Belgische Cardiologische Liga
Gezondheid

De Belgische Cardiologische Liga: voor preventie en patiënten

10.12.2018
door Fokus-online.be

Elke dag sterven in België zowat 90 mensen aan hart- en vaatziekten, dat zijn er 31.000 per jaar. De Belgische Cardiologische Liga wil dit cijfer naar beneden halen, door de bevolking te informeren en te sensibiliseren. Voor patiënten biedt ze begeleiding na een cardiovasculair probleem.

December 1968 zag de Belgische Cardiologische Liga het levenslicht. De vereniging is dit jaar dus een halve eeuw jong. “In die tijd bestond er praktisch nog geen behandeling wanneer mensen een hartaanval of beroerte hadden gekregen”, vertelt dokter Freddy Van de Casseye, de huidige directeur van de BCL. “Er was toen immers bijna geen wetenschappelijk bewijs dat bijvoorbeeld roken, cholesterol of overgewicht risicofactoren waren. En dus waren er ook geen adequate behandelingen. Er werd enkel aan symptoom- en pijnbestrijding gedaan. De BCL is dus opgericht vanuit het idee om hart- en vaatziekten proberen te voorkomen.”

De BCL organiseert verschillende preventie- en screeningacties, waarvan de bekendste waarschijnlijk wel De Week van het Hart is, die elk jaar in de laatste week van september georganiseerd wordt en dit jaar aan zijn 39ste editie toe was. Ook in samenwerking met internationale organisaties zoals de World Heart Federation zijn er acties, zoals de World Hypertension Day of de Week van het Hartritme.

Werk van lange adem

Dat sensibiliseren is een werk van lange adem, zegt Van de Casseye. En dat komt omdat een hartaanval vaak het orgelpunt is van een proces dat al jarenlang bezig is. “Een hoge bloeddruk, te veel cholesterol, vernauwde aders… Dat voel je gewoonweg niet. En dus is het lastig om mensen tot een check-up te bewegen. Je kunt er perfect gezond uitzien en plots een hartaanval krijgen. Dan pas besef je dat het eigenlijk een soort van zwaard van Damocles was dat al een hele tijd boven je hoofd hing.”

Wat je eet, wat je drinkt, hoe je beweegt en wat je levensstijl is, heeft een directe invloed op het risico op hartproblemen. Die risico’s opmeten kan het verschil maken tussen leven en dood op lange termijn. Daarnaast speelt er ook een genetische component mee. Er zijn inderdaad mensen die genetisch bezwaard zijn met een hogere kans op hartfalen.

Revalidatie

Naast sensibiliseren, besteedt de BCL ook veel aandacht aan patiënten die een hartziekte overleefden. De vereniging werkt daarvoor samen met 40 revalidatiecentra en 70 hartpatiëntenclubs. Zo zorgt de BCL ervoor dat bijvoorbeeld ex-hartpatiënten kunnen meefietsen op het parcours van de Ronde van Vlaanderen of Luik-Bastenaken-Luik.

De BCL is dus opgericht vanuit het idee om hart- en vaatziekten proberen te voorkomen

“Soms zien we dat patiënten na hun hartaanval op de rand van een depressie staan”, zegt Van de Casseye. “Ze zijn natuurlijk wel dankbaar dat ze het overleefden, maar denken ook dat ze niks meer mogen doen, niks meer mogen eten, geen enkel plezier meer zullen hebben. De eerste zes maanden na zo’n hartaanval zijn belangrijk, mensen werken dan aan hun revalidatie en zijn ontvankelijk om hun levenswijze aan te passen. Nadien proberen we hen ook te bereiken via bijvoorbeeld de huisarts, de kinesist of de diëtist(e). Zodat ze goed beseffen: er is leven na een hartaanval.”  

Nul euro subsidie

De Liga heeft nu vier mensen fulltime in dienst. “Per jaar geef ik een vijftigtal voordrachten in het hele land”, zegt dokter Van de Casseye. “Van Bastogne tot Oostende, want we zijn een echt Belgische vereniging (lacht).”

Voor al die inspanningen krijgt de BCL welgeteld nul euro overheidssubsidie. “Gelukkig kunnen we rekenen op giften, schenkingen en inzamelacties”, legt Van de Casseye uit. “Daarnaast hebben we ook partnerships met bijvoorbeeld de Nationale Loterij, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven… Tegenwoordig worden ook zogenaamde duolegaten steeds belangrijker. In een testament kun je bepalen dat persoon X een legaat ontvangt vrij van successierechten, op voorwaarde dat persoon Y een vereniging zoals de Belgische Cardiologische Liga de last tot betaling van de successierechten van X overneemt. Zowel voor de erfgenamen als voor ons is dat voordelig.”

Meer over…

De Belgische Cardiologische Liga, die werd opgericht in 1968, wil een informatie- en uitwisselingsplatform zijn rond cardiovasculaire aandoeningen voor de patiënten. Zij levert al 50 jaar strijd ter voorkoming van hart- en vaatziekten, zowel op het niveau van de primaire preventie (bij het grote publiek en alle personen die met deze aandoeningen te maken kunnen krijgen) als van de secundaire preventie (bij patiënten die werden getroffen door een hart- of vaataandoening).

Vorig artikel
Volgend artikel