Home Maatschappij Gezin SOS krokusvakantie

SOS krokusvakantie

De krokusvakantie mag dan wel leuk zijn voor de kinderen, voor jou betekent het vooral manieren zoeken om je kleinste(n) in entertainment te voorzien voor de volle acht dagen. Van zaterdag 2 tot en met zondag 10 maart gaat er vanalles door hun hoofd, maar aan school wordt er zeer zeker niet gedacht.

Sommige kinderen kun je gewoon tijdelijk verschepen en op kamp sturen. Anderen amuseren zich gemakkelijk op hun eentje. Maar als je graag tijd wil spenderen met je kroost, samen wil lachen en herinneringen maken zonder helemaal uitgeblust te zijn op het einde van de dag, hoe ga je dan punten scoren in de aankomende krokusvakantie? Toerisme Vlaanderen heeft alvast een stokpaardje: musea.

FokusMijnGezin-Krokusvakantie-002

Museum Hof van Busleyden 

Het lijkt niet meteen de meest populaire bestemming, maar niet ieder museum vereist een stilstaande houding van zijn bezoekers. Het Museum Hof van Busleyden in Mechelen, bijvoorbeeld, heeft voor kinderen van 6 tot 12 jaar een speels familieparcours uitgestippeld doorheen alle museumzalen. In dit renaissance stadspaleis kunnen ze allerlei gevarieerde opdrachten uitvoeren en creatief aan de slag gaan, om zo alles te weten te komen over de geschiedenis van de Bourgondiërs.

Teddy en Beer 

Een iets bekender museum waar je naartoe kunt trekken, is het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Momenteel loopt er een tijdelijke tentoonstelling, Teddy en Beer, nog tot 1 september 2019. Hier kom je alles te weten over de beer: Hoe en waar leven beren? Zijn ze even ‘lomp’ als ze zich voortbewegen? Eten ze werkelijk enkel honing en lopen ze Winnie De Poeh-gewijs met een rode crop top rond? Al je vragen worden beantwoord. Kinderen vanaf 4 jaar mogen zelfs hun eigen knuffelbeer meebrengen. Met een speciale badge kunnen ze hun eigen kinderklauwtjes zetten in een interactief parcours, om zo de wereld van de beer spelenderwijs te ontdekken.

Je hoeft niet altijd in musea te schuilen om het wispelturig Belgische weer te ontwijken tijdens de krokusvakantie: organiseer eens een picknick in de woonkamer. Katrijn Van Nieuwenhuyse, hupnaarbuitenblogspot.com

De rit als avontuur 

Even belangrijk als de bestemming – of zelfs nog belangrijker – is de reis ernaartoe. “Jonge kinderen vinden het een hele belevenis om de tram of de bus te nemen”, zegt Katrijn Van Nieuwenhuyse, mama van Nina (3) en Lucy (5). Op haar blog ‘hupnaarbuiten.blogspot.com’ geeft ze tips voor eenvoudige uitstappen en manieren om je kinderen te vermaken. “De bestemming doet er helemaal niet toe. Als ze zelf hun plaatsje mogen kiezen of gewoon mogen rechtstaan is al een avontuur op zich. En natuurlijk is op het belletje drukken hét hoogtepunt van de reis. Stap uit, maak een ommetje, drink ergens een chocomelk en begin dan aan de spannende terugrit.”

Biermuseum 

Uiteindelijk is vakantie niets meer dan wat wandelen, aan sightseeing doen en af en toe iets drinken tussendoor, toch? Het hoeft dan niet al chocomelk te zijn dat de klok slaat, want een lekker fris pintje kan al eens deugd doen om te ontsnappen aan de krokusdrukte. Ook biergewijs kun je de band met je kind(eren) versterken. In Brugge vind je bijvoorbeeld het Biermuseum terug, en jawel: ook zij bieden een heuse kids tour aan. Terwijl jij alles over de rijke Belgische biercultuur ontdekt, kunnen je (klein)kinderen doorheen de verschillende ruimtes met een iPad het bijzondere verhaal volgen van de Brugse beer – en het Brugse beer? –en zijn avonturen tijdens de middeleeuwen.

