samenwerking
Gezondheid

Karel Van De Sompel: ‘Samen’ werkt

25.02.2021
door Fokus Online

We klaarden een schijnbaar onmogelijke klus: op minder dan 10 maanden tijd ontwikkelden, produceerden en verdelen we een vaccin voor de ziekte die ons in haar greep houdt. Als deze crisis ons iets leerde, dan wel het belang van samenwerking.

We legden het voorbije jaar een fenomenaal traject af aan een ongeziene snelheid. Op 17 maart 2020 startten we in samenwerking met biotechbedrijf BioNTech met de ontwikkeling van een nieuw vaccin dat een uitweg kon bieden aan de oprukkende pandemie. Dankzij de enorme krachtinspanning van zovele mensen, experten en overheden hebben we die uitdaging kunnen waarmaken. Dit is een verwezenlijking waar we samen, als samenleving, trots op mogen zijn. We hebben bergen verzet, en daar was heel wat durf voor nodig. Zonder zekerheid op slagen gooiden we alle middelen in de strijd om een oplossing te vinden. COVID-19 greep snel om zich heen, dus wij reageerden. Ik kon vanop de eerste lijn zien hoe alle collega’s zich door samenwerking achter het nieuwe gemeenschappelijke doel schaarden.

Samenwerking en vertrouwen

Natuurlijk kan niemand op eigen houtje uitdagingen van deze grootte te lijf gaan, ook Pfizer niet. Het is dankzij de samenwerking tussen alle gezondheidspartners dat dit gerealiseerd kon worden. Het vertrouwen in deze partnerschappen en in de wetenschap sterkte ook de durf om ervoor te gaan. Er werd heel snel en op wereldwijde schaal wetenschappelijke data gedeeld, verschillende partijen ontwikkelden parallel verschillende soorten vaccins en de overheden en regelgevende instanties leverden enorme inspanningen om snel een oplossing te kunnen bieden aan hun bevolking. Iedereen in de keten had hetzelfde doel: levens redden. Het resultaat? Minder dan één jaar na de start van de ontwikkeling van een nieuw vaccin worden de eerste mensen gevaccineerd. We kunnen fier zijn op de bijdrage die we hebben geleverd aan deze oplossing.

2021 wordt niet alleen het jaar van het vaccin, maar van het samenzijn.

— Karel Van De Sompel, Country Manager Pfizer Belgium Luxembourg

Dat België zo’n centrale rol speelt in dit verhaal is ook niet toevallig. Binnen de Pfizer-groep heeft de Belgische tak historisch een belangrijke rol. Ons land is bovendien een farmavallei binnen Europa. De jarenlange investeringen in Belgische onderzoekscapaciteit, samenwerking en expertise plaatsen ons aan de top. 

Hoop voor de toekomst

Laat ons de getrokken lessen uit deze crisis niet vergeten. De manier waarop op alle niveaus mankracht en middelen gemobiliseerd werden om dit probleem op te lossen, geeft hoop voor de toekomst. Als we durven samenwerken en écht willen slagen, dan zijn we in staat heel wat te verwezenlijken. Maar waar het natuurlijk echt om draait: mensen. 2021 wordt niet alleen het jaar van het vaccin, maar vooral van het samenzijn. Ik hoop dat we onze vrijheid langzaam maar zeker opnieuw kunnen ontdekken. Voor mezelf hoop ik binnenkort terug naar het theater te kunnen gaan, of een glas te drinken met familie en vrienden. Science will win. 

Vorig artikel
Volgend artikel