matcha
Agri & Food

Het groene goud van matcha thee

18.12.2021
door Fokus Online

Japanse krijgers dronken het voor ze ten strijde trokken, zenmonniken hielden er hun meditaties mee. Nog altijd zijn matcha theeceremonies diep ingeworteld in de Japanse samenleving. Nu heeft de superfood der superfoods ook de oversteek naar het Westen gemaakt.

Opmars in Europa en de Verenigde Staten

De verste oorsprong van matcha ligt in de oude Chinese dynastieën tussen de jaren 600 en 900. Luttele eeuwen later brengen Japanse boeddhistische monniken de eerste theezaden overzee. Daar begint de geschiedenis van de groene poederthee, die al snel de nationale drank van Japan zal worden. De laatste jaren maakt de groenste der groene theeën ook opmars in Europa en de Verenigde Staten. Om zijn unieke eigenschappen én om de traditie die erachter schuilgaat, weet Ronny Weltens van Joy of Matcha.

De antioxiderende effecten van thee en groene thee zijn al langer gekend, begint Ronny zijn betoog. Maar matcha thee mikt met zijn heilzame werking nog een paar levels hoger. De eerste verklaring ligt in het productieproces, leren we. “De plant waarvan groene thee en matcha gemaakt worden is namelijk dezelfde, maar bij matcha worden de plantages een drie- à viertal weken voor de oogst afgedekt en overschaduwd. Daardoor moet de plant harder werken voor het laatste stadium van zijn groei. Hij maakt meer chlorofyl aan, het kleurpigment en het ‘levenssap’ van de plant. Het grote verschil is dat bij andere thee de blaadjes gedroogd worden, terwijl die bij matcha fijngemalen worden tot poeder. Door thee te schenken in poedervorm consumeer je dus het ganse blad en verlies je amper werkzame stoffen.”

Een uurtje na een kopje koffie ervaar je de gebruikelijke dip, bij een tas matcha duurt de energieboost wel vier tot vijf uur.

Meer antioxidanten

Sommige onderzoeken geven aan dat matcha thee tot wel 137 keer meer antioxidanten bevat dan gewone groene thee, wijst de matcha-kenner aan. “Matcha bevat daarnaast een evenwichtige combinatie van oppeppend cafeïne en rustgevend L-theanine. Zelf hoor ik veel mensen die overschakelen van koffie naar matcha, omdat die laatste drank veel geleidelijker energie afgeeft. Een uurtje na een kopje koffie ervaar je de gebruikelijke dip; bij een tas matcha duurt de energieboost wel vier tot vijf uur. Bovendien heeft matcha een kalmerend effect en zorgt het voor een verhoogde concentratie.”

Belangrijk als je matcha wil aankopen, is dat je een kwalitatieve selectie kiest, maakt Ronny ons attent. “Je hebt verschillende kwaliteiten op de markt die gaan van ceremonial, over premium tot cooking grade. De makkelijkste manier om goede matcha te herkennen, is naar de kleur te kijken. De betere, vaak wat prijzigere matcha is felgroen van kleur, de goedkopere veel valer. Alleen de topkwaliteit geeft de gekende zoetige, zachte umamismaak. De mindere kwaliteiten zijn veel bitterder.”

Basisuitrusting

De basisuitrusting om matcha klaar te maken, is een grote kom en een (bamboe) kloppertje. “Je neemt een lepeltje poeder en 100 ml water, ideaal op 80°C”, luiden de instructies. “Let op, zoals voor alle thee geldt: gebruik nooit kokend water, dat maakt de smaak bitterder. Vervolgens klop je het geheel op tot het mooi begint te schuimen, en klaar.” 

“Een uitvoerige Japanse ceremonie hoef je dus niet te houden”, klinkt het tot besluit. “Maar een perfect zenmomentje om aan je dag te beginnen is het zeker.”

Vorig artikel
Volgend artikel