baarmoederfibroom
Gezondheid

Baarmoederfibromen: herken de symptomen

30.06.2023
door Fokus Online

Hoewel de meeste vrouwen gedurende een groot deel van hun leven menstrueren, rust er vaak nog een taboe op dit onderwerp. Daardoor worden klachten zoals buikpijn of hevig doorlekken vaak niet besproken. Intense bekkenpijn en overvloedig bloedverlies zijn niet normaal en kunnen een impact hebben op de levenskwaliteit. Bespreek dit soort klachten zeker met je huisarts of gynaecoloog, een baarmoederfibroom kan namelijk aan de oorsprong liggen.

Een baarmoederfibroom of myoom is een goedaardig gezwel dat in en rond de baarmoeder groeit. Hoewel deze aandoening onderbelicht is, komt het vaak voor. Tot 60-80% van de vrouwen kan er tijdens haar vruchtbare periode mee te maken krijgen, al ervaart niet iedereen klachten. Een baarmoederfibroom groeit gemiddeld één à twee cm per jaar. Vanaf een bepaalde grootte kan het beginnen drukken op de blaas of darmen. Naast frequenter plassen of stoelgangproblemen, is hevige buikpijn een veel voorkomend symptoom.

Een beetje gevoeligheid in de buik tijdens de menstruatie is normaal. De baarmoeder is een spier en de samentrekking kan zorgen voor verzuring en dus buikpijn. Maar hevige bekken- of onderbuikpijn, of een opgezette buik zijn dikwijls alarmsignalen. Als het fibroom aan de binnenkant van de baarmoederholte groeit, kan het eveneens leiden tot menstruatiestoornissen zoals lange en overvloedige maandstonden of tussentijdse bloedingen met bloedarmoede en chronische vermoeidheid tot gevolg. Ook felle pijn tijdens seksueel contact kan een indicatie zijn dat er iets mis is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een baarmoederfibroom te behandelen, zowel met medicatie als via een ingreep. Bespreek de verschillende opties met een specialist. Je bent zeker niet alleen!

2023-191, date of revision 06/2023

Vorig artikel
Volgend artikel