apotheek
Gezondheid

‘Binnenkort je prik in de apotheek?’


01.03.2022
door Fokus Online

Het werkveld van de apotheek wordt steeds breder. Dat hebben we de voorbije periode overduidelijk gemerkt. De apotheker neemt een belangrijke rol op in de algemene zorg voor de patiënt. We kunnen er nu al terecht voor snelle antigeentesten, maar krijgen we er binnenkort ook ons griep- of coronavaccin?

Grotere rol voor de apotheek

“Waarom niet?” stelt Olivier Delaere zich de vraag. De CEO van Febelco ziet de komende jaren een grotere rol voor de apotheek binnen het volledige gezondheidstraject. “De apotheek vervult steeds meer een rol als gezondheidscentrum en ontlast bovendien huisartsen meer en meer in hun kleine zorgen. Huisartsen moeten focussen op mensen die echt ziek zijn. Apothekers vormen een schakel tussen arts en patiënt.”

“Waarom de apotheken ook geen vaccins laten zetten?” vraagt Delaere. “Snel en efficiënt. Vroeger moest je eerst naar je arts om een voorschrift, dan naar de apotheek om het vaccin te halen en dan terug naar de arts om het te zetten. Dat kan veel sneller. Nu is het griepvaccin voor de patiënt meteen beschikbaar in de apotheek. De volgende fase is dat die opgeleide mensen het ook mogen toedienen.”

De apotheek krijgt duidelijk een grotere rol als draaischijf binnen de gezondheidszorg. Of dit de werkdruk op de apotheken niet zal verhogen? “Het is de taak van de groothandel om te ontzorgen en dat doen we door ervoor te blijven zorgen dat er een juist gekozen en volledig assortiment aan producten beschikbaar is”, zegt Delaere. “Op die manier maken we de keuzes van de producten een stuk gemakkelijker voor de apotheker. Daarnaast gaan we ook verdere ondersteuning bieden in de verdere digitalisering van de apotheek.”

Waarom de apotheken ook geen vaccins laten zetten? Snel en efficiënt.

Toegevoegde waarde uit service en advies

“Apotheken halen hun toegevoegde waarde uit service en advies. Dat moet zo blijven. Dat onderscheidt ze ook van online apotheken. Die zullen nooit de rol van de fysieke apotheek kunnen overnemen omdat ze geen persoonlijke meerwaarde geven aan de patiënt.”

Als je naar de apotheek gaat met je voorschrift en je product is niet meteen beschikbaar, dan is het dat een paar uur later wel. “Die snelle levering vloeit voort uit een uitgekiende logistiek en directe distributie van de groothandel”, vertelt Delaere. “Meer dan drieduizend apotheken worden meerdere keren per dag alleen al door Febelco bevoorraad. Niemand moet wachten op medicijnen. Geneesmiddelen zijn vaak levensnoodzakelijk en gelukkig kan de groothandel er in ons land voor zorgen dat die levering snel en efficiënt gebeurt. Die groothandel is een essentiële schakel in de moderne gezondheidszorg. Het verhoogt het welzijn van de patiënt, door te zorgen voor een breed en zorgvuldig gekozen gamma aan kwalitatieve producten en een hoog serviceniveau.”

Delaere weet dat preventie de komende jaren alsmaar belangrijker zal worden. “Apotheken geven professioneel advies over gebruik en nazorg. Sinds kort hebben ze ook toegang tot je volledig medische dossier waardoor ze makkelijk kunnen schakelen en correct advies op maat kunnen geven. Een absolute meerwaarde.” Preventie wordt daarin het toverwoord. “In andere landen lopen ze daar toch wat voor. We moeten die kloof nu echt wel gaan dichten en inzetten op het spreekwoord: beter voorkomen dan genezen”, besluit Delaere.

Vorig artikel
Volgend artikel