Cerba Research
Gezondheid

De voelbare verandering in de sector klinische studies

25.02.2021
door Fokus Online

Alles en iedereen wordt op een of andere manier door de coronacrisis getroffen. Ook de sector van de klinische studies ontsnapt daar niet aan. Dat zorgt voor uitdagingen, maar biedt tegelijkertijd de nodige opportuniteiten. Sofie Vandevyver en Nele Langenaken van Cerba Research lichten toe.

Stilstand van klinische studies

Bij het uitbreken van de COVID-19-crisis was het eerste directe gevolg een vertraging en zelfs bijna stilstand van de klinische studies in andere therapeutische gebieden. “Bijvoorbeeld NAFLD ofte non-alcoholic fatty liver disease”, zegt Nele Langenaken, COO bij Cerba Research. “Er was één uitzondering waar de vertraging minder drastisch was: oncologische studies, waar het uiteindelijk om levensbedreigende pathologieën gaat. Commercieel gezien zagen we uiteraard een uptake van klinische studies rond covid. Eerst op therapeutisch vlak en daarna wat vaccinstudies betreft. Met als gevolg een sterke toename van onze business.”

“Globaal kunnen we niet naast de drastische impact op de shipping van stalen kijken”, vult Head of Business Operations & Marketing Sofie Vandevyver aan. “Gezien onze stalen doorgaans maar een stabiliteit van 24 tot 48 uur hebben, namen wij naar gewoonte voor de shipping onze toevlucht tot airlines. Maar dan zagen we opeens een extreme afname in het aantal vluchten. We keken tegen de enorme logistieke uitdaging aan om onze stalen tijdig van punt A naar punt B te krijgen.”

De vaccinindustrie zal veranderd uit deze crisis komen. Maar het zal niet per se allemaal sneller moeten.

Emergency approvals

Daar stopte de impact echter niet. “Wat procurement betreft, moesten wij lege tubes bij dokters zien te krijgen zodat zij bloedstalen konden nemen, kampten we met onzekere leveringstijdstippen van nieuwe materialen, was er de procurement van reagentia…”, aldus Nele Langenaken. “De labo’s zagen dan weer een toevloed aan te analyseren covidtesten: eerst de nasal swabs, dan de speekseltests en uiteindelijk ook ontlastingsmonsters. Als internationaal bedrijf was het vooral een uitdaging om overal dezelfde test aan te bieden, wat door de emergency approvals van de verschillende overheden allerminst evident was.”

Behoorlijk wat uitdagingen en impact dus, maar er kwamen ook mooie dingen uit voort. Sofie Vandevyver: “Dan denk ik vooral aan het loslaten van silo’s en het toetreden tot consortia van overheden, universiteiten, onderzoeklabo’s, farmaceutische en koeriersbedrijven… Die samenwerking is in normale omstandigheden allerminst evident –iedereen werkt nu eenmaal volgens geijkte processen – maar nu staken we met zijn allen de handen uit de mouwen om hetzelfde doel te bereiken. Dat zagen we niet alleen in België, maar ook in onze labs in Frankrijk en de VS. Al bij al helt de balans in termen van impact over naar het positieve. We hadden in het begin operationeel misschien wat reactietijd nodig omdat de pandemie iedereen op snelheid nam, maar vanaf mei begonnen we te zien dat de balans voor onze sector op het einde van het jaar positief zou zijn en dat we zelfs een groei konden verwachten.”

Globaal kunnen we niet naast de drastische impact op de shipping van stalen kijken.

Impact op de toekomst?

Dat gaat nu vooral over de impact van covid tussen maart 2020 en nu, maar wat met de (nabije) toekomst? Hoe zal die de sector van klinische studies impacteren? Nele Langenaken: “Wat heel snel een uitdaging zal worden, is het feit dat de emergency use approvals van overheden maar voor een jaar geldig waren, en dat we nu via assays een permanent approval moeten zien te verkrijgen. Dat wordt zeker niet evident. ”De vaccinindustrie zal veranderd uit deze crisis komen”, beweert Sofie Vandevyver.

“Maar het zal niet per se allemaal sneller moeten, zoals je misschien zou denken als je ziet hoe rap de coronavaccins beschikbaar waren. Processen kunnen altijd sneller, maar dan wordt ook de foutencurve steiler – je hebt nu eenmaal tijd nodig om processen en implementatie te analyseren en zo de nodige kwaliteit te garanderen. Wat we wél geleerd hebben, is dat bepaalde zaken efficiënter kunnen. En dat we van een gecentraliseerde naar een meer gedecentraliseerde aanpak moeten, met meer aandacht voor de patiënt.” 

“Ik denk dat vooral de reactietijd om een vaccin aan een virusvariant aan te passen korter zal worden. Zullen daar nog 30 à 40.000 testpatiënten bij betrokken worden, of zullen er door de regulerende overheden goedgekeurde shortcuts zijn? Maar wat zullen de regulatory requirements daar dan voor zijn? Dat moeten we voorlopig nog even afwachten.”

Vorig artikel
Volgend artikel