zwembaden
Gezin

Veilig in het water? Dat is meer dan enkel de redder

28.09.2021
door Fokus Online

Wie vroeger ging zwemmen, deed dat steevast onder het waakzame oog van de redder. Dat is gelukkig nog altijd zo, al verandert alles in positieve zin. De modernisering en digitalisering hebben een goede invloed op de veiligheid van je volgende zwempartijtje.

Veiligheid verhogen

Tegenwoordig is er meer mogelijk dan vroeger om de veiligheid in zwembaden te verhogen. “Allereerst is en blijft er natuurlijk de opgeleide redder. Die blijft een vaste waarde”, vertelt Lore Walravens, marketingmanager bij LAGO-zwemparadijzen. “Maar laat ons duidelijk stellen dat we proberen om de redders zoveel mogelijk te ondersteunen met nieuwe technieken, innovatieve tools en extra mogelijkheden.

Zo heeft LAGO in alle zwemparadijzen het AngelEye-drenkelingendetectiesysteem, een volautomatisch systeem dat werkt met onderwatercamera’s. Zodra een object enkele seconden niet beweegt, wordt een alarm geactiveerd op het horloge van de redders en in de kantoren van het management. Ze krijgen meteen de locatie mee en kunnen zo nog sneller ingrijpen.” Ze benadrukt daarbij wel dat dit systeem de redder absoluut niet vervangt. “Het is een aanvulling waar wij zelf in investeerden om de veiligheid van onze bezoekers te verhogen. Veiligheid moet eigenlijk in elk zwembad met stip op nummer één staan.”

Afwisseling

In een zwemparadijs hebben redders altijd meer afwisseling, bevestigt Walravens. “In de coronaperiode moest er enkel toezicht worden gehouden in het sportbad. Nu de subtropische zwembaden weer geopend zijn, worden de taken ook weer uitgebreid. We werken daarom met een doorschuifsysteem waardoor de alertheid vergroot. Voor een mens is het niet makkelijk om uren na elkaar dezelfde focus aan te houden op dezelfde plaats. Wat afwisseling in locatie zorgt telkens voor een vernieuwde focus.”

Veiligheid moet eigenlijk in elk zwembad met stip op nummer één staan.

Bewustwording

Walravens stelt ook dat bewustwording heel erg belangrijk is. “Veiligheid is onze verantwoorlijkheid, maar ook die van de ouders. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Iedereen moet alert zijn, want er kan snel iets gebeuren. Een zwembad is geen kinderopvang. Hier drop je je kinderen niet alleen. Onder de tien jaar mag je niet alleen komen zwemmen. Ook niet onder begeleiding van een broer of zus die veertien is. De begeleider moet altijd een volwassen persoon zijn. Dat zorgt soms voor discussie aan de kassa, maar je kunt een ouder kind niet de verantwoordelijkheid geven over een jonger kind. In een veiligheidsweek proberen wij jaarlijks ook die bewustwording te verhogen. Kan je kindje nog niet goed genoeg zwemmen, dan bieden wij gratis extra bandjes aan om er een zorgeloze dag van te maken.”

Signalisatie draagt bij tot de bewustwording van de veiligheid in de zwemparadijzen. “Die signalisatie moet dan wel gebeuren op maat van de kinderen. Als een mascotte – een beer of een krokodil – een boodschap brengt dat je niet over de rode lijn mag met je schoenen, dan zal dit bij de kinderen veel sneller worden opgepikt dan een bordje met een schoen en een rood kruis door. Een tekstballon bij een mascotte zorgt ervoor dat de sensibilisering ook werkt in de richting van het kind naar de ouders. We willen gewoon aantonen dat we kinderen betrekken in dit verhaal. Het is als gezin fijn dat je kinderen de communicatie ook opmerken en dat de aangepaste communicatie hen intrigeert.”

Comfort van bezoekers

Walravens vertelt dat veiligheid zich ook vertaalt in comfort van de bezoekers: “Wij werken in bepaalde zwembaden ook met een ID-controle. Wie zich niet aan de regels houdt, komt er niet meer in. Onze medewerkers krijgen enkel een rood of een groen scherm te zien bij het inlezen van de eID-kaart. In samenwerking met de politie verhogen we zo het veiligheidsgevoel, zodat iedereen zorgeloos kan genieten.”

Veilig comfort voor de bezoekers betekent ook denken aan de gezondheid, minder chloor of preventie voor uv-stralen op ligweides naast het zwembad. “Veiligheid is een allround pakket”, besluit Walravens. “In de kinderbaden wordt gewerkt met filters waarbij je minder chloorbestanddelen in het water vindt. Dat resulteert in minder irritatie, zeker bij jonge kinderen. Ook in de buitenzones moet je aan preventie doen. Daar is er naast het water ook de zon. Pop-uppalen met gratis zonnecrème zijn een uitstekend middel om ouders alert te maken dat hun kinderen ook daar gevaar lopen. Preventie is de sleutel van een goed veiligheidsbeleid.”

Vorig artikel
Volgend artikel