Home Maatschappij Gezin Jong geleerd is oud gedaan

Tessa Bosmans

Jong geleerd is oud gedaan

Smaken en voorkeuren worden van jongs af aan gevormd. Breng je kind dus al op vroege leeftijd in contact met verschillende smaken, maar met voldoende aandacht voor de nodige voedingsstoffen.

‘Eih, ik wil geeheen groenteeee!’ Herkenbaar? Waarschijnlijk bent u ouder van een peuter. Kinderen en eten is niet altijd een feest. Ouders willen niet elke dag een drama aan tafel, maar een gevarieerde voeding blijft het belangrijkste aandachtspunt. Dagelijks fruit en groenten, aangepaste melkproducten en een gevarieerde brood- en warme maaltijd is het devies. Hoe lekker het kind het ook vindt – en hoe makkelijk het ook is – pannenkoeken en ijsjes zijn geen dagelijkse kost. Zout en suiker kunnen, maar in beperkte mate.

Maar hoe zorg je als ouder dagelijks voor gevarieerde voeding die als frieten naar binnen gaat? Ten eerste is vast voedsel op het juiste moment cruciaal. Hoe langer je gemixte, half vaste voeding geeft, hoe moeilijker het is om nadien over te stappen op vast voedsel. Ouders, grootouders en zelfs opvoeders in de crèche en school zijn een tweede belangrijke leidraad. Kinderen kopiëren gedrag. Creëer daarom een positieve sfeer aan tafel. Als kinderen van kinds af aan altijd moeten proeven, hebben ze op latere leeftijd minder problemen met smaken en voorkeuren.

Wat je als kind eet, heb je voor je leven beet

Probeer verder zoveel mogelijk ‘zuivere’ melkproducten voor te schotelen. Melk in plaats van chocomelk of fruitmelk en witte natuurlijke yoghurt in plaats van gesuikerde. Gesuikerde producten zijn een alternatief, maar vergeet niet: een fruityoghurt vervangt geen vers fruit. ‘Te gezond’ kan ook. Ouders die geen boter gebruiken bijvoorbeeld. Niet doen. Tot drie jaar hebben kinderen voldoende gezonde vetzuren nodig. Voeg daarom bij warme maaltijden een beetje vetstof toe en besmeer boterhammetjes met een vetstof die minstens 60 procent vet bevat.

In de praktijk zien we nog te vaak de uitersten: mensen die gezonde voeding zeer nauw nemen en mensen die gezonde voeding pas later willen invoeren. Uit onderzoek blijkt dat de laatste groep het risico op chronische aandoeningen door het invoeren van een gezond eetpatroon iets kan verlagen, maar nooit tot op het niveau van een levenslang gezond eetpatroon. Leer je kind dus vanaf het begin al een juist dieet aan, want wat je als kind eet, heb je voor je leven beet.

tekst Tessa Bosmanskinderdiëtiste UZ Leuven

MEER

Het feelgood-gevoel werkt

Goed gevoel Dat niet iedereen het goed heeft, weten we allemaal. Bij elke gebeurtenis op deze planeet voelen we die ongelijkheid die in onze wereld heerst. Dit kan gelukkig verhelpt worden door een goed doel te steunen.

Soudal: een lokale speler op de buitenlandse markt

Soudal De small is beautiful-filosofie is niet aan Dirk Coorevits, CEO van Soudal besteed. “Elke onderneming kan groeien. Het is gewoon een kwestie van willen én volharden.”

Justitie in volle evolutie

JustitieVernieuwing in justitie is meer dan nodig. Zowel op het vlak van infrastructuur, rechtspraak en wetgeving, als op het vlak van dossierverwerking en procedures. De sprong naar de 21e eeuw komt voor minister Koen Geens een eeuw te laat.

Reizen? Dat is plannen!

reizen Reizen met een baby betekent voor heel wat ouders pure stress. Maar vergeet niet dat dit het ideale moment is voor wat qualitytime.

Zalig creatief kerstfeest

Jolanda Wetzelaer De feestdagen vieren we meer en meer liever thuis. De meerderheid van de mensen viert kerstavond en kerstdag thuis of bij familie. In welke stijl vieren we het dan? Op de klassieke manier of volgen we een alternatieve trend?

Digitale transformatie: we ain’t seen nothing yet

digitalisering Digitale transformatie, iedereen heeft er de mond van vol. Maar het omvat zoveel technologische evoluties dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Toch zijn de Belgische bedrijven op goede weg.