Home Maatschappij Gezondheid Gezonde voeding gaat de strijd aan met diabetes

Gezonde voeding gaat de strijd aan met diabetes

De ziekte diabetes zit in de lift. Meer en meer mensen lijden eraan en dat zal in de toekomst niet zomaar veranderen. Hoe dit komt? Simpel: we eten te veel suikers en vet en dus krijgen we te kampen met overgewicht. Gezond eten is het devies. Maar hoe doen we dat?

Type 2-diabetes

Het zijn onthutsende cijfers: tegen 2030 zal één op de tien volwassenen diabetes hebben. Een enorm gezondheidsprobleem, dat deels de mens zijn eigen schuld is. Er zijn namelijk twee types diabetes, type 1 komt voor bij mensen jonger dan veertig jaar en heeft niets met voeding te maken. Maar type 2 treft de overige 90 procent en slaat vooral toe bij mensen boven de veertig met overgewicht. “We zien een stijging in het aantal diabetespatiënten, vooral in de categorie type 2”, zegt Frederik Muylle van de Diabetesliga. “Dit heeft enerzijds te maken met de vergrijzing van de bevolking en anderzijds is het te verklaren door de toename van overgewicht en gebrek aan beweging bij de bevolking.”

Het vervelende is dat ongeveer een derde van de mensen met type 2-diabetes helemaal niet weet dat hij of zij de aandoening heeft en er, naar alle waarschijnlijkheid, dus ook niks aan doet. Daarnaast bevindt naar schatting nog eens 6,5 procent van de volwassen bevolking zich in de ‘grijze zone’. Die mensen lopen een aanzienlijk risico om op relatief korte termijn diabetes te ontwikkelen. Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nee, gelukkig is er, hoewel je sommige risicofactoren zoals hogere leeftijd of familiale belasting niet onmiddellijk kan veranderen, iets aan te doen: door een gezonde leefstijl kan je het risico op type 2-diabetes met meer dan de helft verminderen.

Gezonde en evenwichtige voeding

Maar hoe ga je best eten als je minder risico wilt lopen op diabetes? “Er zijn geen wonderdiëten, maar een gezonde en evenwichtige voeding kan de kans op diabetes al drastisch beperken”, zegt Frederik Muylle. Bij type 2-diabetes is er namelijk een duidelijk verband met overgewicht onder andere veroorzaakt door overmatig gebruik van suiker die in frisdranken en snoep zit. “Maar niet alleen suiker treft schuld. We eten vaak te vet, scheppen te grote porties op, en drinken te veel alcohol. En ook roken blijft een boosdoener.”

Gezonde, evenwichtige voeding is dus essentieel voor een gezonde levensstijl en heel wat voedingsspecialisten en diëtisten hanteren daarbij het model van de actieve voedingsdriehoek. Volgens diëtiste Iris Vanden Bulcke vormt de actieve voedingsdriehoek al jaren de basis voor diëtisten en gezondheidsmedewerkers en is die gebaseerd op voldoende wetenschappelijk onderzoek. Om de zoveel jaar wordt de driehoek volledig geëvalueerd en herzien. Hij bestaat uit negen onderdelen: lichaamsbeweging, water of vocht, graanproducten en aardappelen, groenten, fruit, melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten, vlees, vis, eieren of vervangproducten, smeer- en bereidingsvet en de restgroep. Vanden Bulcke: “Het is vooral belangrijk om een goede keuze te maken binnen elke groep, een voedingsspecialist kan je hierbij helpen.”

Maar je kunt ook een stapje verder zetten. Kleine verbeteringen in ons voedingspatroon in de strijd tegen obesitas en diabetes kunnen van plantenextracten komen. Denk maar aan poeder van kaneelbast, zaadjes van de fenegriek, poeder van de kurkumawortel en blaadjes van de blauwe bosbes voor het tegengaan van diabetes. “Dit zijn maar enkele van de vele planten die bij diabetes gebruikt worden”, zegt apotheker en klinisch bioloog Jacques Tavernier. “Als je beseft dat 70 à 80 procent van de wereldbevolking geen toegang heeft tot moderne, meestal synthetische, geneesmiddelen en zich vooral behelpt met kruidengeneeskunde dan is het evident dat er heel wat planten werden gebruikt in de loop van de geschiedenis.” Die plantenextracten dienden niet alleen voor smaak in keukenbereidingen, maar zeker ook om de spijsvertering te bevorderen. En dat kan volgens Jacques Tavernier een gezond voedingspatroon alleen maar ten goede komen. En dus de strijd tegen obesitas ook.

Tekst Fleur Bourgeois

MEER

‘Live the best life’

Els PynooDeze zomer ben ik 50 geworden. Ik sta dus aan het begin van de tweede helft van mijn leven en heb 100 procent vertrouwen in de toekomst.

‘Dat onderwijs zo intensief met ondernemingen samenwerkt, dát...

Technopolis Hoe belangrijk soft skills zijn in de wereld van de harde wetenschap, dat vertelt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis. Hij denkt na over de rol van de leerkracht in de toekomst – wat ons toelaat een duik te nemen in zijn ideeën over duaal leren in een door technologie gedreven toekomst.

Het blauwe kapitaal van Vlaanderen

Waterbeheer Goed waterbeheer lijkt een evidentie: er stroomt altijd proper water uit de kraan en woningen blijven gespaard van wateroverlast. Maar de klimaatverandering, met haar lange droogtes en felle buien, stelt ons voor ongeziene uitdagingen en grote kosten. VLARIO pleit ervoor om volop te investeren in dit blauwe kapitaal. 

Acteren en studeren

Clara Cleymans Clara is gekend als de ravissante roodharige uit onder meer Thuis, Groenten uit Balen en De Ridder. Ze besloot om naast het najagen van haar acteerdroom ook een diploma filosofie te behalen.

Drie vragen aan… Luk Van den Berghe, Director B2C...

Enzymen Enzymen zijn 100 procent afbreekbaar waardoor het veilig is voor mens, product en natuur. Veiligheid en duurzaamheid zijn dé troeven van EEZYM. 

Generatie Y zoekt financieel appeltje voor de dorst

Millennials De rentes op de spaarboekjes leveren nauwelijks nog iets op en ook de toekomst van de pensioenen is onzeker. Als late twintiger of jonge dertiger kun je dus maar beter uitkijken naar andere investeringen die op lange termijn een beter rendement opbrengen.