huisdier
Gezin

Zo voelt jouw huisdier zich als een vis in het water

22.02.2022
door Daan Vanslembroeck

Word jij instant gelukkig van een spinnende poes op je schoot of van het enthousiaste gekwispel van je labrador? Dan wil je ongetwijfeld ook dat je huisdier even gelukkig wordt van jou. Dankzij deze praktische tips voelt je pluizige vriend zich kiplekker.

Verzorging op maat

Wie kiest voor een dier, kiest ook voor goede zorg. Het is evident dat je aan twee honden meer werk hebt dan aan drie kippen in een afgesloten ren, maar toch moet ieder dier de verzorging op maat krijgen, zowel fysiek als mentaal. 

“Lichaamsverzorging is een eerste prioriteit”, klinkt het bij Marloes Meyer, vrijwillig verzorgster in een dierenasiel en redacteur bij Huisdieren.nl. “Je huisdier verzorgt zich voor een deel zelf, maar kan ook jouw hulp goed gebruiken bij zijn lichaamsverzorging. Daarmee houd je je vriendje schoon en kan je bepaalde aandoeningen en ziektes voorkomen. Zeker in het tekenseizoen is het belangrijk om hond of kat af en toe goed te checken. Met speciale tangetjes kan je de insecten vlot verwijderen.”

Gezonde voeding en beweging

Naast verzorging spelen ook gezonde voeding en beweging een bepalende rol: “Een dier dat niet gezond eet, zal zich snel moe en slap voelen. Daarom is gezonde en uitgebalanceerde voeding zo belangrijk. Dit geeft je hond, kat, konijn of knaagdier alle stoffen die hij nodig heeft en zorgt voor extra energie. Droogvoer helpt bovendien tandproblemen te voorkomen”, legt Meyer uit.

Spelen en bewegen is voor een huisdier de beste manier om stress en verveling tegen te gaan: “Door sport en spel krijgen ze allerlei uitdagingen, ook voor hun geest. Bovendien houdt het hen fit en kan het de band met hun baasje versterken.” 

Het ene dier is natuurlijk het andere niet. Zo vragen alleen al katten en honden, toch onze favoriete huisdieren, een totaal andere aanpak. “Een kat is eigenzinnig en moet je vooral zijn ding laten doen. Katten vinden een luikje in de deur heerlijk. Dan kunnen ze binnen en buiten wanneer ze willen en hebben ze de volledige vrijheid. Honden zijn veel meer gericht op hun baasje en de dagelijkse wandelingen”, zegt Meyer. 

Eens je een huisdier hebt, ben je verplicht om er goed voor te zorgen.

- Brigitte Borgmans, Dierenwelzijn Vlaanderen


‘Bezint eer ge begint’

Het blijft echter wel een kwestie van ‘bezint eer ge begint’. “En dat geldt voor alle dieren”, vertelt Brigitte Borgmans, woordvoerder van Dierenwelzijn Vlaanderen. “Wie overweegt om een dier in huis te halen, stelt zich best eerst een aantal belangrijke vragen. Heb ik voldoende tijd voor een huisdier, bijvoorbeeld om met de hond te wandelen? Welke verzorging heeft mijn dier nodig en wat zal het mij kosten? Wat doe ik met mijn huisdier als ik op vakantie ga? Zorg ervoor dat je geen impulsaankoop doet. Eens je een huisdier hebt, ben je verplicht om er goed voor te zorgen.”

Borgmans breekt wel een lans voor dierenasielen. “Zowel bevoegd minister Ben Weyts als Dierenwelzijn Vlaanderen stimuleren al jaren om mensen die op zoek zijn naar een huisdier en dierenasielen met elkaar in contact te brengen via de website www.adopteereendier.be. Alle voordelen van een dierenasiel worden er goed uitgelegd, met info en videomateriaal. In een dierenasiel krijg je deskundig advies en tips voor, tijdens en na de adoptie.” Onder het motto ‘Adopt, don’t shop’ wordt er gestimuleerd om dieren uit een asiel een welverdiende tweede (of derde) kans te geven.

Niet enkel honden of katten

Borghmans geeft nog mee dat mensen er nog steeds onterecht vanuit gaan dat er in asielen enkel honden of katten te vinden zijn. “Ook kleine huisdieren, zoals vogels, konijnen, knaagdieren en reptielen, worden er opgevangen en zoeken een nieuwe thuis. Medewerkers geven je ook hier extra info mee. Zo zullen ze ervoor zorgen dat je het ideale koppel konijnen adopteert. Een konijn zit nu eenmaal niet graag alleen, maar dat betekent niet dat het zomaar met om het even wie kan samenhokken.”

Zelfs voor grotere dieren is er een vangnet: “Wie op zoek is naar een varken, pony of ezel kan bij een asiel terecht dat weidedieren onderdak geeft. Een asiel is er echt om alle dieren een nieuwe kans te geven”, besluit Borgmans.

Vorig artikel
Volgend artikel