bewegen
Gezondheid

(Een beetje) bewegen: Goed voor lichaam en geest

24.03.2023
door Benjamin Van Synghel

Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Dromen we er niet allemaal van? Door voldoende te bewegen sla je twee vliegen in één klap. Sport maakt je fit, ontspannen, minder gevoelig voor frustraties en doet je brein op volle toeren draaien.

Hoe gaat het nog met jouw goede voornemens? De eindejaarsperiode ligt nu al een tijdje achter ons. De kans is groot dat ook jij enkele persoonlijke ambities hebt geformuleerd om na te jagen in het nieuwe jaar. En als je dat deed, zat daar waarschijnlijk ook een sportieve component in vervat: wat fitter worden, wat vaker sporten. Een logische ambitie, want je bewijst er niet alleen lijf en leden een dienst mee. Ook je geest en brein varen daar wel bij, is nu opnieuw bewezen.

Data uit een nieuw grootschalig onderzoek wijzen op de indrukwekkende impact dat bewegen kan hebben op ons mentaal welzijn. Dit researchprogramma komt uit de koker van sportmerk Asics en werd uitgevoerd door professor Brendon Stubbs, fysioloog aan het Londense King’s College. Volgens deze bevindingen is een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging – ruim een kwartier volstaat – al voldoende om voor een indrukwekkende verbetering van je mentaal welzijn te zorgen.

Zoek een sport die je leuk vindt. Dan hou je het veel langer vol.

- Michaël Verschaeve, sportpsycholoog

Dat beetje bewegen verhoogt ons vermogen om met stress om te gaan (+29 procent) en doet ons ontspanningsniveau stijgen (+18 procent). Het zorgt voor een forse daling van negatieve emoties zoals frustratie (-135 procent) en zet een rem op overhaaste beslissingen of negatieve reacties (-28 procent). Bovendien heeft die lichaamsbeweging ook een grote impact op het cognitieve, ons vermogen tot kennisverwerving. Een klein beetje sport doet ons brein alle soorten impulsen en data tot 26 procent sneller verwerken, verbetert ons geheugen met 21 procent en doet cognitieve stress zoals angsten fors dalen (-58 procent).

Een hele waslijst aan pluspunten. En dat ligt geheel in de lijn der verwachtingen. “Sport wekt neurotransmitters als endorfine, dopamine, adrenaline en serotonine op. Die hebben een erg positieve impact op onze geest”, zegt Manuel Dupuis, sportpsycholoog bij onder meer voetbalclub Sporting Charleroi en de Waalse sportfederatie Adeps. “Al volstaat een kwartiertje lichaamsbeweging niet voor een optimaal langetermijneffect. Daarvoor moet je drie keer per week sporten, telkens tussen de 30 en 45 minuten, aan een intensiteit van 70 procent.”

Als daar de lat ligt, dan komen die goede voornemens weer in het vizier. Velen onder ons zullen die norm niet halen. Maar opnieuw: het is nooit te laat om eraan te beginnen. Met welke aanpak zijn je slaagkansen dan het grootst? “Stel enkele duidelijke doelen, maar wees realistisch. Wie nooit loopt, zal niet plots vier loopsessies per week afwerken. Bouw de intensiteit rustig op”, zegt sportpsycholoog Michaël Verschaeve, verbonden aan onder andere wielerploeg Soudal Quick-Step. “Afspreken met vrienden om samen te sporten kan ook je motivatie verhogen. En een eenvoudige, maar belangrijke tip: zoek een sport die je leuk vindt. Dan hou je het veel langer vol.”

Vorig artikel
Volgend artikel