Home Maatschappij Gezin Jong geleerd is oud gedaan

Tessa Bosmans

Jong geleerd is oud gedaan

Smaken en voorkeuren worden van jongs af aan gevormd. Breng je kind dus al op vroege leeftijd in contact met verschillende smaken, maar met voldoende aandacht voor de nodige voedingsstoffen.

‘Eih, ik wil geeheen groenteeee!’ Herkenbaar? Waarschijnlijk bent u ouder van een peuter. Kinderen en eten is niet altijd een feest. Ouders willen niet elke dag een drama aan tafel, maar een gevarieerde voeding blijft het belangrijkste aandachtspunt. Dagelijks fruit en groenten, aangepaste melkproducten en een gevarieerde brood- en warme maaltijd is het devies. Hoe lekker het kind het ook vindt – en hoe makkelijk het ook is – pannenkoeken en ijsjes zijn geen dagelijkse kost. Zout en suiker kunnen, maar in beperkte mate.

Maar hoe zorg je als ouder dagelijks voor gevarieerde voeding die als frieten naar binnen gaat? Ten eerste is vast voedsel op het juiste moment cruciaal. Hoe langer je gemixte, half vaste voeding geeft, hoe moeilijker het is om nadien over te stappen op vast voedsel. Ouders, grootouders en zelfs opvoeders in de crèche en school zijn een tweede belangrijke leidraad. Kinderen kopiëren gedrag. Creëer daarom een positieve sfeer aan tafel. Als kinderen van kinds af aan altijd moeten proeven, hebben ze op latere leeftijd minder problemen met smaken en voorkeuren.

Wat je als kind eet, heb je voor je leven beet

Probeer verder zoveel mogelijk ‘zuivere’ melkproducten voor te schotelen. Melk in plaats van chocomelk of fruitmelk en witte natuurlijke yoghurt in plaats van gesuikerde. Gesuikerde producten zijn een alternatief, maar vergeet niet: een fruityoghurt vervangt geen vers fruit. ‘Te gezond’ kan ook. Ouders die geen boter gebruiken bijvoorbeeld. Niet doen. Tot drie jaar hebben kinderen voldoende gezonde vetzuren nodig. Voeg daarom bij warme maaltijden een beetje vetstof toe en besmeer boterhammetjes met een vetstof die minstens 60 procent vet bevat.

In de praktijk zien we nog te vaak de uitersten: mensen die gezonde voeding zeer nauw nemen en mensen die gezonde voeding pas later willen invoeren. Uit onderzoek blijkt dat de laatste groep het risico op chronische aandoeningen door het invoeren van een gezond eetpatroon iets kan verlagen, maar nooit tot op het niveau van een levenslang gezond eetpatroon. Leer je kind dus vanaf het begin al een juist dieet aan, want wat je als kind eet, heb je voor je leven beet.

tekst Tessa Bosmanskinderdiëtiste UZ Leuven

MEER

Zo maak jij dit jaar een statement!

Trends Zien en gezien worden: daar draait het om dit jaar. Toon je persoonlijkheid. Durf op te vallen. Maar vooral: straal en voel je goed in je vel! Deze mode- en beautytips helpen je daar alvast bij.

Voor mij een dubbele detox, graag

Ha, de feestdagen: een periode vol familie, vriendschap, liefde en warmte. In een knusse omgeving vertel je over je hoopvolle toekomstplannen, kijk je terug op de levenslessen die je het voorbije jaar hebt geleerd en… prop je je hoegenaamd helemaal vol. En dat propfestijn? Daar deel je ongetwijfeld wel iets van op je sociale media.

Een zomer vol smaak

tafelen Sandra Bekkari doet als food guru uit de doeken hoe je best kunt tafelen in de zomer, met een waaier aan smaken. En heel veel ijsjes natuurlijk.

Drie industrieën in digitale transitie

Digitale transformatie Digitale transformatie komt in veel gedaantes. Drie technologiespelers observeren de digitale paraatheid van organisaties in een deelsector van hun werking.

Knippen en plakken met DNA

DNA“Het zit in de genen”, zeggen we in de volksmond weleens. We bedoelen ermee dat we weinig aan onszelf kunnen veranderen. Een stelling die niet meer met de realiteit strookt. Dankzij gentherapie is het wel degelijk mogelijk om aan ons DNA te sleutelen. De grote vraag is: willen we dat wel?

‘Werken aan duurzame groei’

Rob Idink De opkomst van het Internet of Everything is geen toekomstbeeld en geen wensbeeld meer, maar een realiteit. Mensen en objecten staan steeds meer met elkaar in verbinding via sensoren, big data en snel mobiel internet.