Home Maatschappij Gezin Jong geleerd is oud gedaan

Tessa Bosmans

Jong geleerd is oud gedaan

Smaken en voorkeuren worden van jongs af aan gevormd. Breng je kind dus al op vroege leeftijd in contact met verschillende smaken, maar met voldoende aandacht voor de nodige voedingsstoffen.

‘Eih, ik wil geeheen groenteeee!’ Herkenbaar? Waarschijnlijk bent u ouder van een peuter. Kinderen en eten is niet altijd een feest. Ouders willen niet elke dag een drama aan tafel, maar een gevarieerde voeding blijft het belangrijkste aandachtspunt. Dagelijks fruit en groenten, aangepaste melkproducten en een gevarieerde brood- en warme maaltijd is het devies. Hoe lekker het kind het ook vindt – en hoe makkelijk het ook is – pannenkoeken en ijsjes zijn geen dagelijkse kost. Zout en suiker kunnen, maar in beperkte mate.

Maar hoe zorg je als ouder dagelijks voor gevarieerde voeding die als frieten naar binnen gaat? Ten eerste is vast voedsel op het juiste moment cruciaal. Hoe langer je gemixte, half vaste voeding geeft, hoe moeilijker het is om nadien over te stappen op vast voedsel. Ouders, grootouders en zelfs opvoeders in de crèche en school zijn een tweede belangrijke leidraad. Kinderen kopiëren gedrag. Creëer daarom een positieve sfeer aan tafel. Als kinderen van kinds af aan altijd moeten proeven, hebben ze op latere leeftijd minder problemen met smaken en voorkeuren.

Wat je als kind eet, heb je voor je leven beet

Probeer verder zoveel mogelijk ‘zuivere’ melkproducten voor te schotelen. Melk in plaats van chocomelk of fruitmelk en witte natuurlijke yoghurt in plaats van gesuikerde. Gesuikerde producten zijn een alternatief, maar vergeet niet: een fruityoghurt vervangt geen vers fruit. ‘Te gezond’ kan ook. Ouders die geen boter gebruiken bijvoorbeeld. Niet doen. Tot drie jaar hebben kinderen voldoende gezonde vetzuren nodig. Voeg daarom bij warme maaltijden een beetje vetstof toe en besmeer boterhammetjes met een vetstof die minstens 60 procent vet bevat.

In de praktijk zien we nog te vaak de uitersten: mensen die gezonde voeding zeer nauw nemen en mensen die gezonde voeding pas later willen invoeren. Uit onderzoek blijkt dat de laatste groep het risico op chronische aandoeningen door het invoeren van een gezond eetpatroon iets kan verlagen, maar nooit tot op het niveau van een levenslang gezond eetpatroon. Leer je kind dus vanaf het begin al een juist dieet aan, want wat je als kind eet, heb je voor je leven beet.

tekst Tessa Bosmanskinderdiëtiste UZ Leuven

MEER

Hoe minder, hoe beter: de ecologie van de eenvoud

Stijn BruersHet leven in de stad kan gejaagd zijn. Je bestelt al eens een takeaway, online koop je cadeaus om het de volgende dag nog te krijgen en ’s avonds heb je oorsuizingen in de frequentie van autoclaxons. Wie heeft er nog tijd om aan de ecologische voetafdruk te denken? 

‘Ik was de dikke nek van ’t stad’

Axl Peleman De hele wereld heeft hij rondgetoerd met verschillende rockgroepen, maar sinds enkele jaren zingt hij alleen nog maar in zijn moedertaal: het Antwerps. Met zijn volksliekes veroverde Axl Peleman de harten van menig Antwerpenaar. Maar zijn liefde voor zijn eigen stad is minstens zo groot.

Driemaal anders reizen

Reizen Reizen gaat allang verder dan een cruise of overwinteren in Spanje. Citytrips aan elkaar rijgen, een maandenlange pelgrimstocht ondernemen, het echte India ontdekken, noem maar op. Moderne 50-plussers doen het gewoon allemaal.

Change management als antwoord op arbeidsinnovatie

Change managementNieuwe technologieën, social media, digitalisering, e-commerce… beïnvloeden de manier waarop bedrijven produceren, communiceren en hun producten en diensten aanbieden. Om succesvol te zijn, moeten bedrijven snel kunnen inspelen op die veranderingen. En dat vraagt om een andere organisatiecultuur en flexibele werknemers.

Carl Heyrman: Meer respect voor water

Water. Het lijkt vanzelfsprekend, maar water is met stip de meest waardevolle grondstof ter wereld. We kunnen niet zonder, maar beseffen dat misschien niet voldoende. We zullen met zijn allen meer respect moeten opbrengen voor dit blauwe goud en onze gewoontes moeten aanpassen indien we niet in de problemen willen komen.

Buitengewoon Bourgondisch Culinaire topproducten

culinaire productenWe zijn een klein landje, maar groots in lekkere dingen. Jaarlijks exporteren we voor 1 miljard euro aan bier, steken voor 1,3 miljard euro aan aardappelbereidingen over de landsgrenzen en transporteren voor 2 miljard euro aan chocoladeproducten naar alle hoeken van de wereld. Vanwaar komt al dat culinair talent?