hoe om te gaan met de vele data die belangrijk zijn voor haar behandeling. Iedere diabetespatiënt reageert anders op een behandeling. Een doorgedreven gepersonaliseerde aanpak is noodzakelijk. Een snelle en efficiënte verwerking van een grote hoeveelheid waardevolle data laat dat ook toe. 

Analyseren van data

Blijven investeren in de digitale transformatie en technologieën, die patiënten toelaten om zelf hun gezondheid mee in handen te nemen en waarbij het monitoren en analyseren van data bijdragen aan de zorgkwaliteit, is dan ook een must. Om state-of-the-art digitalisering te kunnen inzetten als hefboom voor een gezonde maatschappij zijn natuurlijk ook middelen nodig voor onderzoek naar nieuwe toepassingen en ontwikkelingen. 

De rest is bijzaak

Bij deze roep ik alle overheden, en tegelijk iedereen werkzaam in de zorg, op om in de spiegel te kijken en daar Amaya te zien. Zij en alle patiënten met haar zijn onze motivator, maar ook onze graadmeter. We moeten opnieuw het onderscheid weten te maken tussen hoofd- en bijzaken. Amaya is de essentie, al de rest is bijzaak. Wat meer zij dus en wat minder wij.

Vorig artikel
Volgend artikel