huid
Gezondheid

6 tips voor een stralende huid

24.10.2023
door Fokus Online

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, dus we kunnen er maar beter goed zorg voor dragen. Maar hoe doe je dat precies? Hoe weet je welk huidtype je hebt, en welke soort skincare het best bij je past? Zes handige weetjes en tips!

hydraterenHydrateren is de boodschap

“De planeet Aarde, ons lichaam en onze lichaamscellen hebben één belangrijk ding gemeen: ze bestaan alle drie voor zeventig procent uit water”, vertelt Massaniello Bogaert, communication & training manager bij het internationaal huidverzorgings- en dermatologiebedrijf Louis Widmer. “Om die reden is hydrateren van het allergrootste belang. Voldoende water drinken, dag in dag uit, is dé manier om je huid fris en gezond te houden en tegen uitdroging te beschermen. Het is ook de aangewezen tip om de ouderdomsspiraal tegen te houden. Al moet gezegd dat je DNA een belangrijke rol speelt: als dat beslist dat jij snel rimpels krijgt, is daar niets tegen te doen.”

huidverzorgingOntdek je eigen huidtype

“Er zijn heel veel verschillende huidtypes, die zich situeren in het spectrum begrensd door deze drie grote categorieën: heel droog, mixed met vettige T-zones die voor een rijke structuur zorgen en heel vet. Hoe je te weten kunt komen welk huidtype jij hebt? Stel dat je je huid reinigt of ontschminkt en daarbij een heel trekkerig gevoel krijgt, dan heb je ofwel vochttekort, ofwel een heel droge huid. Ook zogenoemde ‘droogtelijntjes’ rond de lippen en/of ogen zijn meestal indicaties van een droge huid. In dat geval moet je altijd goed hydrateren en voeden.”

huidVermijd deze ‘huidvijanden’

Als hydratatie de grootste zegen is voor de huid, dan is dehydratie vijand nummer één. “Zorg dus extra voor je huid als je in een omgeving werkt waar de airco de hele dag opstaat. Daarnaast zijn UV-stralen een groot risico. Je kunt en moet zonnecrème – met een zo hoog mogelijke factor – aanbrengen, maar die werkt ‘maar’ twee uur, dus denk niet dat je er een hele dag mee beschermd bent. Evidente vijanden zijn roken, alcohol en fastfood. Daarnaast kunnen ook water met veel kalk en luchtvervuiling een aanslag op de huid vormen, net als stress.”

skincareDoe als man ook aan skincare

Tot de leeftijd van 25 zijn ons lichaam en dus ook onze huid in opbouw, maar vanaf dan gaat het onherrroepelijk bergaf. Dat geldt uiteraard voor zowel vrouwen als mannen. Met andere woorden: skincare is voor iedereen cruciaal. “Gelukkig zien we de laatste jaren een kentering en wordt skincare niet langer vooral met vrouwen geassocieerd. Dat is niet meer dan logisch, want vooral mannen hebben vaak vettiger T-zones met heel actieve talgklieren, die vaak tot de bekende zwarte puntjes leiden. We zien trouwens ook dat de jeugd in het algemeen veel meer bezig is met huidverzorging. Misschien zelfs iets te veel – denk aan de balans!”

huidBreng skincareproducten op de juiste manier aan

“Vooral bij dagverzorging zien we dat mensen het product op hun gezicht aanbrengen en vervolgens cirkelvormige bewegingen met de vingers beginnen te maken. Maar eigenlijk moet je er altijd rekening mee houden dat de spieren van je gelaat vasthangen aan je huid. Probeer daarom altijd het product van binnen naar buiten aan te brengen, zodat je de spieren niet naar binnen duwt en je je huid slapper maakt – je moet die spier net gaan patchen. Om dezelfde reden moet je een product in je hals met bovenwaartse bewegingen aanbrengen, en niet met neerwaartse. Hoe meer je spieren gestimuleerd worden, hoe beter het resultaat.”

huidKies voor een goed skincareproduct

“Als je een droge huid hebt, is het bij het kiezen van het juiste skincareproduct belangrijk om te kijken of hyaluronzuur een van de grondstoffen is. Hyaluronzuur komt van nature in onze huid voor en staat erom bekend vocht vast te houden in de lederhuid, dat is de zone waarin collageen en elastine zich bevinden en die je huid laten glanzen. Alleen neemt die natuurlijke hoeveelheid hyaluronzuur af met de leeftijd, en dus is het belangrijk die op een synthetische manier aan te vullen. Bij heel droge huid raad ik aan te letten op ureum als ingrediënt, omdat deze grondstof ervoor zorgt dat je huid intens wordt gevoed.”

Vorig artikel
Volgend artikel