Picknick-kamp 

Maar je hoeft niet altijd in musea te schuilen om het wispelturig Belgische weer te ontwijken tijdens de krokusvakantie. Regent het zo hard dat je het zelfs niet tot aan je auto redt? Waarom dan geen picknick in de woonkamer organiseren? “Naargelang je veel of weinig tijd hebt, maak je een basispicknick – of net een heel uitgebreide waarbij er eerst een kamp wordt gebouwd. Laat hen voor een keer de zetels verhuizen en alle kussens en dekens gebruiken. Het is eens wat anders dan flink aan tafel zitten. Kinderen genieten er volop van”, aldus Katrijn.

Visserijmuseum

Ben je echter wel fan van een beetje waterig plezier? Dan heeft Toerisme Vlaanderen nog een laatste leuke om naartoe te gaan met de kinderen. Geen beren in het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke, maar wel roggen die je kunt aaien en kleine hondshaaien om te bezoeken in de kraamkliniek. Verder kun je samen nog een twintigtal Noordzeebewoners spotten in twee grote aquaria. Voor kleuters is er een leuk stickerspel Op stap met Stekker en Sterre. Oudere kinderen ontdekken op een speelse manier het museum door samen met hun (groot)ouders het museumspel SOS Zeemonster te spelen.

En zo overleef jij je eigen SOS krokusvakantie.

MEER

De persoon achter de patiënt

Person centered care Wat wil je zelf? Wat denk je zelf? Het zijn vragen die zorgverleners in de toekomst wellicht vaker zullen stellen. Onderzoek toont immers aan dat een behandeling succesvoller is wanneer een patiënt inbreng krijgt. Wordt luisteren de hoeksteen van onze geneeskunde?

Een ecologischer wagenpark: Onderschatten we de impact van banden?

Een ecologischer wagenparkHoe kun je de ecologische voetafdruk van je wagen verkleinen? Simpel. Door je banden volledig ‘op te rijden’. Tot 1.6 mm profieldiepte welbepaald. ‘Niet veilig’, denk je? Onzin! “De technologie is voorhanden en wordt toegepast door een aantal bandenfabrikanten. Nu nog een mentaliteitswijziging bij distributeurs, leasingmaatschappijen en consumenten”, zegt Per De Vries, Product Marketing Manager bij Michelin.

Bucketlist voor een warme winter

Warme winterDe temperaturen naderen het vriespunt, de nacht duurt langer dan de dag en iedereen begint koortsachtig voorraden kroketten en ovenhapjes in te slaan: het jaar loopt ten einde. En ik trek naar buiten, want zelfs in de winter valt daar zoveel te beleven.

‘Transparantie over kwaliteit is de norm’

Dirk RamaekersLange tijd leefde de overtuiging dat het met de kwaliteit van de zorg in Vlaanderen goed zat. De hoge graad van toegankelijkheid en de toewijding van het zorgpersoneel werden verondersteld om dat te garanderen. 

Doe het met fair

MVOHet is je misschien al opgevallen: onze aarde heeft steeds meer haar kuren. Winters worden warmer, zomers schroeiend heet. Oceanen hebben een uitgebreider plastieken rijk dan zeedierenrijk, en tijdens een wandeling door de natuur kwam je ongetwijfeld de nieuwe soort afvalboom en zijn struikvarianten reeds tegen. Milieubehoud staat prominenter dan ooit op de agenda en dat zal ook de gemiddelde consument geweten hebben.

Alex Van Breedam: ‘Logistiek en maatschappij duurzaam verzoenen’

Duurzame LogistiekSteeds kleinere en frequentere leveringen veroorzaken steeds meer maatschappelijke hinder. Het groeiend capaciteitstekort in combinatie met een ongebreidelde versnippering van stromen dreigt een verstikkende cocktail van hinder en congestie te worden. Toch zijn er oplossingen. En Vlaanderen heeft veel troeven in handen om daarin het voortouw te nemen...