kinderen
Gezin

Gezinsbond: Kleine kinderen, kleine zorgen…

12.10.2020
door Fokus-online.be

Het is normaal dat ouders zich zorgen maken over hun kinderen, zeker in deze coronatijden. Laat je echter niet gek maken. Zoek advies bij deskundige bronnen, zorg ook goed voor jezelf en wees niet bang om je kinderen een knuffel te geven.

Sommigen zullen het een cliché noemen, anderen dan weer een volkswijsheid, maar bijna iedereen kent wel de uitdrukking: ‘kleine kinderen, kleine zorgen; grote kinderen, grote zorgen’. Als vader van twee tienerdochters heb ik zelf ervaren dat de zorgen die kinderen nodig hebben doorheen de jaren veranderen. Van heel praktische zaken zoals eten, slapen, wassen en plassen bij jonge kinderen tot (onder meer) een evenwichtige mix van begeleiding en vertrouwen wanneer ze groter worden. Er zijn ook noden die elk kind heeft, en waarschijnlijk ook elke volwassene, los van zijn of haar leeftijd; denk maar aan geborgenheid, affectie…

Vragen in tijden van COVID-19

In elk geval brengt de geboorte van een kind voor de ouders, naast heel veel liefde en vreugde, ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. En dus ook zorgen en soms zelfs angsten. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Zeker in deze tijden van COVID-19, waarbij we ze maandenlang dicht bij ons mochten/moesten houden. Stuur ik mijn kind nu zomaar terug naar de opvang of de kleuterschool? Mag het oma en opa nog zien? Wat als mijn kind symptomen heeft? Of ikzelf?

“Als ouders goed in hun vel zitten, zal ook een kind zich veel beter voelen.”

Blijf voor jezelf zorgen

Laat je echter niet gek maken door de constante stroom aan soms tegenstrijdige berichten op allerlei sociale media. Ga zelf op zoek naar deskundig advies, bijvoorbeeld bij je huisdokter en Kind & Gezin of het magazine ‘Brieven aan Jonge Ouders’ en de website goedgezind.be van de Gezinsbond. Blijf goed voor jezelf zorgen, ook als dat betekent fysiek eventjes afscheid nemen van je kleintje. Maak daarnaast voldoende tijd voor jezelf, je partner, familie en/of vrienden. Veel ouders zaten de voorbije maanden op hun tandvlees door de onzekerheid, de combinatie (thuis)werk – gezin en weinig of geen sociale contacten. Als ouders goed in hun vel zitten, zal ook een kind zich veel beter voelen.

Laat zien dat je hen graag ziet

En ten slotte: knuffelen mag! Oké, dat is natuurlijk enkel binnen je bubbel, maar voor kinderen is lichaamscontact belangrijk. Wie niet tot die bubbel behoort, kan gewoon zeggen: ‘Ik zou je zo graag een knuffel geven, maar we gaan dat niet doen om elkaar niet ziek te maken’. Al is niet iedereen een even grote knuffelaar. Ze kunnen ook genieten van dicht naast elkaar in de zetel te zitten om een boekje te lezen of tv te kijken, van een kietelspelletje of van samen te ravotten. Elke vorm van lichaamscontact is goed om te laten voelen dat je hen graag ziet.

Vorig artikel
Volgend artikel