Home Maatschappij Gezondheid Gezonde voeding gaat de strijd aan met diabetes

Gezonde voeding gaat de strijd aan met diabetes

De ziekte diabetes zit in de lift. Meer en meer mensen lijden eraan en dat zal in de toekomst niet zomaar veranderen. Hoe dit komt? Simpel: we eten te veel suikers en vet en dus krijgen we te kampen met overgewicht. Gezond eten is het devies. Maar hoe doen we dat?

Type 2-diabetes

Het zijn onthutsende cijfers: tegen 2030 zal één op de tien volwassenen diabetes hebben. Een enorm gezondheidsprobleem, dat deels de mens zijn eigen schuld is. Er zijn namelijk twee types diabetes, type 1 komt voor bij mensen jonger dan veertig jaar en heeft niets met voeding te maken. Maar type 2 treft de overige 90 procent en slaat vooral toe bij mensen boven de veertig met overgewicht. “We zien een stijging in het aantal diabetespatiënten, vooral in de categorie type 2”, zegt Frederik Muylle van de Diabetesliga. “Dit heeft enerzijds te maken met de vergrijzing van de bevolking en anderzijds is het te verklaren door de toename van overgewicht en gebrek aan beweging bij de bevolking.”

Het vervelende is dat ongeveer een derde van de mensen met type 2-diabetes helemaal niet weet dat hij of zij de aandoening heeft en er, naar alle waarschijnlijkheid, dus ook niks aan doet. Daarnaast bevindt naar schatting nog eens 6,5 procent van de volwassen bevolking zich in de ‘grijze zone’. Die mensen lopen een aanzienlijk risico om op relatief korte termijn diabetes te ontwikkelen. Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nee, gelukkig is er, hoewel je sommige risicofactoren zoals hogere leeftijd of familiale belasting niet onmiddellijk kan veranderen, iets aan te doen: door een gezonde leefstijl kan je het risico op type 2-diabetes met meer dan de helft verminderen.

Gezonde en evenwichtige voeding

Maar hoe ga je best eten als je minder risico wilt lopen op diabetes? “Er zijn geen wonderdiëten, maar een gezonde en evenwichtige voeding kan de kans op diabetes al drastisch beperken”, zegt Frederik Muylle. Bij type 2-diabetes is er namelijk een duidelijk verband met overgewicht onder andere veroorzaakt door overmatig gebruik van suiker die in frisdranken en snoep zit. “Maar niet alleen suiker treft schuld. We eten vaak te vet, scheppen te grote porties op, en drinken te veel alcohol. En ook roken blijft een boosdoener.”

Gezonde, evenwichtige voeding is dus essentieel voor een gezonde levensstijl en heel wat voedingsspecialisten en diëtisten hanteren daarbij het model van de actieve voedingsdriehoek. Volgens diëtiste Iris Vanden Bulcke vormt de actieve voedingsdriehoek al jaren de basis voor diëtisten en gezondheidsmedewerkers en is die gebaseerd op voldoende wetenschappelijk onderzoek. Om de zoveel jaar wordt de driehoek volledig geëvalueerd en herzien. Hij bestaat uit negen onderdelen: lichaamsbeweging, water of vocht, graanproducten en aardappelen, groenten, fruit, melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten, vlees, vis, eieren of vervangproducten, smeer- en bereidingsvet en de restgroep. Vanden Bulcke: “Het is vooral belangrijk om een goede keuze te maken binnen elke groep, een voedingsspecialist kan je hierbij helpen.”

Maar je kunt ook een stapje verder zetten. Kleine verbeteringen in ons voedingspatroon in de strijd tegen obesitas en diabetes kunnen van plantenextracten komen. Denk maar aan poeder van kaneelbast, zaadjes van de fenegriek, poeder van de kurkumawortel en blaadjes van de blauwe bosbes voor het tegengaan van diabetes. “Dit zijn maar enkele van de vele planten die bij diabetes gebruikt worden”, zegt apotheker en klinisch bioloog Jacques Tavernier. “Als je beseft dat 70 à 80 procent van de wereldbevolking geen toegang heeft tot moderne, meestal synthetische, geneesmiddelen en zich vooral behelpt met kruidengeneeskunde dan is het evident dat er heel wat planten werden gebruikt in de loop van de geschiedenis.” Die plantenextracten dienden niet alleen voor smaak in keukenbereidingen, maar zeker ook om de spijsvertering te bevorderen. En dat kan volgens Jacques Tavernier een gezond voedingspatroon alleen maar ten goede komen. En dus de strijd tegen obesitas ook.

Tekst Fleur Bourgeois

MEER

De auto denkt met u mee

TechnologieModerne auto’s hebben tegenwoordig veel weg van gemotoriseerde computers. Ook op het vlak van comfort- en veiligheidsvoorzieningen draait het nu helemaal om automatische rijsystemen, radarinstallaties en sensoren. Tony Verhelle, hoofdredacteur van De Autogids, lijst de strafste nieuwigheden op.

‘Een duurzame toekomst voor de landbouw’

Joris RelaesHoe voeden we de wereld zonder daarbij de draagkracht van onze aarde te overschrijden en het klimaat verder op te warmen? Hoe geven we ruimte aan voedselproductie en bouwen we klimaatrobuuste landschappen, die tegelijk ook ademruimte geven aan de groeiende steden?

‘Zo mis je de innovatietrein niet’

Herman DeracheInnovatie is iets anders dan telkens opnieuw totaal nieuwe zaken uitvinden. Innoveren betekent ook slimme, bestaande technologieën combineren om tot een nieuw product, bedrijfsproces of businessmodel te komen. Die innovatiecultuur moeten bedrijven in België nog meer omarmen willen we mee blijven rijden in het Europese koppeloton. 

Lang leve het kotleven

kotlevenVrijheid, gelijkheid en broederschap. Niet alleen een leus uit de Franse revolutie, maar zeker ook een die van toepassing zou kunnen zijn op het kotleven, waar je met leeftijdsgenoten in broederschap van je vrijheid geniet. De voordelen, nadelen en wat tips.

Niet onbezonnen zonnen

ZonnenDe winter is voorbij. De lente komt er aan en je vraagt je af hoe geraak je nu af van dat schrale wintervel en die winterbenen?

Digitale transformatie nu écht onderdeel van het bedrijfsproces

Michiel van VlimmerenDat de ontwikkelingen binnen ICT-land razendsnel gaan is inmiddels een behoorlijk open deur. Maar welke uitdagingen zijn er concreet voor bedrijven? En hoe houd je focus in de wervelstorm die de digitale transformatie met zich meebrengt? “Gebruik je bedrijfs-KPI’s als uitgangspunt, houd het beheersbaar én bouw aan een gedegen fundament.” Aan het woord is Michiel van Vlimmeren, managing director in Nederland bij Hewlett Packard Enterprise (HPE), één van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven.