Home Maatschappij Gezin SOS krokusvakantie

SOS krokusvakantie

De krokusvakantie mag dan wel leuk zijn voor de kinderen, voor jou betekent het vooral manieren zoeken om je kleinste(n) in entertainment te voorzien voor de volle acht dagen. Van zaterdag 2 tot en met zondag 10 maart gaat er vanalles door hun hoofd, maar aan school wordt er zeer zeker niet gedacht.

Sommige kinderen kun je gewoon tijdelijk verschepen en op kamp sturen. Anderen amuseren zich gemakkelijk op hun eentje. Maar als je graag tijd wil spenderen met je kroost, samen wil lachen en herinneringen maken zonder helemaal uitgeblust te zijn op het einde van de dag, hoe ga je dan punten scoren in de aankomende krokusvakantie? Toerisme Vlaanderen heeft alvast een stokpaardje: musea.

FokusMijnGezin-Krokusvakantie-002

Museum Hof van Busleyden 

Het lijkt niet meteen de meest populaire bestemming, maar niet ieder museum vereist een stilstaande houding van zijn bezoekers. Het Museum Hof van Busleyden in Mechelen, bijvoorbeeld, heeft voor kinderen van 6 tot 12 jaar een speels familieparcours uitgestippeld doorheen alle museumzalen. In dit renaissance stadspaleis kunnen ze allerlei gevarieerde opdrachten uitvoeren en creatief aan de slag gaan, om zo alles te weten te komen over de geschiedenis van de Bourgondiërs.

Teddy en Beer 

Een iets bekender museum waar je naartoe kunt trekken, is het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Momenteel loopt er een tijdelijke tentoonstelling, Teddy en Beer, nog tot 1 september 2019. Hier kom je alles te weten over de beer: Hoe en waar leven beren? Zijn ze even ‘lomp’ als ze zich voortbewegen? Eten ze werkelijk enkel honing en lopen ze Winnie De Poeh-gewijs met een rode crop top rond? Al je vragen worden beantwoord. Kinderen vanaf 4 jaar mogen zelfs hun eigen knuffelbeer meebrengen. Met een speciale badge kunnen ze hun eigen kinderklauwtjes zetten in een interactief parcours, om zo de wereld van de beer spelenderwijs te ontdekken.

Je hoeft niet altijd in musea te schuilen om het wispelturig Belgische weer te ontwijken tijdens de krokusvakantie: organiseer eens een picknick in de woonkamer. Katrijn Van Nieuwenhuyse, hupnaarbuitenblogspot.com

De rit als avontuur 

Even belangrijk als de bestemming – of zelfs nog belangrijker – is de reis ernaartoe. “Jonge kinderen vinden het een hele belevenis om de tram of de bus te nemen”, zegt Katrijn Van Nieuwenhuyse, mama van Nina (3) en Lucy (5). Op haar blog ‘hupnaarbuiten.blogspot.com’ geeft ze tips voor eenvoudige uitstappen en manieren om je kinderen te vermaken. “De bestemming doet er helemaal niet toe. Als ze zelf hun plaatsje mogen kiezen of gewoon mogen rechtstaan is al een avontuur op zich. En natuurlijk is op het belletje drukken hét hoogtepunt van de reis. Stap uit, maak een ommetje, drink ergens een chocomelk en begin dan aan de spannende terugrit.”

Biermuseum 

Uiteindelijk is vakantie niets meer dan wat wandelen, aan sightseeing doen en af en toe iets drinken tussendoor, toch? Het hoeft dan niet al chocomelk te zijn dat de klok slaat, want een lekker fris pintje kan al eens deugd doen om te ontsnappen aan de krokusdrukte. Ook biergewijs kun je de band met je kind(eren) versterken. In Brugge vind je bijvoorbeeld het Biermuseum terug, en jawel: ook zij bieden een heuse kids tour aan. Terwijl jij alles over de rijke Belgische biercultuur ontdekt, kunnen je (klein)kinderen doorheen de verschillende ruimtes met een iPad het bijzondere verhaal volgen van de Brugse beer – en het Brugse beer? –en zijn avonturen tijdens de middeleeuwen.

Picknick-kamp 

Maar je hoeft niet altijd in musea te schuilen om het wispelturig Belgische weer te ontwijken tijdens de krokusvakantie. Regent het zo hard dat je het zelfs niet tot aan je auto redt? Waarom dan geen picknick in de woonkamer organiseren? “Naargelang je veel of weinig tijd hebt, maak je een basispicknick – of net een heel uitgebreide waarbij er eerst een kamp wordt gebouwd. Laat hen voor een keer de zetels verhuizen en alle kussens en dekens gebruiken. Het is eens wat anders dan flink aan tafel zitten. Kinderen genieten er volop van”, aldus Katrijn.

Visserijmuseum

Ben je echter wel fan van een beetje waterig plezier? Dan heeft Toerisme Vlaanderen nog een laatste leuke om naartoe te gaan met de kinderen. Geen beren in het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke, maar wel roggen die je kunt aaien en kleine hondshaaien om te bezoeken in de kraamkliniek. Verder kun je samen nog een twintigtal Noordzeebewoners spotten in twee grote aquaria. Voor kleuters is er een leuk stickerspel Op stap met Stekker en Sterre. Oudere kinderen ontdekken op een speelse manier het museum door samen met hun (groot)ouders het museumspel SOS Zeemonster te spelen.

En zo overleef jij je eigen SOS krokusvakantie.

MEER

Noviteiten stuwen de zorg

Marnix DenysMedische technologieën en innovaties bewijzen elke dag hun nut voor patiënten. Niet alleen in ziekenhuizen en dokterskabinetten, meer en meer ook thuis. In Vlaanderen wordt er duchtig geïnvesteerd in onze gezondheidszorg, en ook onderzoek gedaan naar nieuwe ontwikkelingen om die kwalitatief en duurzaam te houden.

Bol van zelfvertrouwen

zwanger Zwangerschap is meer dan de bijhorende kwaaltjes alleen. Er zijn tal van manieren om jezelf toch aantrekkelijk te voelen. Het draait om de mindset.

Wereldwijd scoren met festivals

festivalBelgische festivals zijn internationaal gerenommeerd. Ons land staat dan ook ver op gebied van festivals, met een sterke organisatie en reputatie.

Sofie Van de Velde: Kunst als investering in geluk

Sofie Van De Velde Het grootste misverstand rond kunst, is dat het zogezegd ‘dood kapitaal is. Kunst is voor Sofie Van de Velde één van de beste investeringen in geluk.

Op kot of onder mama’s vleugels?

Kot Voor veel studenten is het kotleven de tijd wanneer ze de ultieme vrijheid hebben. Nochtans zijn er nog verschillende jongeren die ervoor kiezen om thuis te blijven en elke dag te pendelen.

‘Samen naar een klimaatrobuuste landbouw’

Sonja De BeckerWater is een onmisbare productiefactor voor de landbouw. De gevolgen van de extreme droogte deze zomer, voor het tweede jaar op rij, hakten er bij de land- en tuinbouwers stevig in… De erkenning van de uitzonderlijke zomerdroogte van 2018 als landbouwramp was dan ook welkom, maar dekt maar een klein deel van de opgelopen schade. Nog belangrijker is de vraag hoe we de land- en tuinbouw preventief beter kunnen wapenen tegen gelijkaardige weersextremen in de toekomst.