dutjes
Gezin

Snuggles & Dreams: Tussen dutjes en wakkertijd

12.10.2020
door Fokus-online.be

Als ouder (in spe) heb je allerlei verwachtingen rond wat het ouderschap zal brengen. Slapeloze nachten? Check. Ontelbare luiers verschonen? Check. Een hart dat overloopt van liefde? Dubbelcheck. Maar wat kun je nu écht verwachten wat betreft dat slapen?

Je kunt onmogelijk voorspellen of je een goede of slechte slaper op de wereld zal zetten. Elke ouder hoopt natuurlijk op die eerste, maar gelukkig is er ook voor de ouders van slechte slapers goed nieuws: goed slapen kun je aanleren.

Ritme en regelmaat

Alles begint bij ritme en regelmaat. Vanaf dag één staat hoeveel en hoe vaak je baby eet doorgaans centraal. Maar slapen is minstens even belangrijk bij een jonge baby. Geboortegewicht verdubbelt op enkele maanden tijd en baby’s groeien meer dan de helft van hun lengte in hun eerste jaar. Hiervoor hebben ze veel energie nodig, die ze krijgen door voldoende te eten én slapen. Wist je namelijk dat het groeihormoon geproduceerd wordt wanneer jouw oogappel slaapt? Hoe jonger de baby, hoe meer slaap hij nodig heeft.

Zo kan een pasgeboren baby tot wel achttien uur in een dag slapend doorbrengen. Hoe ouder een baby wordt, hoe langer hij aan één stuk wakker kan blijven en hoe minder hij per etmaal zal slapen. Zo zal een baby tegen één jaar veertien van de 24 uur slapen en aan drie jaar zal dat nog zo’n twaalf uur zijn. De totale slaap bij jonge kinderen wordt bij elkaar gesprokkeld via dutjes en de nachten. Dutjes zijn essentieel voor een goede balans overdag en om te voorkomen dat de baby té moe aan zijn nacht begint. Een oververmoeide baby zal zich namelijk veel moeilijker kunnen overgeven aan slaap dan een die in een goed dag- en nachtritme zit.

“Dutjes zijn essentieel voor een goede balans overdag en om te voorkomen dat de baby té moe aan zijn nacht begint.”

Nood aan wakkertijd

Hoeveel dutjes er nodig zijn, hangt van de leeftijd af. Een baby van zes maanden heeft bijvoorbeeld nog nood aan drie dutjes per dag, terwijl een peuter van 18 maanden toekomt met ééntje. Deze dutjes worden ook bepaald door het aantal uren dat een kind aan één stuk kan wakker blijven: de wakkertijd. Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld maar een wakkertijd van één uur waardoor hij dus ook zoveel slaap nodig heeft, terwijl een peuter van twee jaar al makkelijk vijf uur kan wakker blijven. Wat betreft de nachtslaap, elke baby zal op een ander moment klaar zijn om het klokje rond te slapen zonder nachtvoedingen.

Pasgeboren baby’s hebben hier sowieso nood aan, maar ook nadien blijft nachtvoeding vaak nodig. Vooral werken aan zelfstandig in slaap vallen, is belangrijk. Wordt jouw baby ’s nachts wakker, maar heeft hij geen honger, heeft hij het lekker warm en voelt hij zich veilig? Dan is het de bedoeling dat hij weer lekker zelf in slaap valt voor een volgende slaapcyclus. Al doende zal hij dit meer en meer al slapend beginnen doen en uiteindelijk klaar zijn om zelfstandig door te slapen. Zelfstandig in slaap vallen, samen met ritme en regelmaat, zijn dé sleutelbegrippen bij een gezonde slaapbasis. Succes!

Vorig artikel
Volgend artikel