e-health
Gezondheid

Essentieel in e-health

12.10.2022
door Rosalie Van Hoof

Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, de innovatieve e-healthoplossingen. Ze maken het leven van patiënten makkelijker en ondersteunen het werk van artsen. Deze slimme technologieën moeten zeker op je radar verschijnen. 

1. Jane

Jane zag in 2019 het levenslicht. Deze uitvinding is het resultaat van een samenwerking tussen Belfius Insurance en Boston Consulting – Digital Ventures. Met Jane willen deze bedrijven ouderen langer zelfstandig thuis, in een assistentiewoning of in een zorginstelling laten wonen. Jane is geen vrouwelijke robot, wél een nuttige alarmknop. Het is een IoT-oplossing voorzien van AI en discrete bewegingssensoren. Dat maakt van Jane niet zomaar een alarmsysteem, maar een echt waarschuwingssysteem. Vrienden, familie en zorgverleners kunnen met een gerust hart het huis van de zorgbehoevende verlaten. Er is een nauwkeurige opvolging van het welzijn van de oudere, 24 op 24, 7 op 7. Gebeurt er toch iets? Dan brengt een mobiele app de personen in kwestie op de hoogte. 

2. MoveUP

Een goede revalidatie is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor de patiënt, ook voor de staat, want wie goed revalideert loopt nadien minder risico op complicaties. Dat weten de bedenkers van MoveUP maar al te goed. De Brusselse start-up wil patiënten die revalideren na een operatie aan knie of heup vooruithelpen. Dat gebeurt met een slimme armband die de patiënt twee weken voor de operatie draagt. Deze armband monitort de persoon en verzamelt allerlei nuttige gegevens over zijn of haar levenswijze, zoals slaap en fysieke activiteit. Na de operatie wordt de patiënt via een mobiele app begeleid bij het revalideren. Deze app voorziet (dankzij input van de behandelende arts of kinesist) een persoonlijk revalidatieschema, inclusief oefeningen en instructievideo’s, en geneesmiddelenschema. Kinesitherapeuten kunnen de terugkeer van de patiënt naar het ‘gewone leven’ goed in de gaten houden. Er is een feedbacksysteem ingebouwd. 

3. SID

E-health omvat een brede waaier aan toepassingen. Zo is er ook robot SID (See, Identify, Destroy) die multiresistente bacteriën in ziekenhuisruimtes en operatiekamers vernietigt. SID spoort ze op, identificeert de bacterie en vernietigt die met een passende bacteriofaag – de gedoodverfde vijand van bacteriën. Het vernietigen gebeurt dus op een natuurlijke wijze. SID is een product van het bedrijf Troika Foundation, een non-profitorganisatie opgericht in 2016. Troika is – erg toepasselijk – Russisch en definieert een slee die wordt voortgetrokken door drie paarden, wat de drie subsystemen in de robot symboliseert. Als het van Troika afhangt is SID dé toekomst. Antibioticaresistentie zal namelijk alleen maar toenemen. De robot kan bovendien ook buiten ziekenhuizen ingeschakeld worden, denk maar aan de landbouw of voedselverwerkende sector. 

e-health

4. BloomUp

Mentaal welzijn verbeteren en de drempel naar psychologische hulp in Vlaanderen verlagen, dat is de missie van BloomUp. Dit online hulpplatform geniet steun van de Christelijke Mutualiteit (CM). Wie zich op de mobiele app aanmeldt, kan al na enkele minuten tijd in contact komen met een professionele hulpverlener. Deze matchmaking gebeurt op basis van enkele vragen. De gebruiker krijgt vervolgens drie psychotherapeuten of psychologen voorgeschoteld die bij hem of haar passen, en kan er een uitkiezen. Daarna volgt een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van een kwartiertje. Klikt het, dan kan de online therapie starten. BloomUp legt na anderhalf jaar alvast veelbelovende cijfers voor. Maandelijks vinden er 6000 digitale therapiegesprekken plaats en reeds 3000 mensen met psychologische problemen werden via de e-health app begeleid naar een professionele hulpverlener.

5. Verily Study Watch

In een oplijsting van handige e-health toepassingen kan de smartwatch niet ontbreken. De Verily Study Watch geeft inzicht in de thuissituatie van mensen met de ziekte van Parkinson. In 2016 startten het Radboudumc en Verily een onderzoek bij ruim 500 mensen met de ziekte. Een van de doelen was om de ernst van de ziekte nauwkeuriger in kaart te brengen, omdat dit tijdens een evaluatie in het ziekenhuis niet altijd even goed gaat. De draagbare sensor verzamelde allerlei gegevens over de patiënten. Daarnaast voerden de deelnemers van de studie op regelmatige basis enkele testen uit. Het resultaat is veelbelovend. De symptomen van de ziekte van Parkinson en de effecten van medicatie thuis kunnen zo betrouwbaarder worden gemeten. 

6. Teleconsult

De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat consultaties op afstand steeds meer ingeburgerd raken. Artsen kunnen hier verschillende applicaties uit de e-health voor gebruiken zoals Clickdoc, Helena, Doctena, FaceTalk, CommuniCare, Telemedi. Ook Telephon Intersysto en Signal worden aanbevolen. WhatsApp is aanvaardbaar, maar Zoom en Skype worden afgeraden. De communicatie moet namelijk via end-to-end-encryptie verlopen. Tot voor kort was er een limiet op het aantal telefonische of videoraadplegingen dat werd terugbetaald, maar dat is vandaag niet meer het geval. Het gebruik van de technologische toepassing zal alleen maar toenemen. Patiënten moeten sinds 1 augustus wel zelf het remgeld betalen. 

Vorig artikel
Volgend artikel