buddy
Gezondheid

Buddy in het begin, vriendin voor het leven

22.10.2020
door Heleen Driesen

Wie alleen staat, heeft het lang niet altijd makkelijk om werk te maken van een nieuwe vriendengroep. Een-op-eencontacten zijn vaak al lastig genoeg. Dankzij een uitgekiende matchmaking werden vrijwilligster Vera en haar buddy Lieve vriendinnen voor het leven.

Echt hoge verwachtingen had Lieve niet toen ze vanuit de psychiatrische thuisbegeleiding werd doorverwezen naar de buddywerking van Samana. Ze kwam net uit een opname, omwille van een depressie: gewoon al haar eigen vier muren verlaten was een hele opgave. Maar met buddy Vera klikte het vrijwel direct. Een kennismakingsgesprek, een gezellig etentje en de kiem voor een mooie vriendschap was gelegd, klaar om te ontspruiten.

Je buddy, je baken

Dat een gearrangeerde kennismaking zou uitgroeien tot een hechte vriendschapsrelatie was voor Lieve een dankbare verrassing. “Nooit had ik gedacht: vijf jaar later spreek ik nog altijd af met de persoon die ik via de buddywerking zal ontmoeten. Tijdens mijn depressie heb ik mijn vroegere vriendinnen één na één zien afhaken, ook al omdat ik zelf niet de energie had om telkens de telefoon te pakken. Vandaag is Vera eigenlijk mijn baken, naast mijn ouders. In het begin was ík het vooral die dit project echt nodig had, maar intussen is onze vriendschap veel meer een tweerichtingsverkeer.”

In het begin was ík het vooral die dit project echt nodig had, maar intussen is onze vriendschap veel meer een tweerichtingsverkeer.

Het plaatje klopt perfect

Ze lijken op elkaar, op het eerste zicht: zachte uitstraling, vriendelijke glimlach én met de nodige pit. De matchmaking vanuit de vrijwilligersorganisatie was dan ook heel doordacht, legt Vera uit. “Er wordt bij Samana heel veel werk gestoken in welk karakter bij wie past. En kijk, bij ons klopte dat plaatje perfect. We zijn allebei actieve mensen. Zet ons geen twee uur tegenover elkaar met een kopje koffie. Maar samen wandelen, schaatsen, gaan shoppen of een musical of festival bezoeken, daar vinden wij echt plezier in.”

Ze zijn zelfs al samen een weekendje naar Portugal geweest, klinkt het enthousiast. Het wat onwennige gevoel van die eerste ‘blind date’ ligt inmiddels ver achter hen. Ze zijn op hun gemak bij elkaar, zonder verplichtingen. “Voor mij is dit de ideale manier geweest om iemand nieuw te leren kennen”, aldus Lieve. “In een groter gezelschap ga je me niet veel aan het woord horen, voor mij is een vereniging of praatgroep dus geen oplossing. Maar als ik met Vera op stap ben, verloopt alles heel spontaan.”

Waarde van vriendschap

Dat is precies ook de sterkte van een buddywerking, weten ze bij Samana: het een-op-eencontact helpt mensen om op een laagdrempelige manier hun sociaal isolement – dat soms ook financieel of mobiel is – te doorbreken. Tijdens corona zag de organisatie alvast de vraag van kwetsbare mensen naar instap in een van hun duowerkingen fors toenemen. “We zijn een luisterend oor voor elkaar”, vat Vera de waarde van het project voor hen beiden samen. “Vroeger planden we onze afspraken keurig in, dat gaf een fijne regelmaat. Nu bellen we elkaar ook al eens door de week, gewoon om te horen hoe het gaat. Precies zoals het er in een toffe vriendschap aan toegaat. Dat ik voor Lieve – en zij voor mij – zoiets kan betekenen, is eigenlijk fantastisch.”

Vorig artikel
Volgend artikel